Zásilkový výdej léků se má podle ČLnK podobat výdeji v lékárně

0
256
zasilkovy_vydej_leku
Foto: Freepik.com

Zásilkový výdej léků na předpis s sebou nese dle České lékárnické komory [ČLnK] mnohá rizika. Pokud dojde k jeho uzákonění, pak jen s regulací, tvrdí. Zásilkový výdej se má dle ČLnK dít za stejných podmínek jako výdej v kamenné lékárně.

Lékárníci se k zavedení zásilkového výdeje vyjádřili na kulatém stolu [12.2.] konaném na Ministerstvu zdravotnictví ČR [MZ ČR]. Varovali, aby se případný zásilkový výdej léků na předpis do legislativy zakotvil s pravidly a opatřeními, která ale musí přijmout ještě před jeho případným zavedením.

„Technologický pokrok sice přináší pohodlí a rychlost do mnoha oblastí, ale ve zdravotnictví nesmíme rezignovat na bezpečnost a kvalitu. Proto je naprosto nezbytné, aby zásilkový výdej probíhal za stejných podmínek jako výdej v kamenné lékárně,“ řekl prezident ČLnK Aleš Krebs.

Poukázal na současnou praxi osobního vyzvednutí léku v kamenné lékárně, díky které se minimalizují rizika například záměny léku. Lékárník I zajistí nahrazení nedostupného léku jiným lékem se stejnou účinnou látkou a s ohledem na další pacientem užívané léky.

„V lékárně farmaceut zkontroluje recept z hlediska administrativní správnosti a ověří, zda je terapie v souladu s předepsanými a již užívanými léky,“ uvedl Krebs.

Zdůraznil, že součástí komunikace lékárníka s pacientem je i jeho poučení, kdy mu farmaceut vysvětlí, jak léky užívat, možnosti kontraindikace nebo omezení. Případně pacientovi doporučí doplňkovou léčbu.

Zásilkový výdej už v některých zemích EU funguje

Aleš Krebs zároveň uznal, že v některých zemích Evropské unie už si lidé i léky na předpis objednávají online s možností doručení přímo domů, tedy bez nutnosti jejich vyzvednutí v kamenné lékárně. Avšak i v těchto zemích, zdůraznil, platí regulační mechanismy umožňující plošně rozloženou síť kamenných lékáren a její spolufungování se zásilkovými lékárnami. Dále říká, že v daných zemích tamní zákony nepovolují zveřejňovat ceny těchto léků nebo na ně pacientům nabízet slevy.

Naše nová lékárna v Ostravě je výjimečná, říká šéf Dr. Maxe

A stejně jako v Česku i v těchto zemích je na léky na předpis regulovaná reklama. Což by se mělo zachovat i u případného zásilkového výdeje těchto léků. Navíc cena léčiv spolu se službami za dopravu je ve všech lékárnách stejná, dodávají lékárníci.

Podle viceprezidenta ČLnK Martina Kopeckého nesmí být zásilkový výdej léků na předpis automatizovaný.

„Naopak je zásadní, aby proběhla identifikace pacienta a celý proces probíhal pod kontrolou pacienta a farmaceuta. Stejně je zapotřebí také na dálku zachovat osobní kontakt farmaceuta s pacientem,“ tvrdí.

Lékárník i při zásilkovém výdeji zkontroluje totožnost pacienta a tím zajistí správný výdej. Přičemž veškeré kroky zdokumentuje a archivuje, dodal. A zmínil i nutnost nastavení maximálního počtu výdejů jedním farmaceutem v pracovní době.

Zásilkový výdej léků loni doporučil zavést ÚOHS

Loni po šetření sledující konkurenční prostředí v oblasti distribuce léčiv doporučil zavedení online výdeje léků Úřad pro ochranu hospodářské soutěže [ÚOHS]. Jedno z doporučení antimonopolního úřadu pro regulátory trhu s léky znělo následovně: „Podpora online prodejů hrazených léčiv a léčiv na předpis.“

Proti tomuto doporučení se ohradilo vedení ČLnK. Podle jeho zástupců je takové doporučení splněným snem některých výrobců a provozovatelů velkých e-shopů. A vymyká se jeho kompetencím i rámci šetření, reagovali lékárníci.

„ÚOHS projevil nekompetenci v tom vidět, jaké jsou reálné problémy lékárenství v České republice, nerozumí problematice zaměnitelnosti léků. Zcela opomíjí to, že lékárna je zdravotnické zařízení a s lékem není možné zacházet jako s běžným zbožím,“ uvedl tehdy k výstupu ÚOHS prezident ČLnK Aleš Krebs.

ČLnK: Návrh ÚOHS na online výdej léků je nebezpečný

K doporučení ÚOHS se vyjádřil i ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09].

„Online prodej léků na předpis je velmi komplikované a složité téma,“ vyjasnil hned v úvodu a dodal: „Je potřeba velmi intenzivně diskutovat s lékárnickou komorou, se stakeholdery, co je, a co není smysluplné.“

Podle něj ale současný trh směřuje k tomu, že stále více produktů se stává dostupnými na internetu. A téma zásilkového výdeje je předmětem, které musí ministerstvo reflektovat.

Online prodeji léků se Česko zřejmě nevyhne

O legislativní ukotvení zásilkového výdeje léků na předpis usiloval i jeho předchůdce Adam Vojtěch [za ANO] s poslancem hnutí ANO Patrikem Nacherem. To formou pozměňovacího návrhu do novely zákona o návykových látkách. Poslanci ji v jejím třetím čtení nepodpořili.

Argument pro zavedení zásilkového výdeje zněl, že by rozšíření distribuce zlepšilo přístup k lékům hlavně pacientům se zdravotním hendikepem. Patrik Nacher tehdy uvedl, že se tomuto systému Česko tak jako tak v budoucnu nevyhne.

Reklama na dopravu zdarma je u zdravotnického prostředku nelegální

 

Zařazení pozměňovacího návrhu do novely naopak kritizovali zástupci lékárenské péče. Upozorňovali, že návrh vložili poslanci do projednávané novely bez předchozí odborné diskuze. A v poslední fázi legislativního procesu jako takzvaný „přílepek“.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here