Jakékoli kouření zabíjí, varuje lékařka s odkazem na nádory na plicích

1
10415
nadory
Ilustrační foto: Pixabay.com

Nejvyšší šanci uzdravit se z rakoviny plic mají ti pacienti, u kterých se dá nádor na plicích chirurgicky odstranit. Těch ale je podle pneumologů ani ne 15 procent. Ostatní pacienti mají nádory v pokročilém a těžko operovatelném stadiu.

„V době diagnózy tři čtvrtiny lidí s karcinomem plic nemá šanci na vyléčení,“ říká k onemocnění prof. Martina Koziar Vašáková, předsedkyně České pneumologické a ftizeologické společnosti [ČPFS].

Ročně u nás lékaři potvrdí zhoubný nádor na plicích zhruba u 6 600 lidí, bezmála 5 500 jich na rakovinu plic každý rok umírá. V 70 procentech případů může za onemocnění kouření.

„Nejvyšší škodlivinou je tabák,“ dodává profesorka s upozorněním, že neexistuje žádné zdravé kouření.

Čímž naráží na nové alternativy klasických cigaret, se kterými na trh neustále přicházejí tabákové firmy. Jako jsou například nikotinové sáčky nebo elektronické cigarety.

„Každou čtvrtou vteřinu kouření zabíjí jednoho obyvatele planety,“ říká pneumoložka.

Užívání tabáku a přijímání nikotinu a dalších jedovatých látek vznikajících při jeho spalování nebo uvolňování při zahřívání nějaké tekutiny s jeho obsahem vede k rozvoji i dalších nemocí. Například snižuje srážlivost krve, zvyšuje riziko dalších nádorových onemocnění, u mužů zvyšuje impotenci a snižuje plodnost. Někteří pacienti trpí kvůli užívání tabáku depresemi, nespavostí a řeší vážné dýchací potíže.

Nádory na plicích ve statistikách

I když mají i lékaři v Česku pacientům s potvrzenou rakovinou na plicích v léčbě co nabídnout, tak úspěšnost výsledků léčby závisí na tom, v jakém stadiu onemocnění objeví. A jelikož se rakovina plic u nemocných i desítky let nijak nápadně neprojevuje, tak se na nemoc přichází u většiny pacientů ve třetím nebo čtvrtém stadiu. To už nádor ale napadá velkou část plic a rozšiřuje se do jiných orgánů v těle.

Po chemoterapii se mi dost ulevilo, říká pacientka Lucie

Pětileté přežití u pacientů s diagnostikovaným nádorem na plicích v jeho prvním stadiu se pohybuje kolem 67 procent. U nádorů na plicích ve 4. až 5. stadiu je pětiletá doba přežití v nižších jednotkách procent případů. Většina těchto pacientů na zhoubný nádor umírá.

S ohledem na prokazatelně vyšší úspěšnost léčby rakoviny plic u pacientů v 1. stadiu nemoci plicní lékaři u zdravotních pojišťoven prosadili cílený screening plic. Díky krátkému vyšetření plicní lékaři pravidelně zkontrolují plíce. Mohou tak včas odhalit počátek zhoubného onemocnění, kdy se dá ještě úspěšně a bez větších dopadů na pacienta vyléčit. Obdobné programy fungují ve vyspělých zemích.

Kuřáci, zajděte na vyšetření plic

„Kromě toho, že zachytáváme rakovinu plic včas, objevujeme řadu jiných plicních nemocí. Včetně CHOPN, která karcinomu plic často předchází. Tímto vyšetřením dosud prošlo přes 4 300 lidí, z nichž přibližně 17 procent osob mělo CHOPN a přibližně 11 procent CHOPN společně s chronickou bronchitidou,“ přibližuje počty zapojených pojištěnců do preventivního screeningu plic předsedkyně Sekce ambulantních pneumologů Ivana Čierná Peterová.

Připomíná, že ke screeningu doporučují pacienty většinou praktičtí lékaři. A to osoby, které kouřily 20 cigaret denně po dobu alespoň dvaceti let. Nebo 40 cigaret denně po dobu zhruba deseti let. V obou případech jde o pojištěnce ve věku od 55 do 74 let.

Zdraví se zlepší už 20 minut od poslední cigarety

Program spustili plicní lékaři ve spolupráci se zdravotními pojišťovnami v lednu 2022. Od té doby jím prošlo přes deset tisíc osob spadajících do jmenované skupiny ve vyšším riziku rozvoje rakoviny plic. Více než polovina z nich ale zapojení do screeningu, respektive preventivní a bezplatné vyšetření plic odmítla. U zhruba tří procent z vyšetřených zachytili lékaři nález na plicích už při prvním vyšetření.

Z onkologických nemocí je to právě rakovina plic, na kterou v Česku umírá stále nejvíce lidí. Trend může změnit jedině to, že přestanou lidé kouřit nebo jinak užívat tabákové výrobky. A pokud už je užívají, tak je to důvod, aby se u svého praktického lékaře zeptali, do které pneumologické ordinace zajít na krátké a bezbolestné plicní vyšetření. Podmínkou této prevence totiž není to, aby kuřák přestal kouřit.

Veronika Táchová

1 komentář

  1. A co jako auta kterými ja tato země zavalená ,desítky tisíc kamionů denně ,6,5 milionu osobních aut na 9 miliónů obyvatel .Jinak Běžný automobil vyprodukuje na jeden kilometr tolik škodlivin ,jako by jste vykouřili 10 tisíc cigaret !!!!!To je převzatá zprava id jidteho profesora ,který se tímto už dlouho zabývá .Stojím v Domažlicích na autobusovém nádraží a čekám na autobus ,cca hodinu ,za tu dobou jsem napočítal téměř tisíc aut ,o zápachu ,prachu ,škodlivinách nemluvím .Takže kouření pár cigaret za den je v podstatě bezvýznamné .

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here