Levé ramínko a pravé ramínko, ministr Válek zahájil očkovací kampaň

0
574
ockovaci
Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek představuje očkovací kampaň proti respiračním nemocem. / Foto: Redakce Zdravé Zprávy

Sezona respiračních nemocí začala a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09] zahájil očkovací kampaň proti covidu a chřipce. Za ideální považuje podat obě vakcíny v jednom dni, nejprve do levého a pak pravého ramínka, jak řekl.

„Jsme v ideální době, kdy by se mělo začít očkovat, je tady čas, který je ten nejlepší,“ uvedl na úvod tiskové konference [3.10.] svolané k zahájení očkovací sezony proti respiračním nemocem ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

V souvislosti s očkováním zmínil profesora Karla Rašku, který se zasloužil nejen v Česku o vymýcení pravých neštovic i dalších smrtelných nemocí.

„Ani chřipka ani covid nejsou černé neštovice. Ale jsou to nemoci, které zabíjí a šíří se,“ řekl v této souvislosti ministr.

Na obě nemoci se podle něj mohou zájemci v kterémkoli věku nechat očkovat nejlépe u svého registrovaného praktického lékaře nebo v některém z očkovacích míst. Jejich seznam je dostupný zde. Předseda Sdružení praktických lékařů [SPL ČR] Petr Šonka řekl, že podání bezplatné vakcíny proti covidu se neváže výhradně na registrujícího lékaře. Podat ji může kterýkoli jiný lékař.

„Praktičtí lékaři jsou připraveni očkovat, tak přijďte,“ vyzval veřejnost k očkování předseda praktických lékařů Petr Šonka.

Vakcíny proti chřipce mají pak z veřejného zdravotního pojištění hrazené lidé ve věku 65 a více let. Dále zdravotníci a pacienti s chronickým onemocněním. Ostatní si o příspěvek na úhradu vakcíny mohou žádat z fondu prevence své smluvní zdravotní pojišťovny.

Nejprve levé a pak pravé ramínko, radí ministr

Očkovat se proti chřipce a covidu mohou lidé nechat i při jedné návštěvě lékaře, potvrdil ministr zdravotnictví.

„Očkování lze aplikovat v jednom dni, je to to známé levé ramínko a pravé ramínko,“ řekl s tím, že při takovém postupu lékař jednoduše rozliší i případnou reakci na podané očkování.

Zdůraznil rovněž, že v Česku máme ty nejmodernější vakcíny proti covidu. A mají je ve svých ordinacích i praktičtí lékaři. „Počet očkovaných se zvyšuje,“ dodal.

R. Chlíbek: Bojím se, že zájem o očkování bude malý

Ochranu očkováním proti oběma nemocem doporučuje ministr lidem ve vyšším riziku vážného průběhu onemocnění, obvykle starším lidem. A pak pacientům léčeným s více nemocemi, takzvaně komorbidním pacientům. Na ochranu ale nemají zapomínat ani zdraví lidé, kteří přicházejí do kontaktu s nemocnými, třeba v rodině nebo v práci.

„Máme poslední typy vakcín, jsou zdarma a všude dostupné,“ shrnul sdělení ministr Válek.

Sezona respiračních virů i očkovací kampaň začala

Podle ředitelky Státního zdravotního ústavu [SZÚ] Barbory Mackové pozorují ústavy od září pozvolný nárůst případů respiračních onemocnění, mezi ně patří chřipka a i covid-19.

„Dochází k postupnému nárůstu respiračních onemocnění,“ uvedla.

Nyní podle ní sice došlo k mírnému poklesu nemocnosti, který ale způsobil větší počet volných pracovních dní po sobě. Celorepublikově se nemocnost pohybuje kolem 700 nemocných na 100 tisíc obyvatel.

Stejně jako v pandemii sledují ústavy také obložnost nemocničních lůžek pacienty s covidem a konkrétně i jednotek intenzivní péče.

„I tam je situace zatím stabilní a kapacity jsou dostatečné,“ řekla s dovětkem, že mezi hospitalizovanými převládají senioři a pacienti s více nemocemi.

Výdaje na zdravotní péči zvedl covid. I tak ČR v EU zaostává

Směrem k zaměstnancům promluvil viceprezident Hospodářské komory ČR Tomáš Prouza. Upozornil, že chřipka způsobuje v době jejího největšího šíření podnikům obrovské ekonomické škody.

„Když se podaří zvýšit proočkovanost, významně to pomůže i českým firmám udržet si své fungování,“ řekl Prouza s tím, že jde hlavně o firmy s provozy, kde se na menších plochách pohybují větší počty zaměstnanců.

Větší zájem o očkování proti respiračním nemocem ze strany zaměstnanců především větších a velkých firem by podle něj pomohlo podnikům i k posílení konkurenceschopnosti na evropském trhu. Nedocházelo by totiž k tak častým výpadkům pracovních sil kvůli často i několikatýdenní rekonvalescenci z chřipky nebo covidu.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here