Premiér dal lékařům o miliardu víc než Válek. A lékaři souhlasí

3
1696
Lekari
premiér Petr Fiala [vlevo] a viceprezident ČLK Jan Přáda na tiskové konferenci po dnešním společném jednání. / Foto: Redakce Zdravé Zprávy

Premiér Petr Fiala [ODS] se se zástupci lékařů domluvil na navýšení platů a mezd. Uvedl to po dnešním jednání s lékaři na společné konferenci s předsedou Sekce mladých lékařů a viceprezidentem České lékařské komory [ČLK] Janem Přádou.

„Jednání s premiérem představovalo průlom v celém dosavadním jednání o našich požadavcích,“ uvedl po jednání Jan Přáda.

Premiér Fiala nabídl a garantoval protestujícím lékařům navýšení částky na platy a mzdy v rámci úhradové vyhlášky o 9,8 miliardy korun.

„My jsme přistoupili na tu nabídku, jednak kvůli tomu, že došlo ke změně té částky. A také, že došlo ke konkrétnímu překopání distribuce těch peněz,“ uvedl Přáda.

„Takto vysoká částka půjde do platů a mezd lékařů. A to, jsem přesvědčen, že můžeme garantovat. Musíme najít ten mechanismus, kolik jaká složka dostane. A k tomu budou sloužit ta jednání,“ upřesnil premiér Petr Fiala.

Podle zástupců obou stran nyní začne intenzivní jednání o tom, jak peníze navíc z úhradové vyhlášky doručit lékařům. Jednání povede Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR], zástupci lékařů a zdravotních pojišťoven, upřesnil premiér. Po podepsání příslušných dokumentů o navýšení platů lékaři pak odvolají svůj plánovaný prosincový protest.

Reforma zdravotnictví začíná u vyšších platů, vysvětlují lékaři

„Já bych nyní vyzval všechny protestující lékaře, aby zajistili péči. A poté, kdy dojde k písemnému stvrzení dohody a navýšení platů a mezd, dojde i na definitivní odvolání protestů,“ vyjasnil další osud ohlášených prosincových protestů Přáda.

Všechno je jinak. Protesty lékaři nejspíš zruší

Podle ČLK měl být kvůli protestům omezen provoz většiny nemocnic. Akutní péči by podle komory nemocnice zajistily. Ale nemocnice kvůli protestů již i ohlásily omezování elektivní péče a snižování počtu lůžek na některých odděleních. Nemocnice počítaly až s 20% omezením plánované, elektivní, péče.

„Problém, který mohl vést k neúspěchu jednání, viděl premiér v tom, že protestující spojili rychle řešitelné požadavky s řešením dlouhodobých problémů českého zdravotnictví,“ okomentoval předchozí neúspěšná jednání lékařů se zástupci MZ ČR, zejména pak s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem [TOP 09], premiér Fiala.

Plánovaná péče se omezí na neurčito. Lékaři jednají s premiérem

Také ale dodal, že v některých věcech, které lékaři žádali, jako jsou novela zákoníku práce nebo změny ve vzdělávání, nastal od začátku jednání s MZ ČR velký posun.

Jednání ale zamrzla na otázce výše platů a mezd. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek dlouhodobě uváděl, že není možné lékařům skokově zvýšit platy a mzdy. Nakonec jim nabízel meziroční nárůst mezd a platů o 8,6 miliardy z veřejného zdravotního pojištění, státním nemocnicím navíc pětiprocentní růst tarifů. To ale jednající lékaři odmítli, protože by se podle nich dotkla jen některých lékařů. Žádali sjednocení odměňování ve státních a ostatních nemocnicích a zvýšení tarifů. Ministr zdravotnictví tak svou nabídku stáhl. Nyní lékařům premiér ale přidal přes miliardu korun navíc.

Dodatkem k úhradové vyhlášce

Peníze na vyšší mzdy a platy lékařů podle premiéra zajistí dodatek k úhradové vyhlášce. To kvůli tomu, aby byl závazný pro státní i krajské, městské či soukromé nemocnice. Svůj protest lékaři, kteří vypověděli přesčasy, podle viceprezidenta ČLK Jana Přády odvolají tehdy, až se premiérem předložená nabídka potvrdí písemně. Obě strany se podle Fialy domluvily, že v příštích dnech budou jednání pokračovat.

„Abychom našli správný technický mechanismus, aby se podařilo je dostat skutečně do platů a mezd, a v jaké struktuře budou rozděleny,” zopakoval premiér.

Ministr Válek vylučuje skokové zvýšení platů lékařů v Česku

Provoz v nemocnicích měl být kvůli menšímu počtu lékařů dostupných pro služby od 1. prosince omezený. Podle Přády zatím protest lékařů odvolaný nebude, chtějí mít nabídku od premiéra na nárůst mezd potvrzenou písemně. Až pak ho „definitivně odvolají“, jak dnes uvedl na tiskové konferenci s premiérem Fialou.

–DNA–

3 KOMENTÁŘE

  1. Lékaři ať si klidně stávkují.Nezavidim jim miliardu navíc od nutteli.Ovsem lékaři se hodně živí na seniorech duchodcich a to nyní skončí.
    Fiala důchodce okradl a než bych platil nesmyslnou léčbu a zbytečne týrání od lékařů raději budu volit smrt.
    Fialova vláda, včetně Válka totálně zdevastovala zdravotní péči.
    Dnes lékařům dávají odměnu za to, že lékaři přivedou k smrti co nejvíc seniorů důchodců.
    To je cíl ministra Válka.
    Za to hodnoti dnes lékaře.
    Je to boj o přežití.
    Buď lékaři nebo důchodci
    To je hnus Fialový!

  2. Arogantní teolog nedal lékařům nic, zatím to není podepsané, ani tak to nebude pravda, to by musel vzít fanatické válečnici Xeni … Něco jak se zdražením elektřiny, ješitný péta lhal do poslední hodiny a pak prásk … Už zločinem této hrůzovlády bylo nařízení 700. hodin přesčasů ročně. K tomu stačí kupecké počty, že to byl zločin na doktory, hlavně pacienty … Proč po převratu89 vystuduje žák VŠ zdarma a za rok spousta z těchto zmizí za hranice totalitního Česka, proč jednotlivec nedoplatí 2. miliony kč za školné ? Tkz. studenti havlo VUMLů zbytečných oborů bez znalosti spisovné češtiny neutečou, tito kecálisti o svém houw.. jdou hned na pracák, sociálku… Málokterý se z nich dostane do politiky, ale pak to stojí za to, hrůzovláda 5kolky, “objektivní” provládní media vše dokazují …

  3. Fiala je amorální člověk který má radost z toho že ho nenávidí téměř celá ČR.
    Hlavně že jsi sami se Stanjurou, Jurečkou a jeho bráchou zajistili tučné dotace. Jste banda zlodějů a šmejdů je mi z vás zle!!!

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here