Reforma zdravotnictví se nekoná. Lékaři vyjadřují zklamání

9
41221
lekari
Jednání lékařů s ministerstvem zdravotnictví o přesčasech přidalo na dynamice jednání s premiérem Petrem Fialou o zvýšení jejich platů. Nyní se dojednává právě to. Předchozí požadavky protestujících lékařů tak jdou stranou… / Foto: Úřad vlády ČR

Reforma zdravotnictví se nekoná. Lékaři z nemocnic kývli na jednorázovou odměnu 9,8 mld. Kč a pětiprocentní růst výdělků i pro ostatní zdravotníky. Peníze si ukrojí ze zdravotního pojištění. A to docela mimo standardní dohodovací řízení.

Déle než čtvrt roku trvající protest části nemocničních lékařů vedený především proti přesčasové práci skončil sice dohodou, avšak nikoliv ve prospěch samotných lékařů. Sekce mladých lékařů České lékařské komory [ČLK] v čele s nedávno zvoleným viceprezidentem ČLK Janem Přádou si dala jako podmínku k odvolání protestu navázání základní mzdy lékařů v nemocnicích na průměrnou hrubou mzdu v hospodářství v jejím 1,5-3násobku. To je v rozsahu 60 000 až 120 000 korun. A odpovídá to navýšení o 50 až 80 procent.

A to se jim nepodařilo. Zástupci ČLK a zdravotnických odborů se nakonec spokojili s jednorázovou částkou 9,8 miliard korun pro příští rok. Částka se jim rozdělí ze zdravotního pojištění formou úhradového dodatku mezi výhradně Všeobecnou zdravotní pojišťovnou ČR [VZP ČR] a nemocnicemi.

„Shoda je nejen na mechanismu dodání 9,8 miliard do nemocnic, ale i na jejich rozdělení mezi zdravotníky a nezdravotnický personál nemocnic. Jinými slovy zaměstnanci dostanou peníze od 1. ledna a nemocnice po podepsání úhradového dodatku mezi pojišťovnou a nemocnicí,” potvrdil výsledek dohody ředitel VZP ČR Zdeněk Kabátek.

Ne všichni protestující lékaři jsou ale spokojeni.

„Pokud se vedení ČLK jen ´zalepí huba´ navýšením peněz, není to výsledek, který jsem si od akce sliboval,“ uvedl na sociální síti k příspěvku o výsledcích jednání Sekce mladých lékařů ČLK například Jonáš Mareček, lékař Nemocnice Nové Město na Moravě.

A dodal: „Celou akci jsem vnímal jako obrovskou šanci (konečně) změnit pohled na nesmyslné množství presčasové práce, zefektivnit celý systém péče, který se strašně zneužívá a zlepšit podmínky předatestačního vzdělávání.”

Peníze lékařům a ostatním zdravotníkům vyplatí VZP ČR

Ostatních šest zdravotních pojišťoven se jednání zúčastněných stran neúčastnilo. A na navýšení odměn pro příští rok se svými rozpočty ani nepodílejí. To na tiskové konferenci po jednání potvrdil i ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09].

„My jsme se od té dohody nedistancovali, my jsme u té dohody vůbec nebyli, jako ostatní pojišťovny. […] My jsme o té dohodě vůbec nevěděli, to jednání se událo pouze mezi premiérem a ředitelem VZP ČR Kabátkem,“ vysvětlil dnes [5.12.] pro Český rozhlas Radiožurnál pozici Svazu zdravotních pojišťoven [SZP] jeho prezident Ladislav Friedrich.

Rovněž potvrdil, že zmíněných 9,8 miliardy korun půjde jenom z rozpočtu VZP ČR.

„Ano, je to tak, zaplatí to VZP ČR. Ale je třeba i říci, že systém přerozdělení peněz [zdravotního pojištění] v posledních letech zkolaboval a VZP ČR je jím zvýhodněna…,“ uvedl Friedrich.

Premiér dal lékařům o miliardu víc než Válek. A lékaři souhlasí

Výsledek jednání mezi lékaři v protestu a vedením ministerstva zdravotnictví nepovažuje Friedrich za ideální řešení.

„O tom není sporu,“ poznamenal, ale i dodal: „Domnívám se, že VZP ČR může tyto peníze ale vydat, protože třeba její příjmy za státní pojištěnce z Ukrajiny to převýší.“

Dodal, že jde o definitivní řešení minimálně na následující rok. Stejně tak potvrdil, že to zvýší náklady na zdravotní péči.

Lékaře z nemocnic výsledek protestu netěší

Mnozí lékaři vyjadřují zklamání. Jan Sovák z boskovické nemocnice například uvádí, že protesty cílily na navázání odměňování k průměrné mzdě podle Hegerova memoranda.

„Výsledkem je jednorázové přidání o násobně menší částku. Za 2 roky budeme muset řešit to stejné, jen abychom si udrželi reálné mzdy,“ píše.

„A co ty přesčasy? Ty už najednou nebudou vadit? Když jsem se ptala našeho lékaře, tak mi řekl, že je zase budou sloužit, ale za větší peníz… Nějak se v tom začínám ztrácet. Původně šlo o dodržování ZP, a proto výpovědi z přesčasů…a teď?“ zlobí se další ze zdravotnic u příspěvku o výsledku protestní akce nemocničních lékařů.

Většina přispěvovatelů navíc nevěří ani slibům ze strany ministerstva zdravotnictví, že v příštím roce zvládne připravit a v legislativním procesu prosadit zákon o odměňování zdravotníků. Ten by měl speciálně upravovat způsob odměňování lékařů a dalších zdravotníků v nemocnicích s nepřetržitými, tedy třísměnnými provozy od roku 2025.

„Kdo zval k jednání odboráře? Za koho mluví paní Žitníková? Kolik členů má LOK a jaký mají mandát? Formulované požadavky byly jasné, nevidím náznak ochoty reformovat zdravotnictví. K tomu je potřeba obrovská politická odvaha a síla věci prosadit – nikdo je nemá. Druhou variantou bylo dotlačit politiky do kouta, aby to začali řešit – o tuhle varianta jsme právě přišli,“ zní další z příspěvků od lékaře.

Lékaři si polepší o tisíce korun, ale ne v základní mzdě

Dojednané peníze na příští rok se mezi lékaře rozdělí tak, že čerství absolventi lékařských fakult dostanou přidáno 5 tisíc korun. Zkušenější lékaři po zkoušce po kmeni pak 8 tisíc korun a atestovaní lékaři pak 15 tisíc korun měsíčně.

„Nelékařští zdravotníci a nezdravotnický personál v nemocnicích dostanou navíc 5 %. V pátek [8.12.] tuto dohodu, jejíž přesné znění ještě bude vyladěno, definitivně společně stvrdíme podpisem,” řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Miroslav Kalousek napadl dohodu premiéra Petra Fialy s lékaři

Dohodu s ministerstvem zdravotnictví, VZP ČR i zástupci nemocnic po včerejším [4.12.] jednání potvrdil i viceprezident ČLK a hlavní tvář protestu lékařů Jan Přáda. I podle něj dokument v pátek všechny zúčastněné strany stvrdí podpisem. Lékaři v protestu pak vezmou zpět své výpovědi z dobrovolných přesčasů a protestní akci odvolají, dodal Přáda.

Ještě ve čtvrtek [7.12.] podmínky dohody posoudí lékařské odbory sdružené v Lékařském odborovém klubu-Svaz českých lékařů.

Reforma se zase nekoná…

Již dříve se lékaři v protestu dohodli s MZ ČR na snížení počtu dobrovolných přesčasů na 416 hodin ročně. A dále na uzákonění 24hodinových služeb i změnách ve specializačním vzdělávání. Navázání mzdy/platu v základu na průměrnou hrubou mzdu podle dosaženého vzdělání a praxe byl jeden z posledních požadavků jejich protestní akce.

Reforma zdravotnictví začíná u vyšších platů, vysvětlují lékaři

Lékaři argumentovali tím, že jsou ekonomicky závislí na přesčasech. A bez nich by se jejich příjmy snížily až o 30 procent. Někteří lékaři v nemocnicích podle zástupců ČLK měsíčně odpracují i takové množství hodin, které odpovídá 1,5 až 2 pracovním úvazkům. To byl i hlavní důvod protestní akce, do které se zapojilo přes 6 tisíc lékařů z nemocnic. A někteří z nich jsou z výsledku akce, do které se zapojili, více než zklamaní. Přesčasů se totiž zřejmě nezbaví.

Veronika Táchová

9 KOMENTÁŘE

  1. Bohužel se zase podařilo vládě celý problém odsunout, dále se bude pokračovat v nesmyslných přesčasech, reforma nebude. Mladí lékaři se spokojili s almužnou- mladý lékař nyní dostane 39 OOO + 5000- tj.44 tis. Svářeč-zámečník má cca 40 000, zástupce manažera prodejny v Lidlu má cca 45-50 000. To je opravdu tolik slibovaný progres a zatraktivnění práce ve zdravotnictví? Celá akce se musí hodnotit jako propadák a další protesty v budoucnosti už nebudou mít žádnou váhu. Nakonec vláda vždy dosáhne svého a lékaře podvede.

    • Pane Horáku . Svářeč , prodavačka , manažer Lídlu, řidiči (např. popelářských vozů v praze kde dnes je základní hrubý plat 28900 plus 1700 prémie , 4 týdny dovolené a pak už nic (v praze )),kuchaři atd atd . Tito a další jsou většinou závislí na přesčasech nebo na druhém zaměstnání . Léta se tady totiž lže o průměrném platu a do inzerátu že firmy hledají napíše kdo chce co chce . Svářeč na uřadě prace dostane od firmy to nejmín . Jo ale když vezme 3 týdny na montáži a týden doma tak možná něco vydělá (tak je to i u řidiču . a je to špatně

      • V tv ředitel školy řekl … stydím se za to, že paní která 20. roků dělá pomocnou kuchařku ve škole, doma se stará o rodinu a já jí na výplatu nedám (podle tabulek) ani 17 000kč čistého, při dnešní drahotě …

      • Panstvo často argumentuje financováním jakýchsi neobsazených míst v resortu školství. A já se ptám:
        Jak je to možné ??
        Jakápak neobsazená, to jest systemizovaná, placená avšak nikým ve skutečnosti neobsazená pracovní místa ?? To není nic jiného, než Bohapustý podvod, chcete-li to vyjádřit jinak, pak tedy MRTVÉ DUŠE !! Ale na vysoké škole nás v ekonomice učili, že toto je z hlediska zákona NEPŘÍPUSTNÉ. Tenkrát se psal rok 1985, byl to socialismus a takový podvod si nikdo nedovolil, natož aby se s tím někde chlubil. To bylo na okamžité odvolání z funkce. U nás jako studentů to byl důvod k okamžitému vyhazovu od zkoušky.
        Jak je možné, že se tohle dnes toleruje ??! Takhle se to dnes učí na západočeské univerzitě ? Nebo je tohle podvádění jedním ze způsobů “podnikání” ??
        Děkuji, nechci !!

  2. Tím dodatkem ke zdravotnímu pojištění nikomu nevadí,že vláda řeší její neschopnost okrádáním pacientů na řádné zdravotní péči. Vzpomeňte si na platby už teď u zubařů,nejsou peníze ani na zaplacení neodkladné péče u velmi složitých zejména dětských nemocí to se musí řešit sbírkou. Kam ještě situace dojde?

  3. Ťulpas Fiala – jsem zvědav, odkud ty miliony pro lékaře vezme, když rozpočet je už uzavřen ?! On jim letos přidá jidášský groš, aby jim zacpal ústa, ale jedině na vrub peněz zdravotních pojišťoven, to znamená na vrub jejich schopnosti proplácet zdravotní péči. Tohle by pacientům rozhodně nemělo být jedno !!!
    Vážení přátelé, právě jsme svědky tunelování rozpočtů zdravotních pojišťoven a zneužívání rozpočtovaných prostředků v rozporu se zákonem.
    Kdepak máme státní zastupitelství ? Proč nic nekoná na ochranu práv pacientů ?

  4. Páni doktoři, je mi vás líto.
    Vím, že jste se ve škole neučili ekonomiku, proto nevíte, co je možné a kdy naopak narazíte na jedince, který vysloveně zneužívá vaší trpělivosti.
    Budu stručný:
    – nečekejte slibované peníze, není je odkud vzít. Státní rozpočet byl už přijat
    – nespěchejte s odvoláním služby přesčasů. Dokud nevyvinete řádný tlak, nic nedostanete.
    – vaše pracovní podmínky začínají připomínat nevolnictví. Uvědomte si, že NEJSTE NIKÝM
    NAHRADITELNÍ
    – kdyby v čele primariátů stáli lidé kvalit pana F., došlo by ke skokovému růstu úmrtnosti. S
    tím je třeba něco dělat.

  5. S doktory souhlas, ale co jiní ? Nyní se chovají jako ti dva vyčura.. chátristi77 … Kteří prudili jen za sebe, stejně jako to dělali když byli příživníky před pučem89 ! O národ i jiné lidi jim nikdy nešlo jen aby nemuseli makat, véna láhev nemakal ani v pivovaru, kam chodil jak c..n do školy. Prozradil pán, který za opilce musel makat … Proto měl Lanďák basu piva furt pod stolem .. podle cocoti.. dle nesmyslné čmáranice … Doktoři už to přehání, chtějí jakési výsluhy- definitivy nebo jak si to nazvali … Výsluhy kdekomu by se měly zrušit, jde o 13. mld ročně navýšení dluhu ..

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here