VZP ČR hospodaří s „kladnou nulou“, tvrdí její zástupci

0
179
VZP_CR
Ústředí VZP ČR na pražských Vinohradech / Foto: Redakce Zdravé Zprávy

Se schodkem pět miliard korun počítá ve svém zdravotně pojistném plánu na příští rok Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR [VZP ČR]. Výdaje VZP ČR odhadla na 302,6 miliardy korun a příjmy 297,8 miliardy korun.

Rozdíl největší česká zdravotní pojišťovna dorovná z úspor z předchozích let. Po včerejším [27.11.] jednání správní rady pojišťovny to uvedl její předseda Tom Philipp [KDU-ČSL]. Upřesnil, že podobně vysoký schodek pojišťovna plánovala i na letošní rok, konečný výsledek ale překonal očekávání. A i v příštím roce tak očekává výsledek spíše lepší.

„O schodkovém rozpočtu hovoříme spíše jenom účetně. Z hlediska strategického plánování se spíše jedná o vyrovnané hospodaření VZP,” doplnil předsedu správní rady VZP ČR její místopředseda Miroslav Kalousek [TOP 09].

Rovněž zdůraznil, že se schodek v hospodaření pojišťovny čekal i v letech 2021 a 2022, reálně ale hospodařila lépe. Pro letošní rok VZP ČR počítala podle zdravotně pojistného plánu s příjmy zhruba 275,7 miliardy korun a s výdaji 281,2 miliardy korun, schodek se měl blížit šesti miliardám. Na konci října vykázala pojišťovna podle Kalouska přebytek 6,9 miliardy korun. A na konci roku očekává přebytek 0,7 miliardy korun. Miroslav Kalousek tak hovoří o “kladné nule”.

VZP ČR skončí letos na nule. Pomohly jí i peníze za uprchlíky

Pojišťovně pomohly k dosažení „kladné nuly“ i platby státu za ukrajinské uprchlíky. Podle ostatních zdravotních pojišťoven VZP ČR také vydělává na nespravedlivém přerozdělování příjmů ze zdravotního pojištění na zdravotní péči.

Pojistný plán VZP ČR pro rok 2024

Na zdravotní služby chce pojišťovna v příštím roce vydat více než 291 miliard korun. Do lůžkové zdravotní péče půjde asi 59 procent této částky. Asi čtvrtinu sumy si vezme ambulantní péče a 12,5 procenta půjde na léky a zdravotnické prostředky hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Asi 3,9 miliardy pojišťovna plánuje vložit do rezervního fondu a 1,6 miliardy korun do fondu prevence. Správní rada dále schválila kritéria pro hodnocení ředitele VZP ČR.

Zdravotně pojistné plány [ZPP] a výsledky hospodaření VZP ČR v mld. Kč
Rok Příjmy Výdaje Rozdíl
ZPP 2024 297,8 302,6 – 5
Výsledek 10/2023 228 221,1 + 6,9 [+ 0,7 = na konci roku*]
ZPP 2023 275,7 281,2 – 5,5
ZPP 2022 260,5 266,4 – 5,9 [-0,026 = na konci roku*]

*očekávaný výsledek na konci roku 2023 / Zdroj: VZP ČR

Úhradová vyhláška, kterou ministerstvo zdravotnictví určuje rozdělení peněz z veřejného zdravotního pojištění pro příští rok, počítá s průměrným nárůstem úhrad v jednotlivých segmentech zdravotní péče meziročně o šest procent. Více podpořit chce praktické lékaře pro děti a dorost [17,5 %], domácí paliativní péči [16 %] a stomatologii [11,5 %]. Prioritou bude péče o děti nebo jednodenní chirurgie.

VZP ČR plánuje zdravotnická zařízení bonifikovat za péči o děti do šesti let 208 Kč ke každému vyšetření, u dětí do 12 let 156 Kč a u starších 104 Kč. Vyšší platbu za dítě ve své péči dostanou také stomatologové a dětští psychiatři. Ti navíc mohou podle členky správní rady Věry Adámkové [ANO] nově pojišťovně vykazovat i konzultace pomocí videohovoru u dětí, které už v péči mají. Podle ředitele VZP ČR Zdeňka Kabátka si od takového kroku pojišťovna slibuje uvolnění části jejich kapacit pro nové pacienty.

Příští rok se čeká celkový schodek cca 10 mld. Kč

Veřejné zdravotní pojištění jako celek bude příští rok podle předpokladu ministerstva zdravotnictví ve schodku 9,2 miliardy korun. Příjmy čeká 499,5 miliardy korun a výdaje 508,8 miliardy korun. Meziročně by měly být příjmy veřejného zdravotního pojištění vyšší o 31,7 miliardy korun. Větší část schodku půjde podle dřívějšího vyjádření ministerstva zdravotnictví za šesti menšími zdravotními pojišťovnami, některé mohou vyčerpat i své rezervy nad rámec zákonných.

Peníze nejsou. A ty, co jsou, rychle docházejí, varují pojišťovny

Svaz zdravotních pojišťoven ČR [SZP ČR], který sdružuje ostatní zdravotní pojišťovny, na začátku října varoval, že schodek příští rok může být podle jeho propočtů až 20 miliard. Koncem roku 2024 nebo začátkem roku 2025 by se tak podle prezidenta SZP ČR Ladislava Friedricha mohly menší pojišťovny ocitnout ve finanční tísni a postupně prodlužovat lhůty splatnosti faktur.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here