Zásilkový výdej léků na předpis ve sněmovně neprošel

0
683
leku
Foto: ZdraveZpravy.cz

Zásilkový výdej léků na předpis, jež upravuje novela zákona o návykových látkách, poslanci dnes 2.6. ve třetím čtení nepodpořili. Naopak schválili nové možnosti pro pěstování léčebného konopí, jeho distribuci a výrobu léčiva z něj. Vznikne i elektronický očkovací průkaz. Novelu nyní čeká jednání v Senátu PČR.

Poslanci ve třetím čtení novely zákona o návykových látkách nepodpořili pozměňovací návrh poslanců Adama Vojtěcha [za ANO] a Patrika Nachera [za ANO] o možnosti zásilkového výdeje léčivých přípravků na předpis. Ti mají za to, že zásilkový výdej léků vázaných na lékařský předpis by zlepšil přístup k nim hlavně imobilním, ale i dalším pacientům se zdravotním hendikepem. Podle vyjádření Patrika Nachera se tak jako tak tomuto kroku Česko v budoucnu nevyhne.

Naopak zařazení pozměňovacího návrhu do novely kritizovali zástupci lékárenské péče, ale i další odborníci ze zdravotnictví. Upozorňovali především na to, že návrh vložili poslanci do projednávané novely bez předchozí odborné diskuze. Navíc v poslední fázi legislativního procesu jako takzvaný „přílepek“.

„Pozměňovací návrh poslanců Adama Vojtěcha a Patrika Nachera a několika dalších považovala komora od začátku za přílepek, který byl jednoznačně šitý na míru pro některé e-shopy a ve výsledku by existenčně ohrozil kamenné lékárny,“ řekl prezident České lékárnické komory [ČLnK] Aleš Krebs.

Podle něj by přijetím návrhu byla navíc i významně omezena základní lékárenská péče pro většinu obyvatelstva.

„Změny v zákonech mají přinášet zlepšení situace, nikoliv ničit fungující a praxí ověřené postupy,“ upřesnil.

Lékárníci zároveň ale i připouštějí argument předkladatelů pozměňovacího návrhu, že pro některé pacienty není komfortní a často ani možné si dojít předepsané léky do lékárny vyzvednout. ČLnK pro tyto situace avšak dlouhodobě navrhuje zavést donáškovou službu, kterou by pacientům zajistil odborník, tedy lékárník. Tento návrh dostaly k připomínkování Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR], další instituce a odborné společnosti.

Vyšší dostupnost léků s konopím

Ve třetím čtení schválená novela o návykových látkách upravuje i rozšířené možnosti pro pěstování léčebného konopí. Předepisovat by jej mohli podle přesně vymezených pravidel lékaři nově také na elektronický recept [eRecept]. Čímž se podle MZ ČR sjednotí způsob preskripce u těchto léčiv. A současně zamezí nadměrnému předepisování těchto přípravků a případným kontraindikacím.

Debatu mezi poslanci při projednávání novely vyvolal pozměňovací návrh zemědělského výboru, podle kterého by se za technické pokládalo konopí s obsahem účinné látky THC do jednoho procenta. To je zhruba třikrát více než nyní. Sněmovna jej schválila navzdory nesouhlasu ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha [za ANO]. Podle něj vnese chaos do obchodování s touto komoditou na společném evropském trhu a bude mít vliv například i na trestní právo, kdy jde o hranici mezi přestupkem a trestným činem.

Pirát Roman Holomčík avšak argumentoval ve prospěch zástupců zemědělců: „U těchto koncentrací neexistuje způsob, jak konopí užít rekreačně, zneužití je vyloučené.“

Pro koho je a pro koho není léčebné konopí

Podpořil ho předseda zemědělského výboru a klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Podle něj nelze přistoupit na argumenty ministerstva zdravotnictví, že konopí je jen jedno, a to návyková látka. Poukazoval na to, že konopí se v Evropě pěstuje desítky let pro výrobu látek nebo provazů. Sněmovna navíc kývla také na úpravu zpravodaje Rostislava Vyzuly [ANO], aby se na konopný extrakt a tinkturu s obsahem do jednoho procenta THC nepohlíželo jako na návykovou látku.

Zapojení soukromníků do pěstování léčebného konopí

Schválená novela rozšiřuje i okruh pěstitelů konopí pro léčebné účely. Dokonce z něj budou moci vyrobit léčivou látku a rozdistribuovat ji k odběratelům. Což by dle MZ ČR mělo zvýšit konkurenci mezi pěstiteli a tedy i snížit cenu léčivých přípravků s obsahem THC.

Zásadní normy pro zdravotnictví čeká závěrečné čtení

Elektronický očkovací průkaz

Sněmovna schválila také Vojtěchům návrh na možnost blokování internetových stránek s nabídkou nelegálních a padělaných léků. Pravomoc k takovému kroku by měl mít Státní ústav pro kontrolu léčiv [SÚKL]. Součástí novely je dále vznik elektronického očkovacího průkazu [EOP] s centrálním úložištěm záznamů o očkování.

Elektronický očkovací průkaz by rozšířil služby eReceptu

V něm by se shromažďovaly záznamy o aplikovaných vakcínách [dobrovolných i povinných]. Informace by do systému vkládal ošetřující lékař. EOP by tak nahradil stávající listinné průkazy o očkování. Systém by spravoval SÚKL, přičemž EOP by měl fungovat v rámci již zavedeného systému eRecept.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here