Štěstí přeje připraveným. U chřipky to platí dvakrát

0
2219
chripky
Ilustrační foto: Pixabay.com

Nadcházející sezona respiračních nemocí, hlavně chřipky a covidu, se dá zvládnout bez větší úhony s pomocí očkování a dodržování hygienických opatření. Nejlépe obojím. Senioři a zranitelné osoby si tím ochrání zdraví, pracující finance.

Vakcíny proti chřipce upravené pro aktuální podzimní a zimní sezonu už nabízí většina ordinací praktických lékařů a očkovacích míst. Stejně tak jsou tato zdravotnická zařízení zásobena upravenými očkovacími látkami proti omikron subvariantám koronaviru BA.1, BA.4. a BA. 5. Nyní už je pouze na veřejnosti, aby zvážila pro a proti a k očkování se případně včas objednala. Očkování je podle odborníků nejlepší prevence.

„Chřipka není jenom silné nachlazení. Vyznačuje se rychlým nástupem, vysokou teplotou, bolestí svalů a kloubů,“ říká vedoucí oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu [SZÚ] Jan Kynčl.

Příprava na období respiračních nemocí podle ČLnK
  • Začněte s prevencí včas. Než se zvýší odolnost organismu, trvá to cca 3 až 6 týdnů.
  • Udržujte tělo v kondici. Svižnou půlhodinovou procházku ob den zvládne každý.
  • Otužujte se. Nemusí jít přímo o koupání v ledové vodě, stačí sprchování vlažnou vodou, méně vrstev oblečení a spaní v chladné místnosti.
  • Podporujte imunitu. Při nedostatečně pestré stravě se o doplnění vhodných vitamínů nebo prostředků na podporu imunity poraďte s lékárníkem.
  • Očkujte se. Proti nemocem, které mohou ohrozit vás a vaše blízké. Například proti chřipce nebo covidu.

Současně vyjadřuje obavy z nadcházející chřipkové sezony. Chřipka se u nás i okolních státech v posledních dvou letech v důsledku dodržování protiepidemických opatření příliš neobjevila. Proto se dají podle Kynčla předpokládat i nižší hladiny protilátek v populaci.

„Hladina protilátek z předchozích kontaktů s virem bude jednoznačně nižší,“ tvrdí.

Viry chřipky ohrožují každého z nás

Každoročně u nás chřipkovému onemocnění podle Kynčla podlehne zhruba 1 500 lidí. V horších letech v Česku na chřipku zemřelo i pět tisíc osob. Bilanci úmrtí na chřipku by podle lékařů snížila větší proočkovanost proti chřipce.

Avšak v Česku se každoročně proti nemoci naočkuje přibližně sedm procent populace, seniorů starších 65 let pak zhruba 23 procent. Ve srovnání se zeměmi západní Evropy, jako jsou Francie nebo Německo, je to sotva třetina. Důvodů k očkování je několik. Lidé se očkují nejen pro svou osobní ochranu, ale i proto, aby snížili riziko přenosu nemoci na své blízké, především křehčí osoby.

Pokud máte pocit, že pro vás chřipka není rizikem, je dobré zvážit, zda se nenechat očkovat s ohledem na své okolí, tak jako u covidu a jiných nakažlivých onemocnění. Z tohoto důvodu se běžně na chřipku očkují zdravotníci, pečovatelé a další, kteří jsou v úzkém kontaktu s ohroženými skupinami obyvatel,“ říká mluvčí České lékárnické komory [ČLnK] a lékárnice Michaela Bažantová.

Lidé by očkování lékárníky uvítali. Politici jsou proti

Připomíná, že lékárníci běžně komunikují s pacienty prevenci chřipkových onemocnění, covidu-19, ale třeba i nachlazení. Lidem dokáží nabídnout vhodné léčivé přípravky určené k samoléčbě, při vážnějším obtížích pak doporučí návštěvu lékaře.

Senioři, chroničtí pacienti a zdravotníci za vakcíny neplatí

Lidem ve věku 65 a více let hradí vakcínu chřipky i její podání v plné výši jejich zdravotní pojišťovna. Stejně tak ji mají v úhradě chronicky nemocní pacienti. Od letošního roku ji pojišťovny proplácí i všem zdravotníkům.

Ostatním lidem na očkování proti chřipce přispívá většina zdravotních pojišťoven ze svých fondů prevence. A na vakcíny proti chřipce přispívají i někteří zaměstnavatelé, především větší společnosti. Což lékaři kvitují a doporučují využít. Očkování přináší nejen zdravotní, ale i ekonomické benefity.

Vakcíny proti covidu-19 bez ohledu na počet přeočkování pojištěncům stále hradí jejich smluvní zdravotní pojišťovna.

Příprava na období respiračních nemocí podle ČLnK
  • Větrejte. Pravidelně a intenzivně, a to i v zimních měsících.
  • Dodržujte hygienická pravidla. Často si myjte ruce a používejte dezinfekci rukou.
  • Zůstaňte v izolaci. Pokud jste nemocní nebo se necítíte dobře, omezte kontakty. A to i s členy domácnosti. Pokud se děti necítí dobře, neposílejte je do školy/školky.
  • Nešiřte onemocnění. Pokud musíte při nachlazení například do lékárny, použijte ochranu úst a nosu. Dodržujte rozestup alespoň 2 metry.
  • Kašlejte a kýchejte do rukávu, šály či kapesníku. Ne do ruky či volně do prostoru.

V Česku jsou letos podle Státního zdravotního ústavu [SZÚ] dostupné tetravalentní inaktivované vakcíny proti chřipce podávané injekční cestou. Vhodné jsou pro očkování všech osob od šesti měsíců věku. Jan Kynčl ze SZÚ zmiňuje i novinku. Od loňské sezony je v Česku dostupná tetravalentní živá atenuovaná neboli oslabená vakcína proti chřipce ve formě suspenze pro nosní sprej. Očkují se jí zdravé osoby ve věku od dvou do 17 let. Ideální dobou k podání vakcíny proti chřipce jsou podle něj měsíce říjen, listopad, prosinec.

Co se týče pořadí podání vakcíny proti oběma onemocněním, epidemiologové a vakcinologové doporučují podat nejprve vakcínu proti covidu-19 a následně proti chřipce. Epidemie chřipky by u nás měla podle odhadů lékařů kulminovat začátkem příštího roku. Každoročně je třeba se proti chřipce podle Kynčla očkovat proto, že ochrana po očkování slábne zhruba o sedm až deset procent každý měsíc.

Posílit imunitu před chřipkou i covidem není nic těžkého

 

Podle náměstka ministra zdravotnictví Josefa Pavlovice [Piráti] do Česka letos výrobci dodají přibližně milion dávek vakcín proti chřipce. Konkrétně půjde o dva typy vakcín výrobců z Nizozemska a Francie a nově i zmiňovaná vakcína pro děti ve formě spreje.

Očkování chrání zdraví, ale i příjem domácnosti

Zvýšenou ochranu před covidem nebo chřipkou by měly zvážit i domácnosti s napnutým měsíčním rozpočtem nebo malou či žádnou finanční rezervou. V obou případech jde totiž o respirační, a tedy rychle a jednoduše se šířící onemocnění, kterým se obvykle nakazí celá rodina. I jinak zdravé osoby v produktivním věku dokážou obě nemoci vyřadit z pracovního procesu na několik týdnů. Což s sebou nese mimo zdravotních potíží i finanční ztráty.

I u zaměstnanců se totiž nemocenské dávky snižují na 60 procent zredukovaného denního vyměřovacího základu. Živnostníci při nemocni obvykle nepobírají vůbec žádnou podporu. Většina z nich si nemocenské pojištění, které je pro ně dobrovolné, nehradí.

Praktici začali s očkováním proti covidu i proti chřipce

Další důvod pro očkování: Respirační onemocnění dopadají i do veřejných rozpočtů. Podle Tomáše Doležala, který se věnuje dopadům zdraví na ekonomiku, zvýšení proočkovanosti ze současných zhruba sedmi procent na 50 procent by mohlo na ztrátě pracovního výkonu zaměstnanců ušetřit zhruba dvě miliardy korun. Zhruba poloviční proočkovanost populace by pak podle něj mohla zabránit až 260 000 případů chřipky.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here