Objetí s politiky dlouho nevydrželo. Lékaři znovu ohlásili protesty

0
1026
protestu
Prezident ČLK Milan Kubek ukazuje znění dohody z loňského prosince, kterou došlo k ukončení protestu části nemocničních lékařů. Po jeho levici sedí iniciátor tehdejšího protestu a dnešní viceprezident ČLK Jan Přáda. / Foto: ČLK

Ani ne půl roku, kdy nemocniční lékaři odvolali protesty, znovu hovoří o dalších protestních akcích. Tvrdí, že Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] neplní to, co slíbilo. Chybí jim především zákon o odměňování ve zdravotnictví.

Jedním z hlavních důvodů, proč lékaři a zdravotnické odbory ani ne půl roku od odvolání protestu v nemocnicích opět hovoří o stávce, je podle nich chybějící zákon o odměňování zdravotníků. Ten jim slíbilo ministerstvo zdravotnictví.

„Česká lékařská komora ani odborové organizace do dnešního dne neobdržely z MZ ČR žádné konkrétní návrhy. Čas ubíhá a důvodné podezření, že ministr Válek závazek splnit nehodlá, je stále opodstatněnější,“ uvádí v prohlášení České lékařské komory [ČLK] její tiskový mluvčí Michal Sojka.

K přípravě zákona o odměňování ve zdravotnictví se loni podpisem dohody o odvolání protestu zavázal ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09]. Za to se zaručil podpisem i premiér Petr Fiala [ODS].

Premiér dal lékařům o miliardu víc než Válek. A lékaři souhlasí

Na pondělní tiskové konferenci zástupci České lékařské komory [ČLK], Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR [OSZSP ČR] a Lékařského odborového klubu – Svazu českých lékařů [LOK-SČL] ale uvedli, že se loni v prosinci uzavřenou dohodu resortu zdravotnictví ale nedaří naplňovat. Proto Komora společně s odboráři opět zvažuje protestní akce. Jejich termín ani formu prezident ČLK Milan Kubek zatím neupřesnil.

„Načasujeme je tak, aby si jich politici co nejvíc všimli,” řekl.

Při protestu budou snažit nepoškodit pacienty. Protestní akcí chtějí hlavně dát “pořádně do kožichu” politikům, uvedl doslova prezident Kubek.

Organizátoři protestu se podle něj z posledních protestů v prosinci poučili a čerpají zkušenosti i ze zahraničí: „Bude následovat akce, která bude pravděpodobně mnohem razantnější než ta z loňského podzimu.”

Lékaři a odbory hovoří o dalším protestu

Zmiňovaný zákon o odměňování ve zdravotnictví má sjednotit odměňování v nemocnicích a v dalších lůžkových zdravotnických zařízeních, která mají smlouvu se zdravotními pojišťovnami. Norma by měla garantovat prostřednictvím speciální tarifní tabulky lékařům za základní pracovní dobu příjem ve výši 1,5 až 3násobku průměrné mzdy. To v závislosti na dosažené kvalifikaci a délce praxe.

Ke kritice ČLK a dotčených odborů se včera [20.5.] vyjádřilo ministerstvo zdravotnictví. To ve svém tiskovém prohlášení uvedlo, že resort dohodu z loňského prosince naplňuje. A to tím, že pracuje na naplnění některých jejích bodů. Včetně přípravy zákona o odměňování ve zdravotnictví.

„Ve věci přípravy zákona o odměňování zdravotníků proběhla dvě pracovní jednání na úrovni MZ ČR a zástupců ČLK, LOK-SLP, OSZSP ČR, asociací zdravotnických pracovníků a asociací nemocnic, Unie zaměstnavatelských svazů ČR, VZP ČR a Svazu zdravotních pojišťoven ČR,“ vyvrací kritiku ze strany ČLK a odborů ministerstvo zdravotnictví.

Reforma zdravotnictví začíná u vyšších platů, vysvětlují lékaři

Na druhou stranu jeho zástupci ale i uznávají, že názory do jednání zapojených stran se velmi odlišují. A často vyzněly protichůdně. V konečném důsledku tak nedošlo ke shodě při přípravě zákona o odměňování zdravotníků.

„Proto Ministerstvo zdravotnictví ČR se znalostí názorů jednotlivých zájmových skupin přistoupilo k formulaci vlastního návrhu. Návrh bude rozeslán nejpozději v pátek 24.5. členům pracovní skupiny,“ shrnuje závěr jednání pracovní skupiny MZ ČR.

Jednání o návrhu zákona o odměňování v nemocnicích

Složení pracovní skupiny z tolika zapojených stran navíc i těch, které se loňské prosincové dohody ani neúčastnily, považují zástupci ČLK za nesmyslné.

„Vedle signatářů dohod z 8.12.2023 se ho účastnily další osoby nominované ministrem Válkem,“ upozorňuje za ČLK její mluvčí Sojka.

Konkrétně zmiňuje Českou asociaci sester, lékárníky, Svaz zdravotních pojišťoven, Sdružení soukromých nemocnic a Unii zaměstnavatelských svazů. A dodává, že někteří členové této pracovní skupiny, jejíž náplní je najít návrh na znění zákona o odměňování ve zdravotnictví, zpochybňovali samotný princip sjednocení odměňování za práci v lůžkových zařízeních.

„Ministr Válek se jednání neúčastnil. A postoj úředníků z jeho ministerstva připomínal ze všeho nejvíce obstrukce,“ přiblížil jednání Sojka.

Lékaři si polepší. Podepsali dohodu o navýšení platů a mezd

Výsledkem je, že ČLK ani odborové organizace do dnešního dne neobdržely z ministerstva žádné konkrétní návrhy. Nicméně za MZ ČR přislíbil jeho vrchní ředitel odboru legislativy a práva Radek Policar předložit návrh tohoto zákona do pátku 24.5.

Odměňování lékařů i nelékařů vzrostlo, upozorňuje MZ ČR

V reakci na protestní hrozby ČLK a zdravotnických odborů ministerstvo zdravotnictví připomnělo, že část obsahu prosincové dohody již naplnilo. Například zařazení lékařů, zubních lékařů a farmaceutů do vyšší platové třídy. Došlo i na navýšení jejich platů od pěti do patnácti tisíc korun podle dosaženého vzdělání a let praxe. Stejně tak se zvýšily platy všem zaměstnancům v nemocnicích. To formou dodatků zdravotních pojišťoven.

Bylo zřízeno kontaktní místo pro příjem stížnosti na nedodržování pravidel vzdělávání zdravotnických pracovníků a jejich vyhodnocování. A provádění nápravných opatření se děje za účasti zástupce ČLK,“ uvádí další z naplněných požadavků ČLK ministerstvo.

Ze zdravotního pojištění nově zaplatíme i stipendia lékařů

Přímo řízené nemocnice již podle něj zakotvily pracovní volno s náhradou platu na přípravu a vykonání zkoušky po ukončeném vzdělávání v základním kmeni v délce 5 pracovních dnů. U atestační zkoušky pak v délce alespoň deseti pracovních dnů.

„Tento nárok by měl být ještě v letošním roce uzákoněn pro všechny dotčené zaměstnance,“ dodávají zástupci MZ ČR.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here