Plánovaná péče se omezí na neurčito. Lékaři jednají s premiérem

2
4188
planovana_pece
Předseda Sekce mladých lékařů ČLK Jan Přáda na tiskové konferenci po jednání na ministerstvu zdravotnictví. Vpravo prezident ČLK Milan Kubek, vlevo zástupci odborů ve zdravotnictví. / Foto: Redakce Zdravé Zprávy

Protest lékařů z nemocnic neodvrátilo ani poslední jednání na Ministerstvu zdravotnictví [MZ ČR]. Od pátku 1.12. se na neurčito omezí plánovaná péče. Lékaři se ještě sejdou s předsedou vlády Petrem Fialou [ODS].

I poslední z jednání [27.11.] Sekce mladých lékařů České lékařské komory [ČLK] a odborů ve zdravotnictví s vedením MZ ČR skončilo v oblasti navýšení základních platů a mezd nedohodou. V pátek 1. prosince se tak naplní výpovědi zhruba šesti tisíc lékařů, kteří přestanou v nemocnicích sloužit nadlimitní přesčasy.

„Ve chvíli, kdy těch 416 hodin budeme dodržovat, což pan ministr Válek nyní garantuje, tak pokud výrazně nenavýšíme základní platy lékařů, tak oni půjdou výrazně ekonomicky dolů,“ uvedl na tiskové konferenci po jednání na MZ ČR předseda Sekce mladých lékařů ČLK a viceprezident ČLK Jan Přáda.

Jejich příjmy se podle jeho odhadu sníží o 20 až 30 procent. Prakticky to bude znamenat, že lékaři začnou z nemocnic odcházet. Anebo se bude pokračovat ve stávající praxi, kdy lékaři slouží více přesčasů, než povoluje zákoník práce nebo bude po jeho novele povolovat.

„A ani jeden z těchto scénářů není výsledek toho, čeho bychom chtěli docílit,“ uvedl Přáda.

Jak to vidí premiér Petr Fiala

Pondělní [27.11.] jednání na MZ ČR bylo podle Přády poslední, resort další termín setkání nenabídl. Proto již o víkendu požádala Sekce o schůzku předsedu vlády Petra Fialu.

„Jednání vede pan ministr Válek velmi intenzivně, nicméně mladí lékaři mě během víkendu požádali o schůzku, setkám se s nimi,” reagoval na dotaz novinářů premiér.

Dále uvedl, že některé požadavky protestujících lékařů už ministerstvo zdravotnictví přijalo. Ve Sněmovně už navíc čeká na projednání návrh na úpravu zákoníku práce u přesčasů.

„Jsou tam i další požadavky, mzdové a jiné, o kterých se můžeme bavit. Jde o to, abychom zajistili stejnou kvalitu zdravotní péče pro všechny i v budoucnosti. S mladými lékaři je určitě potřeba dál jednat,” dodal premiér.

Ministr Válek vylučuje skokové zvýšení platů lékařů v Česku

Avšak výpovědi z nadlimitních přesčasů podle Přády neplatí jen pro prosinec, ale teoreticky na jakkoliv dlouho.

„Většina z těch lékařů v tomto už nebude chtít žít,“ vysvětlil viceprezident ČLK.

K novele zákoníku práce, která vrací maximální počet přesčasů na 416 hodin ročně pak řekl, že ji začne teprve tento čtvrtek [30.11.] v prvním čtení projednávat Poslanecká sněmovna. Do Senátu se má dostat podle vyjádření MZ ČR 20. prosince. Podle Přády tak není ani jisté, že zákon začne skutečně platit od ledna 2024 tak, jak říká ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09].

Co říká ministerstvo zdravotnictví

K požadavku lékařů na růst základních platů ministr Válek říká, že ministerstvo nemá jiné peníze než ty v systému veřejného zdravotního pojištění, které se přerozdělují pomocí úhradové vyhlášky. Pro příští rok se počítá s příjmy kolem 500 miliard korun, více než polovina z této částky míří do lůžkové péče, tedy nemocnic. Zhruba 6,8 miliardy korun z meziročního nárůstu výběru na pojistném má jít na další odměňování zdravotníků v nemocnicích. Lékařům ministr Válek nabídl tuto sumu navýšit na 8,5 mld. Kč a k tomu pětiprocentní nárůst do tarifů s platností od ledna 2024.

Na jeho návrh zástupci ČLK a odborů ale nepřistoupili. Resort tak stáhl nabídku zpět a dále se počítá s částkou 6,8 miliardy Kč.

„Všechno navíc by šlo na úkor státního dluhu,” vysvětlil důvody návratu na původní výši náměstek ministra zdravotnictví Václav Pláteník [KDU-ČSL].

Reforma zdravotnictví začíná u vyšších platů, vysvětlují lékaři

Mimo nedohodu v oblasti nárůstu platů a mezd lékařů v rozpětí od 1,5-3 násobku průměrné hrubé mzdy se obě strany naopak shodly na návratu limitu pro roční objem přesčasů na 416 hodin. Podle vrchního ředitele Sekce legislativy a práva MZ ČR Radka Policara se již začíná připravovat další novela zákoníku práce, která by mohla platit v polovině příštího roku. Řešit by měla pracovní dobu a dobu odpočinku zdravotníků v nemocnicích. Dále i situace, kdy lékaře zaměstnává nemocnice a zároveň lékařská fakulta jako vyučujícího.

Ministerstvo při jednání s lékaři slíbilo ještě v prosinci zřídit pracovní skupinu zabývající se návrhem zákona o odměňování zdravotníků. S jeho platností se počítá od ledna 2025, tvrdí zástupci ministerstva zdravotnictví.

–VRN/ČTK–

2 KOMENTÁŘE

  1. V binci který nastal po převratu89 nesmíte marodit, nedej bože se vám stát něco horšího … Ve zdravotnictví je vše jen o penězích (stejně jako všude) … To ekonomičtí uprchlíci za lepším z Ukrajiny jsou na tom daleko lépe než zdejší, který platí daně, pojištění … Pro ukáčka vše zdarma, oprava chrupu, léčení nakažlivých chorob které Evropa už desetiletí nezná jako svrab, cholera … Za vše poděkujte vlastizrádné 5kolce a jejich deb..naivním voličům z nového náboženství antibabiš, které si založil arogantní teolog péta …

  2. Nejlepší ministr zdravotnictví byl Heger, který tomu, jako ředitel velké fakultní nemocnice nejvíc rozuměl. Osekal zbytečnou rekreaci v lázních na minimum, aby ušetřené peníze dal na skutečnou zdravotní péči v nemocnicích a ambulancích. Do černé díry, lázní, rehabilitací, léčení obezity, asistované reprodukce, psychologie, tečou obrovské peníze z veřejného zdravotního pojištění, ale o nutnou léčbu nemocí se zde nejedná a klienti by si to měli sami platit. Pak zasáhla ale lázeňská lobby, majitelé center asistované reprodukce a rehabilitační kliniky, a všechno se vrátilo do starých kolejí.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here