Mimořádných 9,8 mld. Kč dá VZP ČR nemocnicím jako bonifikace

0
618
nemocnicim
Foto: Pixabay.com

Úhradové dodatky navyšující platy a mzdy lékařů v nemocnicích a ostatního personálu od ledna 2024 předloží Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR [VZP ČR] nemocnicím do konce roku. Peníze jim pojišťovna převede formou bonifikací.

Dohoda na zvýšení platů v nemocnicích se podle Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] dotkne 160 000 zaměstnanců v 316 zařízeních akutní a následné péče. Lékařů z nich bude asi 22 000, uvedl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Úhradové dodatky, které mají zvýšení platů a mezd zajistit, se podle VZP ČR vypracují podle konkrétního počtu těchto pracovníků v jednotlivých zařízeních. Dodatky dostanou nemocnice podle mluvčí pojišťovny Viktorie Plívové do konce roku.

„Předpokládáme, že úhradové dodatky předložíme smluvním partnerům do konce roku. V principu půjde o bonifikační úhradový mechanismus, jehož cílem je zajištění dostupnosti zdravotní péče,” vysvětlila způsob převodu peněz mluvčí.

Podobný bonifikační mechanismus pojišťovna podle ní používá v odměňování ordinací například v některých regionech se slabou dostupností zdravotní péče.

Úhradové dodatky nemocnicím VZP ČR dá do konce roku

Předběžně zástupci zdravotnických odborů a České lékařské komory [ČLK] s návrhem na takový způsob převodu mimořádně dojednaných 9,8 mld. Kč souhlasili. Dohodu o převodu peněz z veřejného zdravotního pojištění do nemocnic podepíší v pátek [8.12.]. Poté vedení protestu doporučí lékařům, aby stáhli výpovědi z přesčasové práce. Nemocnice podle jejich zástupců většinou rozpisy prosincových služeb ale neupravují.

„Klíčem ke stanovení konkrétních částek pro jednotlivá zařízení pak bude počet zaměstnanců lékařských a nelékařských profesí tak, jak vyplynulo z [4.5.] dohody,” doplnila Plívová.

Tento týden v pondělí VZP ČR spolu s ministerstvem nabídla růst platů pro absolventy lékařských fakult o 5 000 korun měsíčně. Lékaři po zkoušce po kmeni dostanou od ledna 8 000 korun každý měsíc navíc a po atestaci pak 15 000 korun. Ostatním zaměstnancům v nemocnicích by pak odměny měly růst o pět procent, to ještě nad rámec sjednaného navýšení v dohodovacím řízení.

Reforma zdravotnictví se nekoná. Lékaři vyjadřují zklamání

Podle Ondřeje Jakoba ministerstvo při jednáních počítalo se zvýšením platů a mezd 4 827 lékařů po absolvování lékařských fakult. Dále u 3 193 lékařů se složenou zkouškou po kmeni a 14 057 lékařů s atestační zkouškou.

Pětiprocentní zvýšení měsíční odměny dostane od nového roku zhruba 106 000 nelékařských zdravotníků v nemocnicích a dalších 32 620 ostatních pracovníků nemocnic.

Podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky [ÚZIS] za rok 2022 dosáhl průměrný plat lékaře ve státní nemocnici přes 102 000 Kč, průměrná mzda v jiných nemocnicích asi 98 000 korun. Částky zohledňují i jejich přesčasovou práci, na což lékaři upozorňují a šlo i o jeden z důvodů jejich protestu.

Počty úvazků zdravotníků a odměňování v nemocnicích akutní péče v roce 2022
Kategorie Počty pracovníků Průměrný plat [Kč] Průměrná mzda [Kč]
Lékaři a zubní lékaři 23.306 102.121 98.641
Farmaceuti 1062 66.187 64.032
Všeobecné sestry a porodní asistentky 49.021 57.644 49.573
Ostatní zdravotníci s odbornou způsobilostí (ZPBD*) 16.278 49.034 43.534
Zdravotníci se specializ. způsobilostí (ZPSZ**) 4870 51.660 44.120
Sanitáři, ošetřovatelé, maséři (ZPOD***) 20.873 33.248 29.083
jiní odborní pracovníci [nezdravotní] 747 43.312 43.893
THP**** neuvedeno 44.289 41.327
Dělnici neuvedeno 28.613 24.605

[Zdroj: Zdravotnictví ČR: Personální kapacity a odměňování 2022, ÚZIS]

  • *ostatní ZPDB = Ostatní nelékaři s odbornou způsobilostí [např. laborant, radiologický asistent, nutriční terapeut, praktická sestra]
  • **ZPSZ = nelékaři s odbornou a specializovanou způsobilostí [např. psycholog, logoped, biomedicínský inženýr]
  • ***ZPOD = nelékaři pod odborným dohledem [např. sanitář, řidič dopravní služby, ošetřovatel, masér]
  • ****THP = technicko-hospodářští pracovníci + pedagogové

Ostatní zdravotníci podle dosažené kvalifikace pobírají průměrné platy od 33 000 Kč. Což berou například sanitáři, po více než 57 000 Kč měsíčně pro všeobecné sestry ve státních nemocnicích. Technicko-hospodářští pracovníci nemocnic mají průměrný hrubý plat 44 000 korun, dělníci v nemocnicích necelých 29 000 Kč. V soukromých, městských a krajských nemocnicích bývají mzdy o několik tisíc korun nižší.

9,8 mld. Kč na odměny zdravotníků v nemocnicích

Mluvčí VZP ČR minulý týden uvedla, že pojišťovna nemá žádný nástroj, jak nemocnice k souhlasu s úhradovým dodatkem donutit. Ředitel pojišťovny Zdeněk Kabátek v pondělí [4.12.] řekl, že VZP ČR dá na toto motivační navýšení pro nemocnice, kterých je v ČR zhruba 150, tři miliardy korun.

Celkově příští rok veřejné zdravotní pojištění inkasuje částku kolem 500 miliard, náklady jsou plánované na 509 miliard. Schodek pojišťovny dorovnají z úspor z předchozích let.

Premiér dal lékařům o miliardu víc než Válek. A lékaři souhlasí

Do nemocnic jde z této částky asi 280 miliard korun, meziročně o 18,5 miliardy navíc. Z nich ministerstvo vyhradilo 6,8 miliardy na růst odměňování již v úhradové vyhlášce. Tou na konci října stanovilo, jak budou peníze z pojištění pro příští rok mezi 14 segmentů zdravotní péče rozdělené.

K těmto 6,8 miliardy korun přidá VZP ČR tři miliardy na úhradové dodatky. Celkově tak jde do odměn 9,8 miliardy korun, které slíbil minulý týden zástupcům lékařů v protestu premiér Petr Fiala [ODS].

Prosincové služby zatím zůstávají omezené

Nemocnice ale zatím své provozy před pátečním podpisem dohod neupravují.

„Změny určitě zatím nechystáme. Čekáme na podpis dohody, pak se rozhodneme,” uvedla například mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Marie Heřmánková.

Provozní změny ale zřejmě v nemocnicích nenastanou okamžitě ani po pátečním podpisu dohody a případném stažení výpovědí ze strany lékařů.

„Nepředpokládáme, že by se o víkendu měly připravené rozpisy narychlo změnit, ale co bude následovat v dalších dnech, to samozřejmě nejsme schopní teď s určitostí říct,” uvedla mluvčí pražské Fakultní nemocnice Bulovka Eva Libigerová.

Fakultní Thomayerova nemocnice v Praze-Krči má podle mluvčího Petra Sulka připravené v záloze i původní rozpisy služeb s přesčasovou prací všech lékařů.

„Pokud tomu tak bude a naši lékaři, kteří podali svou výpověď z přesčasů, s tím budou souhlasit a své výpovědi vezmou zpět, pak jsme připraveni opět obnovit neakutní zdravotní péči a dlouhodobě plánované výkony,” vysvětlil nastavení služeb Sulek.

Většina nemocnic od prosince omezila provozy podle toho, kolik lékařů se zapojilo do protestu a vypovědělo dobrovolné přesčasy. Většinou se omezí kapacity operačních sálů a počty lůžek na některých odděleních. V některých regionálních nemocnicích se podle ČLK uzavřela i celá oddělení. Viceprezident ČLK Jan Přáda již dříve prosincový provoz přirovnal k tomu, jak nemocnice fungovaly v době pandemie covidu-19.

ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here