Ambulantní specialisté jsou proti 6% růstu úhrad i signálnímu výkonu

0
351
ambulantni_specialiste
Foto: Pixabay.com

S navrhovaným 6% průměrným růstem úhrad výkonů ze zdravotního pojištění pro rok 2024 ambulantní specialisté nesouhlasí. Argumentují horší dostupností služeb. A nelíbí se jim, že praktici mají za kontakt s pacientem víc než oni.

Veřejné zdravotní pojišťovny mají podle současných výpočtů v příštím roce hospodařit s rozpočtem ve výši téměř 500 miliard korun. V současném návrhu úhradové vyhlášky, kterou ministerstvo zdravotnictví předložilo k připomínkovému řízení, se počítá v roce 2024 v průměru s šestiprocentním nárůstem úhrad za zdravotní výkony. Nikoliv však pro všech čtrnáct segmentů zdravotní péče.

„Pro segmenty následné lůžkové péče, praktického lékařství a stomatologie, ve kterých je zhoršená dostupnost služeb, byl růst stanoven na osm procent,“ píše se v důvodové zprávě k dokumentu.

S ohledem na plněních priorit současné pětikoaliční vlády si až o dvojnásobek oproti zmiňovaným třem segmentům v příštím roce co do úhrad polepší poskytovatelé domácí paliativní péče a ošetřovatelské péče v sociálních službách, kde se spolu prolínají zdravotní a sociální služby. Těm by měly podle současného návrhu vzrůst úhrady o 16 procent.

Ambulantní specialisté jsou nespokojení

S výsledky dohodovacího řízení vyjadřují v tiskové zprávě nesouhlas zástupci ambulantních specialistů ze Sdružení ambulantních specialistů. Podle nich je návrh vyhlášky diskriminuje proti jiným oborům. Ambulantním lékařům vadí, že úhrady napříč obory nejsou jednotné a nezohledňují zvýšené náklady na provoz ordinací.

„Snížení úhrad naprosto ignoruje růst nákladů spojených s ambulantní péčí. Například provoz a pronájem ordinací, energie i cenu zdravotnického materiálu,” uvedl v tiskové zprávě předseda sdružení Zorjan Jojko.

Náklady na zdravotní služby v roce 2024 [v mil. Kč]
2023 2024 Rozdíl Meziročně
Celkem na zdravotní péči 457.846 491.889 34.043 + 7,4 %
Na ambulantní péči [praktických lékařů i specialistů] 123.280 133.485 10.206 + 8,3 %
Na lůžkovou péči 260.347 280.334 19.987 + 7,7 %
Z toho náklady na centrové léky 36.218 40.564 4346 + 12 %
Na lékárny, léky na recept a zdravotnické prostředky na poukaz 56.004 58.679 2676 + 4,7 %

[Zdroj: Návrh úhradové vyhlášky na rok 2024]

Současné znění vyhlášky podle něj negativně dopadne hlavně na obory, které jsou materiálově a technicky náročné. Například ortopedie, chirurgie nebo kardiologie. A podle něj může takový přístup negativně dopadnout i na dostupnost specialistů.

„Ti totiž nebudou mít dostatek finančních prostředků na to, aby pokračovali v dosavadním rozsahu a dostupnosti svého provozu,” vysvětlil.

Ambulantní specialisté chtějí jednotný signální výkon

Mnoho výkonů, jak tvrdí Jojko, specialistům přestane vyplácet při navržené hodnotě bodu a koeficientů, kterými se úhrady od zdravotních pojišťoven řídí. Nelíbí se mu ani to, že praktičtí lékaři dostávají za kontakt s pacientem v takzvaném signálním kódu 80 korun, ale ambulantní specialisté 52 korun.

„Jelikož povaha konzultace s pacientem se mezi odbornostmi nijak neliší, nemělo by tomu tak být ani u jejího finančního ohodnocení,“ argumentuje Zorjan Jojko a navrhuje zavedení napříč odbornostmi jednotnou kompromisní částku.

Systém pediatrické péče skončí, varuje za dětské praktiky Šebková

 

Zákon o veřejném zdravotním pojištění počítá s tím, že rozdělení úhrad mezi čtrnáct segmentů zdravotní péče vzejde z dohodovacího řízení mezi jejich zástupci a zdravotními pojišťovnami. Dohody u všech segmentů se naposledy podařilo uzavřít v roce 2019, v pozdějších letech některé segmenty s návrhy nesouhlasily.

Pro rok 2024 uzavřely dohody pouze čtyři segmenty. A sice dopravní služba, lékárny, hemodialýza a ambulantní gynekologie. Zbývajícím poskytovatelům stanoví úhrady ministerstvo zdravotnictví právě úhradovou vyhláškou. Vyhláška stanovující úhrady pro následující rok, kterou ministerstvo upravuje, musí být vydána nejpozději do konce října.

–ČTK/RED

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here