VZP ČR skončí letos na nule. Pomohly jí i peníze za uprchlíky

0
512
vzp
Foto: Redakce Zdravé Zprávy

Letošní hospodaření ukončí Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR [VZP ČR] zřejmě vyrovnaně. Původně počítala s deficitem šest miliard korun. K lepšímu výsledku jí pomohly platby státu za uprchlíky z Ukrajiny i konec pandemie covidu-19.

O vývoji hospodaření a novém odhadu stavu ke konci letošního roku informovalo vedení VZP ČR dnes [30.10.] na tiskové konferenci.

„Původně ve zdravotně-pojistném plánu bylo předpokládáno, že to saldo bude zhruba minus šest miliard,” řekl předseda Správní rady VZP ČR Tom Philipp [KDU-ČSL].

Podle ředitele VZP ČR Zdeňka Kabátka je očekávaný výsledek na konci letošního roku mimo jiné důsledkem zhruba o procento lepších příjmů. Ke zlepšení prognózy podle něj dále přispěly nižší výdaje za péči související s covidem-19, jako je hrazené očkování proti nemoci nebo pobyty na lůžku v nemocnicích kvůli horšímu průběhu infekce.

Ukrajinští pojištěnci se chovají úplně stejně jako ti čeští

Vyšší zůstatky na účtech má zdravotní pojišťovna i díky ukrajinským uprchlíkům. V loňském roce za ně stát VZP ČR zaplatil na pojistném 4,49 miliardy korun. Přičemž za zdravotní péči o běžence za tu dobu VZP ČR zaplatila poskytovatelům asi 1,9 miliardy korun. Rozdíl tak zůstal ve prospěch zdravotní pojišťovny.

VZP ČR prospěly platby státu za uprchlíky z Ukrajiny

V systému veřejného zdravotního pojištění je zapojeno sedm zdravotních pojišťoven, VZP ČR obhospodařuje kolem 60 procent trhu s veřejným zdravotním pojištěním. A byla to právě VZP ČR, u které se od loňského února registrovala většina příchozích běženců z Ukrajiny. K rychlé registraci, která jim umožnila okamžitý vstup do systému veřejné zdravotní péče v ČR na úrovni českého pojištěnce, jim posloužila VZP ČR zřízená kontaktní místa. Co do čerpání zdravotní péče ze strany Ukrajinců v ČR se očekává podobný vývoj i v letošním roce.

„Na začátku to nebylo vůbec jasné. Byly obavy, že budou velmi nemocní a budou velmi čerpat,” poznamenal Philipp.

Uprchlíci náš zdravotní systém nepoloží, říká Tom Philipp

V souvislosti s hospodařením veřejného zdravotního pojištění upozornil nedávno prezident Svazu zdravotních pojišťoven [SZP ČR] Ladislav Friedrich na podle něj „nespravedlivý“ systém přerozdělování financí mezi zdravotními pojišťovnami. Což podle něj značí, že se VZP ČR podílí menší měrou na deficitech zdravotního systému než ostatní pojišťovny.

Peníze nejsou. A ty, co jsou, rychle docházejí, varují pojišťovny

Potvrdil i to, že VZP ČR vydělala na uprchlické krizi. I když nutno dodat, peníze, které „vydělala“, jsou z většiny státní peníze. Jde totiž o platby ze státního rozpočtu za státní pojištěnce, mezi které loni patřili i ukrajinští uprchlíci. S výjimkou těch pracujících, kterým odvádí pojistné jejich zaměstnavatel, či oni sami, pokud u nás podnikají.

K poslednímu září VZP ČR vykázala příjmy 205,9 miliardy a výdaje 198,5 miliardy. Na zdravotní služby šlo 192,3 miliardy korun. Na běžném účtu pojišťovna k téže datu evidovala zůstatek ve výši 13,8 miliardy korun, na rezervním fondu pak 3,6 miliardy korun.

Jak si finančně stojí zdravotní pojišťovny

Pro letošní rok pracují pojišťovny s plánovanými příjmy 452 miliard a výdaji 464 miliard. V návrhu na příští rok odhaduje Ministerstvo zdravotnictví ČR příjmy 500 miliard a výdaje 508 miliard. Předpokládá tedy deficitní výsledek hospodaření cca 9,3 miliard korun, pojišťovny jej mají vyrovnat z rezerv.

Zdravotní pojišťovny skončí příští rok nejspíš v záporných číslech

Záporný výsledek má být podle ministerského odhadu nerovnoměrně rozdělený, u VZP činí jeho odhad 1,7 miliardy korun a 6,6 miliardy připadá na zaměstnanecké pojišťovny. Přičemž z predikce na příští rok vyplývá, že minimálně dvě ze zdravotních pojišťoven se mohou dostat do situace, kdy se ocitnou zcela bez rezerv.

Svazové pojišťovny ale upozorňují, že odhad MZ ČR pro příští rok je zkreslený a záporný výsledek může být reálně kolem 20 miliard korun.

Současný model financování zdravotní péče považují za neudržitelný. Vedení ministerstva ale tvrdí, že hospodaření veřejného zdravotnictví obvykle dopadne lépe, než ukazují předběžné odhady a plány. Pojišťovny tak podle resortu svým závazkům plně dostojí i v příštím roce.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here