Chřipka prorazila mezi seniory. Podlehlo jí 35 lidí

0
900
seniory
Foto: Pixabay.com

V Česku eskaluje epidemie chřipkových onemocnění. V prvním lednovém týdnu nemocnost chřipkou u lidí starších 65 let vzrostla více než o čtvrtinu. Při aktuální epidemii chřipky zemřelo 35 osob.

Šíření respiračních virových onemocnění včetně chřipky pokračuje i v letošním roce. V jeho prvním kalendářním týdnu se nemocnost akutními respiračními infekcemi [ARI] včetně chřipky oproti předchozímu týdnu zvýšila o 10,5 procenta. Atakuje tak hodnotu 1 956 případů na 100 tisíc obyvatel. Podle vedoucího Oddělení infekčních nemocí SZÚ Jana Kynčla ovlivnily aktuální data o nemocnosti stále ještě vánoční svátky. Skutečná nemocnost bude podle jeho odhadu vyšší.

„Musíme počítat i s lidmi, kteří ke konci svátečního období nevyhledali lékaře a nedostali se tak do statistik. Nejvyšší nemocnost akutními respiračními infekcemi je hlášena z jihovýchodní části území ČR,“ přibližuje.

Nejvyšší počty nemocných vykazuje Jihomoravský, Moravskoslezský a Pardubický kraj. Nemocných rychle přibývá i v Olomouckém, Jihočeském a Zlínském kraji a na Vysočině.

Chřipka prorazila mezi seniory, 35 lidí na ni zemřelo

Byť v kategorii chřipkových onemocnění se celková nemocnost mírně snížila [o 3,5 %],  šíření respiračních onemocnění se přesunulo od nejmladších dětí přes starší mládež mezi dospělou populaci. U ní zdravotní úřady v prvním lednovém týdnu potvrzují nejvyšší nárůsty nemocnosti. Mezi dospělými nemocných tak podle dat SZÚ přibývá. Nejvíce se onemocnění šíří mezi lidmi ve věku 65 a více let.

„Tam nemocnost vzrostla o více než čtvrtinu [+26,6 %] a ve věkové kategorii 25 až 64 let pak nárůst představuje téměř 20 procent [+18,2 %],“ popisuje aktuální situaci SZÚ.

Neléčíme tím, čím je potřeba, uvedl šéf praktiků

V aktuální chřipkové sezoně lékaři ohlásili [k 6.1.] celkem 136 klinicky závažných případů chřipky, kdy zdravotní stav pacientů vyžadoval intenzivní péči. 35 z těchto vážných případů skončilo úmrtím.

Očkování tady je, zájem společnosti je minimální

Šíření chřipkových a jiných respiračních virů v těchto dnech a týdnech sužuje celou Evropu. Podle posledně dostupných dat za 52. týden roku 2022 přetrvává aktivita chřipky v evropských zemích nadále na vysoké úrovni. Záchyty chřipkových virů dosahují 34 procent. Přičemž za hranici epidemie je v rámci Evropy považována 10% pozitivita.

„Situace je velmi podobná v České republice, kde se uplatňuje také dominantně chřipka typu A. Vakcíny jsou pro letošní sezónu dobře na toto spektrum virů zacíleny a stále je možné se nechat očkovat,“ připomíná Jan Kynčl.

Štěstí přeje připraveným. U chřipky to platí dvakrát

Ochranný účinek po podání vakcíny chránící před chřipkovými viry podle něj nastupuje zhruba za dva týdny od její aplikace. I s tím by měl pacient počítat a své chování přizpůsobit době, než získá vakcinační ochranu.

Prevencí je očkování, opakují lékaři

Očkování proti chřipce zůstává podle lékařů jednou z nejlepších prevencí před těžkým průběhem nákazy chřipkovými viry. A pomohlo by mimo jiné zmírnit každoroční šíření viróz včetně tlaku na zdravotnická zařízení. Zdravotním úřadům se však v Česku zvyšovat proočkovanost proti chřipce nedaří. Proočkovanost proti ní se v roce 2010 pohybovala kolem 4,5 procenta a v roce 2013 kolem pěti procent. V roce 2021 se sice mírně zvýšila, ale jen na 7,5 procenta.

Čeští senioři zanedbávají očkování proti chřipce

Pozoruhodné je, že o očkování proti chřipce nemají v Česku zájem ani samotní zdravotníci, kteří se s dopady nákazy v době epidemie setkávají denně. Navíc ho mají stejně jako senioři a chroničtí pacienti v plné úhradě od zdravotních pojišťoven. Proočkovanost u zdravotníků v Česku ale i tak dosahuje jen 20 procent.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here