Dětská migrace do USA nemá konce. Prales Darién zdolávají děti i samy

0
1332
Darien
Tropickým deštným pralesem rozkládajícím se mezi Kolumbií a Panamou letos podle odhadu UNICEF projde 160 tisíc dětských migrantů. / Foto: UNICEF

Přes deštný prales Darién, který zasahuje do území Kolumbie a Panamy, letos už prošlo přes 30 tisíc dětí, často bez doprovodu. Za letošní první čtyři měsíce dětská migrace přes Darién meziročně vzrostla o 40 procent.

Migrace z Venezuely, Kolumbie a dalších jihoamerických států směrem ke Spojeným státům přes bažinatý prales Darién začala sílit v roce 2018. Tehdy náročnou a nebezpečnou trasu zdolalo podle dat Dětského fondu OSN [UNICEF] 522 dětí a dospívajících. Od té doby rok co rok migrace přes Darién roste, to až pětkrát rychleji u dětí a dospívajících než u dospělých.

„Darien Gap není místo pro děti. Na této namáhavé a nebezpečné cestě umírá mnoho dětí. Ženy rodí na cestě a přivádí na svět nové životy za těch nejnáročnějších okolností,“ říká k letošním číslům dětské migrace přes hluboký bažinatý prales zástupce výkonného ředitele UNICEF Ted Chaiban.

Děti i dospělí podle něj často na cestách onemocní, trpí hladem, dehydratací, infekcemi a celkovým vyčerpáním, který jim brání cestu dokončit.

Pralesní oblast Darién se někdy označuje jako Dariénský uzávěr nebo zátka. To proto, že tato oblast o rozloze asi 50 kilometrů na šířku a o délce 160 kilometrů přerušuje pevninskou síť silnic vedoucí z Aljašky až po nejjižnější část Jižní Ameriky. Tato komunikační síť je známá jako Panamericana.

Přes prales Darién letos projde až 160 tisíc dětí

Počty dětských migrantů na trase mezi Kolumbií a Panamou začaly přibývá v roce 2018. Tehdy se na cestu přes bažinatý prales vydalo 522 dětí a dospívajících. O rok později, v roce 2019, už se jich na cestu vydaly necelé čtyři tisíce. Rok po pandemii covidu přešlo hranici bezmála 30 tisíc dětských migrantů. A v roce 2022 došlo k exponenciálnímu nárůstu, kdy oblastí migrovalo až na 40 500 dětí.

„Situace se nadále zhoršovala, rozhodnutí o migraci vedlo v roce 2023 k tomu, že 113 180 dětí z 520 085 registrovaných migrantů z více než stovky národností přešlo na nejrizikovější cestu na světě,“ uvádí Panamská národní migrační služba.

Obřezání podstupují často už i dívky mladší pěti let

A podle jejích letošních dat za první čtyři měsíce roku se situace nijak nezklidňuje. Naopak dětí na migrační trase přes Darien Gap, jak tento úsek přechodu lidé nazývají, letos meziročně přibylo o 40 procent.

„UNICEF odhaduje, že by trasu mohlo letos projít 160 000 dětí. Což je o 34 procent více než 113 000 dětí v roce 2023,“ říká Ted Chaiban.

Dětská migrace přes džungli Darién se podle jeho slov stala vleklou a vážnou krizí. Jeho organizace odhaduje, že letos tuto oblast překročí kolem 800 tisíc osob ze států jižní Ameriky. Vzhledem k velkému počtu dětí a dospívajících mezi migranty navyšují organizace spadající nebo spolupracující s UNICEF své záchytné stanice v některých částech pralesa.

V bažinaté džungli se ztrácí dospělí i děti

Ze zmiňovaných 30 000 dětí, které už letos prošly pralesem, bylo téměř 2 000 z nich bez doprovodu nebo u nich došlo z nejrůznějších důvodů k odloučení od rodiny a blízkých. A podle UNICEF se ve srovnání se stejným obdobím roku 2023 počet dětí bez doprovodu dospělých až ztrojnásobil. Pětkrát rychleji pak ve srovnání s dospělými roste počet dětí migrujících pralesem Darién.

„Příběhy, které slýcháme od dětí a rodičů, kteří se vydali na cestu, jsou velmi trýznivé,” říká Chaiban, který navštěvuje záchytné tábory v Panamě zajišťující pomoc dětským migrantům.

„Během své návštěvy minulý měsíc v komunitě Bajo Chiquito jsem potkal Esmeiru, 11letou dívku z Venezuely, která se oddělila od své matky během přechodu džunglí,“ vypráví.

Situace na Haiti se zhoršuje, upozorňují Lékaři bez hranic

Esmeira mu vyprávěla, jak sama prošla pralesní džunglí, překonala rozvodněné řeky a na cestě se potkala se zraněnými a vyhladovělými migranty včetně dětí.

„A v noci, jak mi řekla, ji děsila hluboká tma plná děsivých zvuků. Esmeria měla velký hlad, dva dny nejedla,“ dodává Chaiban s tím, že žádné z dětí by nemělo takové věci prožívat a ani být jejich svědkem.

Dětskou migraci v regionu Latinské Ameriky a Karibiku považuje Chaiban za velmi složitou. Migrační trasy tam vedou více směry a vzájemně se propojují. Některé země jsou v postavení místa původu migrace, tranzitu i samotného cíle některých migrantů. Což celou situaci ještě komplikuje. Mezi tyto oblasti patří zmiňovaný Darien Gap. Tedy oblast hlubokého deštného pralesa rozprostírajícího se od kolumbijské hranice směrem k Panamě.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here