Praha kvůli uprchlíkům nezvládá udržet sociální služby

42
54528
Praha
Ilustrační foto: UNHCR

Praha varuje před kolapsem sociálních služeb. Ty v hlavním městě nezvládá zajišťovat normálně, s příchodem uprchlíků je ale přestala zvládat úplně. Na problémy upozornila pražská radní Milena Johnová [Praha sobě].

Uprchlická vlna vystupňovala problémy s nedostatkem sociálních služeb. Za což nemohou přímo uprchlíci, ale skutečnost, že už před jejich příchodem nedostačovaly v hlavním městě kapacity pobytových sociálních služeb pro seniory. Dlouhodobě chyběli mimo jiné i psychologové a psychiatři pro děti. Což je celorepublikový problém.

Výbor: Zdravotní turistika běženců se rozvíjí v ČR i jinde

Podle pražské radní Mileny Johnové hlavní město, městské části i organizace nabízející sociální služby denně řeší případy, kdy uprchlíci z Ukrajiny potřebují zvláštní péči.

„Řešili jsme třeba ubytování pro maminku s asi šestnáctiletým synem, který má autismus s chováním náročným na péči. Byl ubytován v hromadném nouzovém ubytovacím zařízení. To byl problém,“ popsala Johnová.

Běžence z Ukrajiny přijímá i dětská psychiatrie Opařany

Z Ukrajiny dle ní přicházejí i senioři, kteří potřebují umístit do domova pro seniory, nebo vozíčkáři, pro které se shání bezbariérové ubytování. Radní upozorňuje, že poptávají i psychology, psychoterapeuty a psychiatry.

Praha dokládá chatrnost sociálních služeb v Česku

Milena Johnová tvrdí, že v Praze musejí vzniknout nové kapacity pro ukrajinské uprchlíky. I za normální situace totiž byly kapacity sociálních služeb v metropoli dle ní totiž velmi napjaté. Často zcela vyčerpané. Což v praxi znamená nedostupné.

„Musí vzniknout úplně nové kapacity pro tyto lidi, kteří sem přicházejí. Není možné, abychom služby, které máme a kterých je dlouhodobě nedostatek pro lidi, kteří v Praze žijí, tak abychom je začali poskytovat jiné skupině,“ uvedla radní.

Domovy pro seniory i služby domácí péče brzy zdraží

Město se proto snaží v asistenčním centru pro uprchlíky z Ukrajiny získávat kontakty na ty Ukrajince a Ukrajinky, kteří působili jako učitelé, zdravotníci, sociální pracovníci či psychologové. Ti by poté mohli najít uplatnění při vytvoření nových kapacit ve vzdělávání, zdravotnictví a sociální péči.

Vláda problémy řeší. Chystá nové dotace

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL] již dříve řekl, že jeho resort připraví zvláštní dotace pro sociální služby na pokrytí nákladů na péči o uprchlíky z Ukrajiny. Podle něj provozovatelé budou muset zaručit, že kvůli proplácení od státu nebudou případně ukrajinské klienty zvýhodňovat.

MPSV dá peníze na adaptační skupiny pro děti utečenců

Podle Johnové řešení ale nespočívá pouze v penězích. V sociálních službách se dle ní v posledních letech projevila krize na trhu práce. Sociální pracovníky a pečovatele se nedaří sehnat. Pracovníci podle ní kvůli nízkým mzdám raději odcházejí pracovat do supermarketů, kde mají podstatně vyšší výdělky.

„Dohnaly nás chronické problémy, jako například regulace mezd nebo podfinancování celého sektoru sociálních služeb. To se musí změnit a rychle, jinak ty lidi nenajmeme,“ poznamenala Johnová.

Lékařek mezi běženci není mnoho, shodují se odborníci

Kromě uvolnění podmínek pro odměňování ve veřejné sféře by radní uvítala také jednodušší uznávání kvalifikace lidí, kteří k nám z Ukrajiny přicházejí. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09] avizoval, že tento týden předloží vládě návrh na zjednodušení zaměstnávání zdravotníků z Ukrajiny, kteří by pečovali o ukrajinské uprchlíky.

–ČTK/DNA–

42 KOMENTÁŘE

  1. Fialová vláda neustále lže,jak vše zvládne.Nezvlada nic.Okrada daňové poplatníky,aby cíleně až dostane od EU finance vylepšili státní rozpočet.Ovsem na úkor všech daňových poplatníků a slušných lidí.
    Fialova vláda vede špinavou politiku vůči daňovým poplatníkům.
    Hnusné jednání a okrádání lidí vládou ČR.
    Všechny výhody pro seniory a studenty zrušili.
    Vládo přijde čas vyúčtování.

    • je to vláda nezodpovědných lidí,kteří se neustále zviditelnují,délají drahá gesta a na nás kašlou ,nemají zájem regulovat ceny,protože stát tím získává peníze na podporu vzájemného zabíjení lidí.Měla by si uvědomit jak vybadá pomoc v nouzi a nedělat z pomoci nadstandartní péči na úkor českých občanů.

      • Přesně to říkáte, pro slušné pracující lidi má vláda jen jedno, plaťte daně a ještě se uskromněte. My budeme podporovat UK a naše nepřizpůsobivé, nepracující. Těm zvedneme podpory, životní minimum, přídavky na děti. Ale těm co pracují jenom vezmeme a nic nedáme. Tady lidé čekají na místo v domově důchodců několik let, ale tyhle umístíme hned.

  2. Takže sociální služby v Praze situaci nezvládají, a novinka, ony ji nezvládaly ani před přílivem uprchlíků. To je objevné !!! Celý sociální system v celé republice byl v katastrofálním stavu, již dlouhou dobu, nejsou místa pro seniory, speciální místa pro ty s demencí, a co teprve sociální služby pro dospělé s těžkým kombinovaným handicapem??? Objevné zjistění, že matka s autistickým synem nemůže žít v ubytování co jí nabídli, dítě má speciální potřeby!! Nemám nic proti pomoci, ale do háje, víte kolik takových je mezi námi a stát jim nepomáhá!!! Musíme pomáhat, to ano, ale ne tak, že našim postiženým pomáhat přestaneme !!!!

    • Když jsem od začátku psala, že pomáhat je krásné, ale mělo by se především myslet na naše lidi. Tak jsem byla rusobijec, hyena a nevím co. Viděla jsem to před UK, jak to vypadá v domovech, jak jsou na tom maminky s postiženým dítětem,samoživitelky ne vlastní vinou např. vdovy s malými dětmi, těm se o takových výhodách mohlo jen zdát A NADÁLE MŮŽE. Naši bezdomovci ne všichni svojí zasluhou se dostali pod most na nich se něktrých, podepsali vlády s exekucí. A kdo se postaral o jejich důstojné bydlení.

  3. Opravdu je to katastrofa,vše se točí jen kolem Ukrajiny a všichni místo toho,aby se snažili konflikt ukončit,tak dodávají zbraně a pan Zelensky si ještě dovolí nás kritizovat a důrazně po nás vše vyžadovat.Budoucnost naše vypadá velmi špatně a jestli se lidé brzy neprobudí,tak půjde vše do kopru.Dokonce jsem slyšela,že údajně je již domluveno přijetí EURA v r. 2024.A najednou asi ani nebudeme muset splnit podmínky přijetí.Válka se zneužije určitě i na jiná rozhodnutí proti lidem.Pokud tato vláda vydrží 4 roky,tak Bůh s námi,máme se na co těšit.

    • ERIKA NEVÍŠ CO TO JE VÁLKA TAKŽE BUĎ ŠTICHA. MÁŠ VŠECHNO. TY POCHOPÍŠ JEN KDYŽ BUDEŠ NA JEJÍM MÍSTĚ . UŽ NIKDY NE PIŠTE KRAVINY. A PAN PREZIDENT ZELENSKY JE VELKÝ CHLAP, JE PREZIDENT.

  4. jsem už starý člověk ale chtěl bych se dožít toho, až národ celou hanebnou vládu a ostatní připrcávače vyžene tam,kam patří.

    • Válečným uprchlíkům se musí pomáhat to ano, ale nemužeme jim dát nadstandardní výhody. Prostě kdo chce tak ať jsi je nastěhuje domů a zbytek bych zařídil uprchlické tábory a lustroval hlavně u mužů odkud přišli. Jestli nebyli trestně stíhaný atd. Pak bych zaplnil ukrajincema pracovní trh a zbytek Ukrajinců bych poslal spátky na Ukrajinu až skončí válka.

  5. Pan premiér by měl UO občanům doporučit, aby zůstali doma a zaseli tam co nejdříve pšenici. Naše pole a neodborně řízenými zemědělci nás jen taktak uživí.
    Lesy nejen na Východě by potřebovaly pracovité ruce, už kůrovec vládu nezajímá?
    Naše matky učily víc než rok děti doma. Co toto doporučit migrantkám, kdy nepracují a stěžují si na ubytování.

    • Souhlas. Nebo by alespoň ti z vlády dali každý měsíc běžencům všanc své peněženky! No to by bylo srdce na dlani!

    • Už se to obrací proti vládě, naberou tady uprchlíky, už neví co s něma, už se obrací na nás, abychom je ubytovali, ale o naše lidi se nestarají. Jen ať vláda spadne na dr-ku!! A nezapomeňme my voliči.

  6. Nejsou místa pro naše české babičky, nejsou místa pro české bezdomovce, ale jsou všude místa pro ukrajinské občany, kteří mají všechno zadarmo, aniž bychom si o nich cokoli zjistili. Je to na zvracení, co tato vláda dělá! Ukrajince se vidím jen bavit, jezdit zdarma sem a tam, ZOO plná! Už se jen bojím, až mi fialovci vezmou výplatu, aby se mohli cizinci bavit. Ještě jsem nepotkala ukrajinskou zoufalou maminku, která utekla před válkou. Tatím se zdá, že je tady mejdan za naše peníze. Zřejmě tato vláda nás chce dostat na úplné dno!

    • Ano, oni se sem přijeli bavit. Ještě si dovolí mít nalakované nehty a mobilní telefon… Přišli o domov, nejspíš i o chlapa a jiné příbuzné. Jsou samy s dětmi v cizí zemi. Koho vy kde můžete potkat…nejspíš jste nebyla dál než od televize. Jste duchem slabá osoba. A všichni tady jste ubožáci. Závist vládne a vládla touhle zemí vždycky . Já jich potkávám denně hodně. Jsou to vesměs slušné ženské, které jsou vděčné za pomoc. Děti vypadají jako ty naše. Oni tu být nechtějí. Nevybrali to. Vy jim budete závidět lístky do ZOO. To snad není pravda…..k pozvracení.

      • Kecy v kleci …. ty barbíny v mercedesech, lexusech apod. fakt vypadají, že o něco přišly …… 😀 Víte, že konflikt probíhá pouze na 15% ukrajinského území? Nikoli na celé Ukrajině! Ale co by si sem nezajeli ze Západní Ukrajiny na z našich daní zaplacenou dovolenou, že?

  7. socialní služby jsou už léta nedostačující,DD sehnat vcelku nemožné.Před 5 lety si dala moje příbuzná v 86 letech žádost do DD -Praha do 6 DD,zaplatila celkem 1200 za žádosti a ani po 4 letech neměla místo.Půl roku před smrtí se podařilo místo na venkově sehnat.Odporné,když se musí čekat až někdo umře

  8. nikdo tuhle vládu nevyžene protože tento dementní národ si ji zvolil ,teď to mate ted brečte ,ale jen na svoji debilitu .Vyhnat vladu vyhnat ukrajince vystoupit s EU a Nata ktery stejnak by nás hodila přes palubu kdyby Putin šel dal a jestli si mysluite že by se zastalo tak se podivejte do historie

    • Nezvolil …tahle sebranka volby nevyhrála … jen poslepovali to málo, co získali a udělali tak podraz na voliče v úzké spolupráci s estébáckým synáčkem Rychetským!!

  9. Pardon…léta nikdo neřeší,že dítě (rozumějte před uprchlickou vlnou) se v okresním regionu s akutním problémem dostane ke klinickému psychologovi či psychiatrovi za MOŽNÁ 3 měsíce, stejně v PPP …realita naší společnosti je JEŠTĚ jiná..než Praha..a pro seniory mnohem hůř. Obojí v … a co teda teda? Jak implementovat do neschopnosti našich vlád ještě tenhle průser?

  10. Pan Jurečka to chce vyřešit dotaci. Tak to potěší, dotace se rovná zvýšení dluhu ČR a nevyřeší nic, protože schází lidé pracující v tomto sektoru.😉 Dotace je tam opravdu nenazenou, stále jsou lépe placené, volné pozice.

  11. Cítím to asi takhle: 100% pomoci Ukrajincovi 0% pomoci Čechovi šák si nějak poraď a nebreč a ještě pomáhej Ukrajincovi. Myšlení vlády je nemocné až chronicky nemocné. My máme cíl co nejvíce destabilizovat Rusa, protože chceme být co nejméně na něm závislí. Pokud nechtějí být na Rusech nezávislí, tak to jde i jinak bez těchto trapných gest vlády a podněcování války. Naše země není v přímé válečné konfrontaci s Ruskem, ale vláda se tak chová bez ohledu na důsledky. Toto šílenství platíme a ještě na to tvrdě doplatíme. Ceny všeho směrem vzhůru, životní úroveň směrem dolů. To je cíl této vlády? Jestli jim to nedochází a schovávají se za agresi proti Rusku z důvodu pomoci Ukrajincům bez ohledu na důsledky, tak jsou chronicky nemocní a nedokáží respektovat kohokoli jiného než sami sebe.

    • Ano, to je cíl. Co největší inflace, připravit lidi o úspory a pak je „zachránit“ přijetím bankrotujícího EURa, které nás připraví i o zbytky majetku a nezávislosti.

  12. Nikdy u nás nebyly sociální služby na dobré urovni, mám s tím i osobní zkušenost a hlavně do těchto služeb chodí převážně i lidi, kteří si hrají na empatii k druhým, ale přitom sami jsou tak trochu asociálové. Všichni takový určitě nejsou, ale jak píši je to moje osobní špatná zkušenost. Kdyby nebylo neziskovek, tak nevím jak by to u nás s určitými skupinami vypadalo, přitom jsme národ vstřícný a lidi pomáhají hodně a stát spoléhá na velkorysost lidí a dává peníze do dávek lidem, kteří je pobírají a přitom na černo pracují, pak ve finále mají třeba kolem 50.000,- Kč ( a to není nic nereálného) a stáří a postižení lidé pak dostaji jenom zlomek toho co jiná a výrazná skupina lidí u nás v republice dostává. A nikdo s tím nic nedělá a nikdo do toho nechce říznout, radši budou dupat po daň. poplatníků.
    A přitom jsem názoru, že pomáhat se musí, protože podle toho jak se pomáhá, tak se pozná jak je ta společnost vyspělá, ale jsem celkově znechucená, kdo se tomu věnuje a kdo tam pracuje.

  13. Vážená vládo a ostatni politici.
    Tak díky uprchlíkům jste zjistili, že náš sociální systém je nedostatečný.Ten je, ale nedostatečný již spoustu let. Asi nemáte ani tušení, že je téměř nemožné v Praze sehnat misto v domově pro seniory. A když, tak jen díky úplatku v podobě daru, o zvláštní péči pro postižené ani nemluvím.
    Dotací pro uprchlíky docilite jen toho, že a se budou v domovech a zařízeních upřednostňovat.
    O to, vám nejspíš jde. Nejsem proti pomoci, ale to co předvádíte…. Nevím jestli jste nezešíleli….

  14. Jsem zvědavá kolik Ukrajinek půjde pracovat do sociálních služeb, to radši budou s dětmi na dávkách, pak se teprve ukáže, jak chtějí a hlavně budou pracovat😡 My máme dvě ubytované v soc. službě a ani slovem se nezeptají jestli potřebujeme pomoci a to u nás mají vše zdarma a jsou mladé. A starý a nemocný lidi si vše musí platit. Je to síla co se tu děje😡 Pomocí ano, ale ne na úkor Čechů.

  15. Už jsem tu měla dnes jeden komentář a chci jenom dodat, že záleží jenom na nás na lidech co jsi necháme líbit.
    Proč jsme tak stále tiše velkorysí.

  16. Nějak nepřekvapuje lepení penězi není systémové řešení. Když něco někde není, na co potřebují peníze ? Aby ti co ještě dělají byli v práci ne psům hodin ale dvanáct? Lidi se mají postarat o své partnery a partnerky s kterými žijí a to je problém. Jet životem singl je drahé ale za vše může stát. Ať se podívají do svého zrcadla než někoho obviní

  17. Na to, že nejsou dětští psychiatři, upozorňujeme (my dětští psychiatři) už více než dvacet let. Obor je hrubě podfinancovaný, ruší se lůžková zařízení. Jen poznámka – léta práce v českém zdravotnictví se na mne zdravotně podepsala – rozsáhlá mrtvice v 54 letech, proto už v oboru nepracuji. V Praze jsem měla pacienty z Kladna, od Plzně apod.

    • Jo, teď vás odvelí Gazdíkovi do škol …. prý vás potřebuje 2000, abyste si tam povídali s malými ukry ….. 😀

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here