Pražský biskup navštívil nemocné v Roudnici nad Labem

0
272
v_Roudnici
Zdenek Wasserbauer je český římskokatolický biskup, pomocný biskup pražský, titulární biskup butrintský a generální vikář pražské arcidiecéze. V současnosti je také kanovníkem svatovítské kapituly v Praze. / Foto: Nemocnice Roudnice nad Labem

U příležitosti mezinárodního dne nemocných, který připadl na 11. února, navštívil pacienty v nemocnici v Roudnici nad Labem pomocný biskup pražský a generální vikář pražského arcibiskupství Zdenek Wasserbauer.

V nemocnici se setkal se zdravotnickým personálem, vedením nemocnice i starostou města. Blíže se podíval i na započaté práce na nově vznikající nemocniční kapli.

„Před chvílí jsem zde na následné intenzivní péči navštívil jednu paní a měl jsem pocit, že to pro ni bylo velké povzbuzení,“ řekl při své návštěvě biskup.

Nemocnice v Roudnici nad Labem na konci loňska otevřela zbrusu nové oddělení následné intenzivní péče. Pacienti vyžadující intenzivní zdravotní péči už tak nemusí jezdit a pobývat v Praze nebo v Ústí nad Labem.

„Chtěl bych vedení nemocnice poděkovat za to, že jsou otevření, že umožňují tu duchovní péči a že ji v roudnické nemocnici i velmi podporují, dodal biskup Wasserbauer.

Šlo o jeho vůbec první návštěvu v tomto zdravotnickém zařízení a zřejmě ne poslední. Předběžně přislíbil, že se buď on osobně, nebo některý ze zástupců biskupství, zúčastní i vysvěcení nové kaple. Ta by měla být v roudnické nemocnici dokončena v závěru dubna.

Duchovní služba v nemocnici v Roudnici

Podle generální ředitelky Penta Hospitals CZ, pod níž roudnická nemocnice spadá, Barbory Vaculíkové, je duchovní služba nedílnou součástí péče o pacienty a firma ji podporuje ve všech svých zařízeních. Ať už jde o nemocnice, nebo o domovy Alzheimer Home.

Nejde jen o to léčit tělo, ale i duši. Řešit motivaci a přístup člověka k nemoci a věcem, které s nemocí souvisí, to vše je důležité. Duchovní službu vnímáme jako pomoc při léčbě našich pacientů,“ uvedla Vaculíková.

V nemocnici je nejvíce v ohrožení lidská důstojnost

V nemocnici pracují spolu s lékaři, sestrami a dalším personálem i duchovní. O čem je duchovní služba v nemocnici přiblížil v nedávném rozhovoru pro Zdravé Zprávy kněz Řádu premonstrátských řeholních kanovníků a nemocniční kaplan pražské Fakultní Thomayerovy nemocnice Řehoř Jiří Žáček [viz výše, pozn. red.].

Nové oddělení nemocnice Roudnice nad Labem

Nemocnice Roudnice nad Labem vznikla jako okresní nemocnice v roce 1897. V 80. letech minulého století prošla rozsáhlou přestavbou, v areálu přibyla i poliklinika. Od roku 2019 je nemocnice součástí skupiny Penta Hospitals CZ.

Nemocnice nedávno otevřela nové oddělení následné intenzivní péče za 180 milionů korun. Doplňuje jím šíři poskytovaných zdravotních služeb v oblasti následné péče. Z nového oddělení podle výkonného ředitele skupiny Františka Wernera těží hlavně pacienti. Ti už totiž nemusí pobývat ve vzdálené Praze nebo v Ústí nad Labem.

Smrt není prohra, říká sekretář ČBK Stanislav Přibyl

„Dříve museli být pacienti, kteří vyžadovali následnou nebo dlouhodobou intenzivní péči převáženi na vzdálená pracoviště do Prahy nebo Ústí nad Labem. To samozřejmě komplikovalo i možnosti návštěv jejich blízkých, které jsou pro rekonvalescenci velmi důležité,“ vysvětluje Werner, který zároveň vede i roudnickou nemocnici.

Díky novému pracovišti s kapacitou šestadvacet lůžek poskytuje roudnická nemocnice vůbec poprvé v historii komplexní následnou péči. Na nové oddělení navazuje pracoviště dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče, léčebna dlouhodobě nemocných, domácí péče i standardní sociální služby.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here