Lékaři si polepší. Podepsali dohodu o navýšení platů a mezd

2
676
lekari
Ilustrační foto: Pixabay.com

Zástupci zdravotníků podepsali dohodu, která ukončila prosincový protest, jenž vyhlásili lékaři, kteří podali výpovědi z přesčasů. Dohodu inicioval premiér Petr Fiala [ODS]. Ten lékařům garantoval 9,8 miliardy korun na platy a mzdy.

Na dnešní [8.12.] společné tiskové konferenci a při podpisu dohody nešetřili účastníci dohody chvály a díků vůči jejím partnerům. Viceprezident České lékařské komory [ČLK] a předseda Sekce mladých lékařů ČLK Jan Přáda dokonce poděkoval novinářům za to, že otevřeli ve zdravotnictví dlouho opomíjená témata.

„Jsem rád, že jsme dospěli k dohodě. Nicméně se ozývají hlasy z obou táborů, že některý ústupek nebyl nutný. Na druhé straně je třeba najít kompromis a za dvanáct týdnů není možné udělat reformu zdravotnictví,“ vysvětlil Jan Přáda.

Výsledkem dohody je, že platy lékařů ve státních nemocnicích a mzdy jejich kolegů v krajských, městských či soukromých zařízeních by měly vzrůst o 5 000 až 15 000 korun podle stupně dokončeného vzdělání. Odměny všech dalších zaměstnanců nemocnic podle dohody porostou o pět procent. Celkem půjde asi o 160 000 lidí v 316 zdravotnických zařízeních.

„…i lékaři jsou jenom lidi,“ dodal Přáda.

Většinu potřebných peněz, 6,8 miliardy korun, by nemocnice měly vzít z meziročního navýšení úhrad od zdravotních pojišťoven. Další tři miliardy korun mezi ně rozdělí Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR [VZP ČR] za to, že se k navýšení platů a mezd zavážou prostřednictvím takzvaného úhradového dodatku, tedy smlouvy mezi VZP ČR a nemocnicí.

Dohodu podepsali premiér Petr Fiala [ODS], ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09], prezident České lékařské komory Milan Kubek, ředitel VZP ČR Zdeněk Kabátek, předseda Lékařského odborového klubu – Svazu českých lékařů [LOK-SČL] Martin Engel, předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková a viceprezident ČLK a předseda Sekce mladých lékařů ČLK Jan Přáda.

Dohoda s lékaři má mnoho kritiků

Ne všichni lékaři a jiní zdravotníci jsou s dohodou ale spokojeni. Některé nemocnice s ní veřejně deklarovaly dokonce nesouhlas. A proti dohodě se dnes v České televizi vyjádřil například bývalý ministr zdravotnictví [2014 až 2016] a předseda představenstva Bohumínské městské nemocnice Svatopluk Němeček [SOCDEM].

„VZP ČR se nechová jako normální zdravotní pojišťovna. Politici bez právního titulu říkají o tom, co má zdravotní pojišťovna platit… Jde o to, jestli se vrátíme do časů před rokem 1989. Stát touto dohodou vstoupil do oblastí, kde nemá pravomoci a nemá kompetence,“ uvedl.

Podle něj dohoda sjednaná premiérem Petrem Fialou a podepsaná ministrem zdravotnictví a dalšími jejími účastníky je nesystémový krok, který se českému zdravotnictví do budoucna určitě vymstí.

„Dodatek k úhradové vyhlášce, to se nestalo a ani to nejde. A teď se to tedy řeší přes dodatky s VZP ČR. […] Ten systém, jakým se to udělalo je velmi nestandardní a nešťastný,“ upozornil.

Mimořádných 9,8 mld. Kč dá VZP ČR nemocnicím jako bonifikace

Argumentoval tím, že celý systém přesčasů lékařů tato dohoda neřeší. A to v situaci, kdy se systém ukazuje jako nefunkční. Podle něj dalšímu případnému navýšení peněz v tomto ohledu měla předcházet strukturální změna. A to v nejširším slova smyslu, řekl.

„Tak například, aby urgentní příjmy v regionech rozvážely do nemocnic pacienty. Ale dnes využívají pacienti nemocnice i mimo ordinační hodnoty. To jsou základní rysy, ale jak to nastavit je pro velkou diskuzi. A je třeba do toho zapojit i veřejnost, která je zvyklá, že nemocnice v jejich okolí jedou 24 hodin denně. Ale to není možné,“ uvedl.

Jsme na začátku reformy zdravotnictví

Účastníci dohody uvedli, že dohoda o navýšení platů a mezd lékařů a zdravotníků je prvním krokem k reformě zdravotnictví.

„Peníze jsme tu vyřešili pro tuto chvíli, ale nemůžeme říci, že jsme vyřešili všechny problémy ve zdravotnictví, které se tam nakupily v minulých letech,“ uvedl premiér Fiala s tím, že reforma zdravotnictví přijde „vzápětí“.

„Věřím, že pod vedením pana ministr Válka, který má mojí plnou důvěru, jsme schopni všemi strukturálními změnami projít,“ dodal.

Zároveň zdůraznil, že peníze na platy a mzdy „nejsou peníze, které se někde zázračně našly“. Podle něj to nejsou peníze ze státního rozpočtu. To přesto, že velká část loňské a letošní rezervy VZP ČR pochází právě z plateb za státní pojištěnce pro uprchlíky z Ukrajiny. A tak tedy přímo ze státního rozpočtu.

Peníze nejsou. A ty, co jsou, rychle docházejí, varují pojišťovny

„Jsou to peníze, které v tom zdravotním systému byly,” přesto uvedl premiér, který dodal:A budou použity na platy a mzdy. A jsou to peníze, které zohledňují práce lékařů a zdravotníků a také se dobře vzdělávat. A já to dobře slyšel od mladých lékařů…“ 

Ministr Válek ocenil konstruktivní přínos Jana Přády

Ministr Válek ocenil přínos Jana Přády při jednání o dohodě a vyjasnil, že reforma zdravotnictví směrem k západním standardům začne „tvrdými reformními kroky vůči pojišťovnám“.

Podle něj lidé na ministerstvu zdravotnictví již nyní pracují na nových zákonech, které umožní vytvoření takzvaných nezávislých osobních účtů pacientů. Tak, aby se dala dobře sledovat jejich stopa zdravotnickým systémem. A zmínil i přípravu zákona o úhradě zdravotní péče mimo Českou republiku.

„Oba dva zákony budou v příštím roce,“ řekl.

Součástí dohody má být i nový zákon o odměňování lékařů. A vyjádřil se i ředitel VZP ČR Zdeněk Kabátek. Ten uvedl, že dohodou pojišťovna zajistila nepřerušenou zdravotní péči jejích klientů. Což jí ukládá zákon. Dodal, že věří, že je na začátku reformy zdravotnictví. Prezident ČLK Milan Kubek zase řekl, že dohoda dává všem čas na to, aby se připravily důležité změny ve zdravotnictví. A odmítl, že by lékaři usilovali o výsluhy, jako mají policisté nebo vojáci.

„Spíš než o výsluhách hovořme o benefitech, protože výsluhy mají negativní konotace,“ vyjasnil Milan Kubek.

–DNA–

2 KOMENTÁŘE

  1. Tak dobrá, jen tito si polepší … proč ne všichni pracující, důchodci, mladé rodiny … ? … ale arogantní teolog péta řekl … toto přidání doktorům zaplatí pojišťovny, předlužený erár to nepostihne … Takže to zaplatí zase jen ti, kteří poctivě makají, neotravují stát o přídavky na kdejakou cypovinu … po různých úřadech … jako to dělá 33. let velmi přizpůsobivá menšina nikdy nepracujících+ tmavší migranti … k těmto se přidali i ekonomičtí nájezdníci ze západní Ukrajiny před 2. roky …

  2. Tak to je gól, protože podle odkazu https://www.kverulant.org/article/autor-neomaleneho-navrhu-na-vysluhy-pro-lekare-milan-kubek-dostava-vedle-prijmu-z-ordinace-jeste-nahrady-ve-vysi-150-tisic-mesicne-a-ty-se-mu-od-noveho-roku-jeste-zvysi/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box bude od 1.1.2024 dostávat prezident České lékařské komory MUDr. Milan Kubek 150 000 Kč měsíčně a viceprezident ČLK MUDr. Jan Přáda 110 000 Kč měsíčně, a to jako paušální náhradu za ztrátu času pro práci pro ČLK. Když se k tomu přičtou peníze za práci v nemocnici nebo ve vlastní praxi apod., tak to se tito pánové dostávají k nekřesťansky vysokým penězům. A že jsou lékaři v České republice finančně nedoceněni. Takže tito pánové bojují za to, aby měli peněz ještě více?

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here