Chytré hodinky nespavost nevyřeší, lepší je přístroj sundat

0
320
chytre_hodinky
Foto: Pixabay.com

Dospělých i dětí s poruchami spánku přibývá a někteří se na spánek, jeho délku a fáze upínají tak, že si pořídí chytré hodinky k jeho měření. Specialisté na poruchy spánku ale varují, že chytré hodinky můžou k výpadkům spánku i přispívat.

I umělá inteligence a moderní technologie mají své limity a nejsou všespásné ani ve zdravotnictví. Příkladem nedobré praxe, kdy moderní technologie pacientům více uškodí, než pomohou, jsou chytré hodinky neboli smart watch zakoupené a používané kvůli sledování spánku. I to totiž ty modernější kousky dokáží. Jako problém se ale ukazuje, že se na měření pacienti upínají. A kvůli sledování času stráveného ve spánku se v noci budí.

„Chytré hodinky mi koupila loni pod stromeček dcera, mají spousty funkcí, změří mi dokonce i tepovou frekvenci, srdeční aktivitu a dobu spaní s odhadem, kolik hodin jsem v jaké fázi spánku strávila,“ popisuje 58letá Eva z Tábora.

Důvodem, proč jí dcera chytré hodinky na měření spánku koupila, bylo podle ní zřejmě to, že si často stěžovala na špatné a dlouhé usínání. I to, že se v noci budí a celkově málo spí.

„Jenže poté, kdy jsem začala spát v nových hodinkách, aby mi naměřily spánek a jeho kvalitu, se můj spánek ještě zhoršil,“ popisuje svoji zkušenost paní Eva.

Špatné spaní přináší deprese a úzkosti, upozorňují lékaři

Začala se totiž na čas strávený ve spánku upínat tak, že se i v noci budila, aby se podívala, kolik hodin naspala. A když viděla nízké hodnoty, znervózněla, že už často neusnula otrávená tím, že bude druhý den „zase k ničemu“, říká.

Na chytré hodinky se lidé zbytečně upínají

Nakonec se obrátila na svého praktického lékaře s prosbou, zda by jí předepsal léky na spaní. S žádostí u lékaře ale nepochodila. Poradil jí, že dříve než ji odešle ke specialistovi k podrobnému vyšetření, aby chodila spát ve stejný čas. Ložnici vyvětrala, nejedla minimálně dvě hodiny před ulehnutím a stejnou dobu nesledovala mobilní telefony a podobné věci. To kvůli modrému světlu, které blokuje vylučování melatoninu, díky kterému dobře usínáme.

„To znamená, že jsem odložila nejen chytrý telefon, ale i chytré hodinky. A věřte, ulevilo se mi. Najednou jsem spala i celou noc bez přerušení,“ říká dnes už dobře vyspalá paní Eva.

S aplikacemi na měření spánku v chytrých telefonech, dokonce i s rozborem jednotlivých fází spánku v různých úpravách, už se ve svých ordinacích setkávají i lékaři – neurologové. Nicméně na taková data se lékaři podle profesora Karla Šonky z Neurologické kliniky 1. LF UK a pražské Všeobecné fakultní nemocnice [VFN] zatím příliš nespoléhají.

„Úzkostným pacientům tato zařízení nedoporučujeme, protože neustálé sledování informací o spánku jejich problémy zhoršuje,“ říká k měření a analýze spánku pomocí chytrých hodinek prof. Šonka.

Modré světlo u dětí blokuje melatonin, ty pak nespí

I když uznává, že i v  ambulancích se občas na výstupy z takových chytrých zařízení lékaři podívají.

„Zpracování a grafické výstupy jednotlivých zařízení se liší, některé jsou více spolehlivé, některé méně,“ hodnotí údaje získané z nositelné elektroniky.

Zároveň dodává, že v budoucnu takováto malá registrační zařízení klasickou polysomnografii prováděnou ve spánkové laboratoři zřejmě nahradí. Ale to až ve chvíli, kdy výsledky z chytrých přenosných zařízení budou dostatečně správné ve všech případech.

I poruchy spánku mají své řešení, říká psycholog

Nicméně prozatím se lékaři stále spoléhají na informace získané z podrobnějšího dotazování pacienta. A dále na data získaná po vyšetření ve spánkové laboratoři nebo v jiném specializovaném pracovišti. V tuto chvíli jde o ověřenou metodu, jak získat, tedy naměřit spolehlivá data pro diagnostiku a léčbu spánkových poruch. Na druhou stranu je i pravda, že umělá inteligence některé postupy zjednoduší a zlepší dostupnost diagnózy některých chorob. Prozatím se ale diagnostika poruch spánku zcela jistě neobejde bez informací od pacientů a práce zkušených lékařů.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here