Sociální služby v Praze stojí miliardy. Peníze ale i tak nestačí

0
294
v_Praze
Železniční stanice Praha hlavní nádraží / Foto: Redakce Zdravé Zprávy

Bez úpravy státního financování se systém sociálních služeb v Praze stane neudržitelným. Včera [21.3.] to na jednání pražských zastupitelů řekla náměstkyně primátora Alexandra Udženija [ODS].

Reagovala tak na požadavek opoziční Prahy Sobě a zástupců některých neziskových organizací na přípravu plánu rozvoje služeb pro osoby se zdravotním postižením. Udženija řekla, že pošle dopis vládě s žádostí o zahájení debaty o úpravách financování systému.

„Dopis odejde tento, nebo příští týden,” řekla konkrétněji.

Na finanční a kapacitní potíže sociálních služeb upozornila již předloni pražská radní Milena Johnová [Praha sobě]. Ta řekla, že Praha nezvládá sociální služby zajišťovat normálně, s příchodem uprchlíků z Ukrajiny je ale přestala zvládat úplně. Zdůraznila, že za to nemohou sami běženci, ale uprchlická vlna vystupňovala problémy s nedostatkem sociálních služeb i jejich financováním.

„Musí vzniknout úplně nové kapacity pro tyto lidi, kteří sem přicházejí. Není možné, abychom služby, které máme a kterých je dlouhodobě nedostatek pro lidi, kteří v Praze žijí, tak abychom je začali poskytovat jiné skupině,“ uvedla radní.

Podle Johnové řešení ale nespočívá pouze v penězích. V sociálních službách se podle ní v posledních letech projevila krize na trhu práce. Sociální pracovníky a pečovatele se nedaří sehnat. Pracovníci podle ní kvůli nízkým mzdám raději odcházejí pracovat do supermarketů, kde mají vyšší výdělky.

„Dohnaly nás chronické problémy, jako třeba regulace mezd či podfinancování sektoru sociálních služeb. To se musí změnit a rychle, jinak ty lidi nenajmeme,“ vysvětlila problém.

Musí pomoci stát, říká Alexandra Udženija

Požadavek na přípravu plánu rozvoje služeb pro osoby se zdravotním postižením, na který včera reagovala Alexandra Udženija, vznesla právě Praha sobě spolu se zástupci neziskových organizací. Materiál zastupitelům předložila zastupitelka Prahy Sobě Kamila Matějková. Návrh, který zastupitelstvo ale neschválilo, mimo jiné zadával Udženiji úkol připravit plán zvyšování kapacity komunitních služeb péče pro zdravotně postižené.

Náměstkyně Udženija k tomu v diskusi řekla, že město dělá vše pro rozvoj všech druhů sociálních služeb. Problém je podle ní v systému státního financování, ve kterém Praha dostává méně peněz než jiné kraje. To přesto, že má nejrozvinutější síť a služby poskytuje i velkému množství mimopražských klientů.

Každá čtvrtá TBC připadá na Prahu. Nositelé jsou hlavně z Ukrajiny

„Nevím, jak můžeme komukoliv garantovat rozvoj krajské sociální sítě, pokud nám ten stát nepomůže,” řekla a dodala: „Ta nejistota panuje v celém spektru sociálních služeb.”

V tomto duchu právě připravila dopis členům vlády, uvedla. Cílem je podle jejích slov otevřít debatu o objemu a způsobu rozdělování peněz v sociálních službách.

Praha podle informací města letos na sociálních dotacích a grantech rozdělí zhruba 4,6 miliardy korun. Z toho asi 2,01 miliardy korun tvoří dotace od ministerstva práce a sociálních věcí a zbytek připadá na peníze z městského rozpočtu. Podporu dostávají organizace města a městských částí i neziskový sektor, kterému půjde 2,1 miliardy korun.

V Praze se rozdělí dvě miliardy na grantech

Aktuálně Praha rozdělí na grantech pro poskytovatele sociálních služeb dvě miliardy korun. Peníze půjdou neziskovým organizacím, příspěvkovým organizacím hlavního města a městským částem. I to včera schválili pražští zastupitelé. Finance poskytne ministerstvo práce a sociálních věcí.

Registrovaným neziskovým organizacím Praha rozdělí 1,4 miliardy korun, zbytek rozdělí mezi příspěvkové organizace hlavního města a příspěvkové organizace městských částí.

„Díky této podpoře budou moci poskytovatelé sociálních služeb nadále nabízet kvalitní a dostupné služby těm, kteří je nejvíce potřebují,” řekla Alexandra Udženija.

Praha rozdělí v grantech 130,8 mil. Kč na sociální služby

Dotace získají například organizace jako Armáda spásy, Diakonie ČCE, Focus Praha, Eset help, HEWER, Modrý klíč, Naděje, Sananim nebo Život 90. Peníze půjdou například na odborné sociální poradenství, osobní asistenci, pečovatelskou službu, centra denních služeb, denní stacionáře, domovy pro osoby se zdravotním postižením, domovy pro seniory, azylové domy a další zařízení.

Pražský magistrát již letos v lednu schválil pro sociální služby podporu v objemu 2,6 miliardy korun z rozpočtu hlavního města. Do sociálních služeb letos dá dohromady zmíněných 4,6 miliardy korun.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here