Zdravotní pojišťovny skončí příští rok nejspíš v záporných číslech

0
284
pojistovny
Foto: Pixabay.com

Zdravotní pojišťovny mají příští rok skončit v deficitu 8,3 miliardy korun. Příjmy zdravotní pojišťovny odhadují na 499,5 miliardy a výdaje na zdravotní služby na 491,9 miliardy korun.

Údaje vyplývají z důvodové zprávy Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] k návrhu úhradové vyhlášky na rok 2024. Při započtení i všech ostatních nákladů pojišťoven činí jejích výdaje 507,8 miliardy korun, uvádí odhady.

„Srpnová makroekonomická predikce Ministerstva financí ČR odhaduje příjmy zdravotních pojišťoven v roce 2024 na 499,5 miliardy korun. To je o pět miliard korun více než predikce z dubna tohoto roku, o kterou se opíralo dohodovací řízení,“ píše v důvodové zprávě k návrhu úhradové vyhlášky ministerstvo zdravotnictví.

Zvýšený odhad příjmů zdravotních pojišťoven podle zprávy umožňuje stanovit růst úhrad segmentů v průměru o šest procent.

„Což se promítne jak do segmentů bez dohody, tak skrze dohodnutý valorizační mechanismus i do segmentů s dohodou,“ upřesňuje resort.

Pro segmenty následné lůžkové péče, praktického lékařství a stomatologie, ve kterých je zhoršená dostupnost služeb, byl růst stanoven na 8 procent. Pro segmenty domácí paliativní péče a ošetřovatelské péče v sociálních službách poskytující služby na pomezí sociální a zdravotní péče došlo k nárůstu o 16 procent. To z důvodu vládních priorit těchto segmentů, dodává zpráva.

Ambulantní specialisté jsou proti 6% růstu úhrad i signálnímu výkonu

Letošní dohodovací řízení, ve kterém si poskytovatelé zdravotních služeb rozdělují na příští rok téměř půl bilionu korun, skončilo uzavřením dohod se čtyřmi ze čtrnácti segmentů zdravotní péče. Konkrétně jde o skupinu poskytovatelů ambulantních gynekologických služeb, ambulantní hemodialyzační péče, poskytovatelů zdravotnické dopravní služby a skupinu poskytovatelů lékárenské a klinickofarmaceutické péče.

Zdravotní pojišťovny míří v roce 2024 do červených čísel

Loni vykázaly zdravotní pojišťovny zůstatky na svých účtech ve výši 56,8 miliardy korun. Letošní rok by měly podle aktuálních odhadů zakončit rovněž v plusových číslech, konkrétně s částkou přesahující 53 miliardy korun. Nicméně z makroekonomické predikce ministerstva financí pro příští rok už se počítá s tím, že hospodaření zdravotních pojišťoven skončí příští rok v minusu 8,3 miliardy korun.

„Všechny náklady na zdravotní služby jsou pro rok 2024 odhadovány na 491,9 miliardy korun,“ píše se ve zprávě.

P přičtení ostatních nákladů na provozní fond a fond prevence pojišťoven se celkové náklady systému veřejného zdravotního pojištění v roce 2024 vyhoupnou na 507,8 miliardy korun.

„Celkové saldo roku 2024 všech zdravotních pojišťoven se tak očekává záporné, a to v celkové výši -8,3 miliardy korun,“ předpokládá MZ ČR v důvodové zprávě.

Šéf VoZP odmítá finanční problémy pojišťovny. Situaci ale nezlehčuje

Zároveň upozorňuje, že díky odchylkám v predikci příjmu může pravděpodobně dojít k mírnému zlepšení hospodaření. Tím by se snížil i záporný výsledek hospodaření zdravotních pojišťoven v příštím kalendářním roce.

„Celkové saldo je nerovnoměrně rozděleno mezi jednotlivé zdravotní pojišťovny. U VZP ČR se očekává saldo ve výši -1,7 miliardy korun. U zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven se očekává saldo ve výši -6,6 miliardy korun,“ konstatuje dále zpráva.

Vlivem takových rozdílů dojde k dalšímu navýšení podílu zůstatků na fondech u Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR [VZP ČR] oproti ostatním pojišťovnám. Navíc u dvou zdravotních pojišťoven dojde ke konci roku 2024 podle současné predikce ke snížení zůstatků na fondech na minimální hodnoty, píše se v důvodové zprávě. O které zdravotní pojišťovny konkrétně jde, už její tvůrci ale neuvádějí.

RED

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here