Na zlepšení veřejného zdraví cílí spolupráce MZ ČR s WHO

0
127
verejneho_zdrav
Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek při podpisu dohody o šestileté spolupráci s WHO, kterou v ČR zastupuje Zsófia Pusztai. / Foto: WHO

Tento týden uzavřeli zástupci Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] a Kanceláře Světové zdravotnické organizace [WHO] šestiletou dohodu o spolupráci. V ní se píše o posílení veřejného zdraví a odolnosti před globálními zdravotními riziky.

Čerstvě podepsaná dohoda zajišťuje spolupráci ministerstva s Regionální kanceláří WHO pro Evropu na období 2024-2030. V ní se píše především o ochraně veřejného zdraví, podpoře zdravého životního stylu a posílení odolnosti zdravotního systému. Rovněž chtějí obě strany podporovat zavádění digitalizace ve zdravotnictví. Což ostatně patří k jedné z priorit unijních institucí, které pracují na postupném vzniku jednotné unijní zdravotní politiky, především v oblasti sdílení zdravotních dat.

„Je mnoho oblastí, ve kterých můžeme spolupracovat, například v rámci onkologie nebo podpoře zdravého stravování a pohybu. Je to pro nás výzva a věřím, že společně dosáhneme reálných výsledků. Česká republika má v tomto směru co nabídnout,” řekl při podpisu dohody ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09].

Zmínil, že Česká republika patří mezi první země v Evropě, které takovou dohodu o dlouhodobější spolupráci v oblasti veřejného zdraví s WHO uzavřelo. O dosažení jmenovaných cílů se mají postarat Národní kancelář WHO v ČR a ministerstvo zdravotnictví.

Dohoda o podpoře veřejného zdraví

Dohoda o spolupráci se týká spolupráce na dobu šesti let. Tu definují čtyři strategické oblasti. A to v ochraně zdraví obyvatel v době globálních zdravotních a bezpečnostních hrozeb. Další oblastí spolupráce je zajištění udržitelného a dostupného zdravotnictví. Navíc odolného proti zmiňovaným krizovým situacím, jako byla nedávná pandemie covidu-19.

„Dohoda zároveň slouží jako střednědobá strategická vize pro technickou spolupráci mezi WHO a Českem, která bude podporovat národní zdravotní politiky a posilovat náš společný závazek čelit výzvám, které stále existují v oblasti veřejného zdraví,“ řekla Zsófia Pusztai, vedoucí Kanceláře WHO pro Českou republiku.

Zsófia Pusztai zároveň zdůraznila, že zdraví je základním kamenem udržitelného rozvoje.

„A spojením našich odborných znalostí a vědomostí budeme společně usilovat o zdravější a spravedlivější budoucnost pro všechny,“ vyjasnila plány Pusztai.

Systém pediatrické péče skončí, varuje za dětské praktiky Šebková

Konkrétněji se chtějí obě instituce v posílení zdravotní odolnosti lidí zaměřit na to, aby v zemi fungovala dostupná síť primární péče. Dále na to, aby lidé více mysleli na své zdraví a dodržovali preventivní zdravotní péči, jako jsou například screeningové programy. Rovněž v následujících šesti letech zapracují na zrychlení elektronizace zdravotnictví.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here