Dohoda s lékaři je politická a nákladná pro občany, tvrdí Friedrich

1
678
s_lekari
Dohoda vlády a Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR s protestujícími lékaři prakticky znemožní jakoukoliv cenovou dohodu pro rok 2025, tvrdí prezident Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich. / Foto: SZP ČR

Jako nákladnou a rizikovou hodnotí včerejší dohodu s lékaři o růstu platů a mezd na příští rok Svaz zdravotních pojišťoven ČR [SZP ČR]. Podle jeho zástupců jde o politické řešení, které oslabuje zákonem danou roli zdravotních pojišťoven.  

SZP ČR sdružuje šest oborových zdravotních pojišťoven v Česku a na mimořádném navýšení platů a mezd lékařů a zdravotníků nad rámec úhradové vyhlášky se nepodílejí. Peníze navíc lékaři dostanou výhradně od Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR [VZP ČR] formou bonifikací.

Dohoda sice pravděpodobně odvrátí riziko omezení zdravotní péče v některých nemocnicích pro nejbližší týdny, ale ve všech ostatních aspektech je pro systém veřejného zdravotního pojištění, a hlavně pro občany nákladná a riziková,” uvedl prezident SZP ČR Ladislav Friedrich.

Upozornil, že již před touto dohodou bylo hospodaření systému veřejného zdravotního pojištění nastaveno na příští rok schodkově. A vydání rezerv VZP ČR na navýšení platů a mezd lékařů ho ještě více zatíží. Nedostatek financí se o to více projeví v roce 2025.

„Plánovaný deficit se touto dohodou navyšuje nejméně o další tři miliardy korun a současně trvale zvýší celkové náklady pro další roky. Takto navýšené náklady prakticky znemožní jakoukoliv cenovou dohodu pro rok 2025,” vysvětlil Friedrich.

Lékaři si polepší. Podepsali dohodu o navýšení platů a mezd

Požadavky lékařů se měly podle Friedricha uspokojovat z kapitoly nemocnic, které mají pro příští rok naplánováno 280 miliard korun. A řešení nespokojenosti mladých lékařů se mělo primárně hledat v každé jednotlivé nemocnici podle konkrétních vnitřních podmínek a možností.

„Zdravotní pojišťovny mají zákonem určenou svoji roli v tom, aby nakupovaly zdravotní péči. Nemohou a nemají přímo určovat navyšování platů zaměstnanců ve zdravotnictví,” vysvětlil Friedrich.

Premiér Petr Fiala ocenil šéfa VZP ČR za flexibilitu

Zdeněk Kabátek, ředitel VZP ČR, která dá na růst odměňování v nemocnicích navíc tři miliardy korun, včera [8.12.] na tiskové konferenci k podpisu dohody řekl, že pojišťovna chtěla odvrátit riziko, že se její pojištěnci od ledna nedostanou k naplánované zdravotní péči.

„Věřím tomu, že dnešním podpisem dohody můžu uklidnit naše klienty, že nebude omezená dostupnost zdravotní péče,” řekl Kabátek.

Podle něj pojišťovna tím, že poskytne lékařům tři miliardy korun navíc, postupovala v souladu se zákonem. Totiž cílila na to, aby zůstala zachována péče jejím klientům. Za „velice flexibilní“ přístup ředitele největší tuzemské zdravotní pojišťovny ocenil premiér Petr Fiala [ODS]. Jemu při podpisu smlouvy o dohodě děkoval hned po ministrovi zdravotnictví Vlastimilu Válkovi [TOP 09]. Zejména Kabátek a ministr Válek se podle premiéra zasloužili o nalezení dohody s protestujícími lékaři.

„Řešení jsme volili s ohledem na to, že tady hrozilo, že naši klienti budou počínaje lednem opožďováni v elektivních výkonech, bude opožďována péče nebo hrozilo uzavření některých oddělení, a to my nemůžeme připustit,” vysvětlil rozhodnutí doplatit lékařům a ostatním zdravotníkům nad úhradovou vyhlášku prostřednictvím takzvaných dodatků s nemocnicemi šéf pojišťovny Kabátek.

SZP ČR i upozornil, že VZP ČR z příchodu ukrajinských uprchlíků, za které platil a stále ještě platí zdravotní pojištění stát, inkasovala peníze. A protože Ukrajinci málo čerpali zdravotní péči, tak jen za rok 2022 VZP ČR ze státního rozpočtu získala 2,6 miliardy korun.

Ukrajinští pojištěnci se chovají úplně stejně jako ti čeští

Navíc v úhradové vyhlášce pro příští rok je podle Svazu nerovnoměrně rozdělený schodek. Větší část má jít za šesti malými pojišťovnami. SZP ČR už před několika měsíci varoval, že některé pojišťovny mohou brzy vyčerpat rezervy, které mají navíc nad ty, které jim určuje zákon. Dokonce se hovoří o tom, že finanční zdraví je aktuálně přímo ohroženo u dvou zdravotních pojišťoven.

Dohoda s lékaři zvedá platy hlavně lékařům

Systém veřejného zdravotního pojištění má příští rok hospodařit se zhruba 500 miliardami korun. VZP ČR jako pojišťovna, která pokrývá asi 60 procent populace v ČR, obhospodařuje z celkové částky zhruba 300 miliard korun.

Hlavní výsledek dohody je, že platy lékařů ve státních nemocnicích a mzdy jejich kolegů v krajských, městských či soukromých zařízeních příští rok stoupnou o 5 000 až 15 000 korun podle stupně dokončeného vzdělání. Odměny všech dalších zaměstnanců nemocnic podle dohody porostou o pět procent. Celkem půjde asi o 160 000 lidí v 316 zdravotnických zařízeních. Lékařů z nich bude asi 22 000.

„…i lékaři jsou jenom lidi,“ uvedl k tomu na již zmíněné tiskové konferenci viceprezident ČLK a předseda Sekce mladých lékařů ČLK Jan Přáda.

Peníze nejsou. A ty, co jsou, rychle docházejí, varují pojišťovny

Většinu potřebných peněz, 6,8 miliardy korun, by nemocnice měly vzít z meziročního navýšení úhrad od zdravotních pojišťoven. Další tři miliardy korun mezi ně rozdělí VZP ČR za to, že se k navýšení platů a mezd zavážou prostřednictvím takzvaného úhradového dodatku, tedy smlouvy mezi VZP ČR a nemocnicí.

Dohodu podepsali premiér Petr Fiala [ODS], ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09], prezident České lékařské komory Milan Kubek, ředitel VZP ČR Zdeněk Kabátek, předseda Lékařského odborového klubu – Svazu českých lékařů [LOK-SČL] Martin Engel, předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková a již zmíněný Jan Přáda.

–ČTK/DNA–

1 komentář

  1. K těm službám doktorů mě něco nesedí, copak makají celých 24. hodin v kuse ? Ne. Vše odskáčou zdr. sestry a doktor se budí až v nejnutnějším případě … Většina ví o čem to je nebo si na “toto” někdo z rodiny stěžoval … poněvadž dělá v nemocnici, ale bez diplomu z VŠ …

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here