Jednání o devíti výpovědích lékařů v KAPIM stále běží

0
352
KAPIM
Lékaři KAPIM v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem v době covidu / Foto: KAPIM

Devět lékařů z Kliniky anesteziologie, perioperační a intenzivní medicíny [KAPIM] v ústecké Masarykově nemocnici je stále ve výpovědní lhůtě. Je to šestina doktorů celého KAPIM. Doktoři nejsou spokojení s přednostou kliniky Markem Nalosem.

Aktuální stav pro Zdravé Zprávy potvrdila mluvčí Krajské zdravotní [KZ] Petra Roubíčková.

V tuto chvíli mohu potvrdit, že vedení Krajské zdravotní aktuálně řeší na KAPIM složitější personální situaci, která vznikla uvnitř KAPIM týmu kvůli určitým neshodám mezi lékaři a vedením kliniky,“ uvedla.

Podle ní několik lékařů oddělení KAPIM podalo výpovědi, někteří je také mezitím stáhli a další výpovědi i přibyly. Nyní KZ eviduje devět výpovědí ze zhruba 60 lékařů pracujících na KAPIM.

„Výpovědní doba u většiny lékařů však dosud neuplynula. A my nadále jednáme s lékaři individuálně tak, aby se personální situace na KAPIM nezhoršila a zůstala zachována vysoká kvalita péče obyvatelům Ústeckého kraje. Ta je pro vedení Krajské zdravotní absolutně prioritní,“ doplňuje Roubíčková s tím, že celá věc je stále v řešení a jednání neskončila.

„Personální management na KAPIM není otázkou jednoho dne, týdne, a dokonce ani jednoho měsíce. Vedení Krajské zdravotní před pár měsíci vstoupilo do jednání s lékaři KAPIM s cílem situaci stabilizovat, a v ideálním případě najít řešení vhodné pro všechny strany,“ vyjasnila mluvčí KZ pro Zdravé Zprávy.

Nespokojeností lékařů se zabýval zastupitel KSČM

Krajský opoziční zastupitel Jaroslav Komínek [KSČM] poslal v reakci na dění na klinice otevřený dopis mimo jiné členům představenstva KZ. V něm uvedl, že se na něj obrátilo několik zaměstnanců ústecké nemocnice s žádostí o pomoc při řešení „bezprostředně hrozící krize na KAPIM.“

Zaměstnancům vadí nedávno jmenovaný přednosta kliniky. V dopise stojí, že řízení kliniky manažersky nezvládá a po lékařích požaduje postupy mimo náležitou odbornou úroveň.

Komínek také uvedl, že podle jeho informací je klinika za hranicí personálního kolapsu. Pokud nebude včas nalezeno řešení, lékařům vyprší výpovědní lhůta a skončí.

Předseda představenstva KZ Ondřej Štěrba uvedl, že je připraven krajskému zastupitelstvu 22. dubna představit řešení personální situace. Provoz kliniky podle něj není v ohrožení.

„Jsou určité dva póly názorů. Jeden reprezentuje stávající přednosta a druhý názorový proud, které se bohužel střetávají z hlediska vedení, interpersonálních stavů, zkrátka z hlediska fungování, tak to představuje řada dalších lékařů,“ řekl.

Někteří lékaři podle něj proto vyřešili nesoulad názorů tím, že podali výpověď. Ačkoliv jsou lékaři ve výpovědní lhůtě, do práce docházejí. V případě, že budou trvat na svém odchodu z kliniky, přesunou se do jiné nemocnice. Společnost tak podle něj o odborníky nepřijde.

Kdy se stabilizuje situace v KAPIM? Do dalšího zasedání…

Do zasedání zastupitelstva Ústeckého kraje by měla být podle Štěrby situace na klinice snad už stabilizovanější.

„Vypořádáme se s oběma názorovými proudy tak, aby byla zachovaná funkčnost KAPIM,“ uvedl a ani nevyloučil, že Nalos ve funkci skončí.

„Je to jedna možná linie. Ne snad nějaké násilné odvolávání. Určitě s ním jednáme,“ vysvětlil a upozornil na to, že není plně informován, čeho se týká hlavní názorový nesoulad.

Předseda představenstva KZ připustil, že pokud by všichni lékaři, kteří jsou v současné době ve výpovědní lhůtě, odešli, provoz kliniky by to skutečně ohrozilo.

„Tato situace zatím nenastala a do té doby to vyřešíme,“ ubezpečuje Štěrba.

KAPIM je multioborové pracoviště poskytující vysoce specializovanou péči v oboru anesteziologie a intenzivní medína v celém věkovém spektru pacientů. Je důležitou součástí Traumacentra a Komplexního cerebrovaskulárního centra v ústecké Masarykově nemocnici. Každoročně poskytne intenzivní a perioperační péči více než 2 000 pacientům a anestezii pro 15 000 operačních a jiných výkonů.

–DNA/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here