Covid zase nabíhá, ukázala data i potvrdily odbory

0
1172
covid
Foto: Pixabay.com

Laboratoře v České republice v pondělí [3.10.] odhalily 4 818 případů koronaviru. To je o 87 víc než před týdnem. Hospitalizovaných s covidem-19 přibylo na 1 666, tedy zhruba o pětinu. Do vážného stavu covid dostal 42 z nich.

Vyplývá to z informací na webu ministerstva zdravotnictví. Podle něj v mezitýdenním srovnání výrazně přibylo podezření na opakovanou nákazu [z 1 931 na 2 035]. Pondělní denní přírůstek je pak podobně jako před týdnem nejvyšší od první poloviny dubna.

Podobně i počet lidí s covidem-19 v nemocnicích je nejvyšší za poslední půl rok. Pacientů ve vážném stavu v pondělí proti předchozímu týdnu ale ubylo o čtyři. Některé nemocnice zakazují návštěvy nebo nařizují lidem používat respirátory. V Brně kvůli covidu zakázaly návštěvy obě fakultní nemocnice.

Vysoká zůstává pozitivita. U lidí testovaných kvůli příznakům se v posledním týdnu dostala až nad 36 procent, v pondělí byla zhruba třetinová. Postupně přibývá i počet testovaných.

První den v týdnu jsou nárůsty tradičně nejvyšší

V prvním dni týdne bývají v poslední době nárůsty infekcí nejvyšší. Epidemiologové předpokládají, že díky očkování a rozšíření méně závažné koronavirové varianty omikron nebude vážně nemocných přibývat takovým tempem jako v předchozích vlnách. Zároveň je podle nich nakažených koronavirem výrazně více, než ukazuje statistika. Mnoho z nich totiž nemá příznaky nebo se neotestuje a zůstane doma v samoléčbě.

Covid předběhl podzim, s příznaky se k lékaři ale nechodí

Sílící epidemii dokládá i incidenční číslo, které ukazuje počet nových případů nákazy za posledních sedm dní v přepočtu na 100 000 obyvatel. K dnešku činí ukazatel 171, před týdnem byl o deset bodů nižší. Nejvýrazněji se koronavirus šíří v Královéhradeckém kraji s týdenní incidencí 211. Nejnižší incidence zatím panuje v Karlovarském kraji, kde na 100 000 obyvatel za poslední týden připadá 118 nových případů.

Covid zase nabíhá, říká Martin Engel

Na opakující se vlnu covidu a s tím související nápor na zdravotnictví nedávno upozornili i zástupců odborářů. Podle nich aktuální situace není nepodobná té před několika měsíci.

„Vidíte, že covid zase nabíhá, vidíte lehké průběhy, ale hospitalizací přibývá. Ale nikdo neví, jaká varianta covidu přijde. Bylo by hanebné si myslet, že jsme nad covidem vyhráli. Ministerstvo zdravotnictví žádné opatření ale nenavrhuje. Maximálně je doporučuje. Mělo by to být ale víc direktivní,“ uvedl pro ZdraveZpravy.cz předseda Lékařského odborového klubu-Svazu českých lékařů [LOK-SČL] Martin Engel.

On sám je již nyní pro povinné nošení respirátorů nebo roušek ve veřejné dopravě a také ve zdravotnických a sociálních zařízeních.

Vláda dala facku všem zdravotníkům, tvrdí odbory

Sporná zůstává otázka z veřejného pojištění hrazeného testu na covid. Náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic [Piráti] v pondělí [3.10.] uvedl, že stát nyní nepočítá s možností testu na koronavirus bez žádanky zdarma. Veřejnosti proto doporučuje použít antigenní samotesty, které jsou cenově dostupnější. O dalším testování podle něj rozhodnou lékaři.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here