Nový Zéland: Jen dál kuřte, potřebujeme vaše peníze!

0
760
Zeland
Ilustrační foto: Pixabay.com

Nová novozélandská vláda oznámila, že zruší zákaz kouření, aby Nový Zéland nepřišel o daňové příjmy. Zákaz prodeje tabákových výrobků zavedla předchozí vláda Jacindy Ardernové. Týkal se každého, kdo se narodil po roce 2008. 

Kouření je na Novém Zélandu nejčastější příčinou úmrtí, kterému je ale možné předejít, a opatření mělo zabránit vytvoření návyku na kouření u mladé generace. Proto zdravotníci tento náhlý obrat nové vlády tvrdě kritizují, jak píše v článku New Zealand smoking ban: Health experts criticise new government´s shock reversal server BBC.

„Jsme šokováni a znechuceni. Je to krok zpět. Byli jsme první na světě, kdo přišel s tak vynikajícím preventivním opatřením,“ cituje server profesora Richard Edwards, výzkumníka škodlivosti tabáku z University of Otago.

Loni schválený zákon se setkal s pozitivním mezinárodním ohlasem. Zahrnoval i požadavek na snížení počtu tabákových prodejců a snížení hladiny nikotinu v tabáku. Podle propočtů měl nový zákon ročně zachránit až pět tisíc životů lidí.

„Většina novozélandských zdravotnických zařízení je znechucena tím, co vláda udělala a požaduje, aby se vrátila k rozhodnutí předešlé vlády,“ říká Richard Edwards.

Novozélandští zákonodárci zřejmě inspirovali i britskou vládu. Ta v září oznámila podobné opatření, které má zabránit mladým lidem v kouření. Mluvčí britského premiéra oznámila, že postoj britské vlády se však na rozdíl od novozélandské nezměnil.

Nový Zéland a aktuální politické “tahanice”

Zatímco zdravotníci nový zákon přivítali, tak u novozélandských podnikatelů narazil na odpor. Majitelé novinových stánků ho kritizovali, protože ohrozil jejich zisky, dokonce i přes vládní dotace. Někteří zákonodárci, včetně nového ministerského předsedy Chrise Luxona, také argumentují tím, že by zákaz vedl k rozkvětu černého trhu s tabákem.

Avšak Národní strana, která ve volbách získala 38 procent hlasů, se o tomto zákonu v předvolební kampani nezmiňovala. Oznámení nové ministryně financí Nicoly Willsové, že vláda zákon zruší, proto šokovalo zdravotníky. Willsová ale oznámila, že koaliční partneři její strany, populistická New Zealand First a liberální Act, na zrušení zákona trvají.

Jakékoli kouření zabíjí, varuje lékařka s odkazem na nádory na plicích

I přes volební vítězství centristická Národní strana musela o své budoucí spojence dlouho bojovat. Obě menšinové strany z koalice prioritu Národní strany blokovaly. Tou bylo otevření možnosti zahraničnímu kapitálu vlastnit domácí investice. Tím chtěla Národní strana získat prostředky na snižování daní střední a vyšší příjmové třídy.

„Musíme si uvědomit, že změna ´Smokefree´ zákona má podstatný vliv na hospodaření státu v rozsahu asi jedné miliardy dolarů,“ uvedla pro novozélandskou televizní stanici TV3.

„Návrh na snížení daní, že úbytek příjmů vykompenzují kuřáci, je absolutně šokující,“ řekl emeritní profesor Robert Beaglehole, předseda výboru Action for Smokefree 2025.

Odnesou to znovu populace Maorů

Dřívější studie tvrdí, že zavedení politiky “Smokefree” by novozélandskému zdravotnictví v příštích 20 letech ušetřilo 1,3 miliardy novozélandských dolarů [17,64 mld. Kč]. Nový Zéland se stále pokouší snížit do roku 2025 podíl kuřáků na pět procent, nejlépe však na nulu. Přitom již asi více než 80 000 dospělých přestalo loni kouřit a nyní podíl kuřáků v populaci činí asi osm procent.

„Vláda uštědřila veřejnému mínění políček do tváře, zdravotníkům, doktorům a sestrám,“ poznamenal doktor Edwards.

Kouření holduje čtvrtina Čechů starších 15 let, stále více

Kuřáci a nemocní kvůli kouření se nejvíce rekrutují z populace Maorů. Právě na ně bude mít podle odborníků zrušení zákona nejhorší dopady. Národní zdravotnická organizace změnu nazvala „hanebným úderem na zdraví a pohodu Novozélanďanů.“ Zákon ale musí projít ještě parlamentem. Avšak v něm drží většinu právě vládnoucí strana.

–AM–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here