ČPZP už letos vrátila klientům za léky přes 83 milionů korun

0
159
za_leky
Foto: Pixabay.com

Přes 83 milionů korun vrátila Česká průmyslová zdravotní pojišťovna [ČPZP] za prvních devět měsíců letošního roku klientům v přeplatcích za léky. Meziročně to je o 15,7 milionu korun více.

Roste i počet lidí, kteří při překročení ochranného limitu na započitatelné doplatky za léčivé přípravky nebo potraviny pro zvláštní lékařské účely dostávají zpět peníze. Letos už ČPZP vracela přeplatky více než 67 tisícům klientů. V roce 2022 jich bylo 56 tisíc.

Nejvyšší objem vrácené částky putuje tradičně k pojištěncům ve věku 70 let a více. U ČPZP se jedná o skoro 55 tisíc pojištěnců. Jim pojišťovna letos vrátila téměř 65 milionů korun. Přeplatky posílají zdravotní pojišťovny svým klientům na bankovní účet nebo poštovní složenkou za každé kalendářní čtvrtletí.

„Konkrétně za 3. čtvrtletí jsme našim pojištěncům vrátili 39,2 milionu korun. Na přeplatek v tomto období dosáhlo 55 609 pojištěnců všech věkových kategorií. Průměrný přeplatek byl 705 korun. Nejvyšší vrácená částka jednotlivci přesáhla 15 tisíc korun,“ říká mluvčí pojišťovny Elenka Mazurová.

Přeplatky nižší než 200 korun jsou v souladu se zákonem převedeny k výplatě do dalšího kalendářního čtvrtletí.

Roční limity pro doplatky za léky

Zákonem stanovený roční limit na započitatelné doplatky za léky pro děti a seniory od 65 let činí 1 000 korun, zatímco invalidé a pojištěnci nad 70 let ho mají ve výši 500 korun. Ostatním občanům se vracejí přeplatky v případě, že překročí roční limit 5 000 korun. Do ochranného limitu regulačních poplatků se započítávají pouze doplatky za léčivé přípravky nebo potraviny pro zvláštní lékařské účely.

Nejčastější vratky za přeplatky se týkají nejrozšířenějších léčiv, respektive nejrozšířenějších onemocnění. Dlouhodobě jsou to i léčiva na kardiovaskulární a metabolická onemocnění, jako jsou vysoký tlak a diabetes. Následují je přípravky určené k terapii onemocnění nervového a respiračního systému nebo k léčbě kožních onemocnění.

ČPZP umožňuje kontrolu zdravotnických výkonů přes aplikaci

Své výdaje za léky si mohou lidé zkontrolovat ve svém osobním účtu. Výpis jim zdravotní pojišťovna pošle zdarma na vyžádání jednou ročně. Ke svým údajům se klienti třetí největší zdravotní pojišťovny v ČR mohou zdarma dostat kdykoli, pokud si zřídí přístup do elektronické přepážky, nebo si stáhnou aplikaci Zdraví v mobilu.

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna [ČPZP] registruje přes 1,3 milionu klientů. Třetí největší zdravotní pojišťovna v zemi má více než sto poboček po celé republice. Klientům spolu s dostupnou a kvalitní zdravotní péčí nabízí atraktivní příspěvky a programy plné výhod, slev a bonusů.

–Adman’s Choice–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here