Důchody má od roku 2026 spravovat nový datový systém

1
2857
system
Vítejte v 21. století. Tak oznámili technologické změny ve výplatě důchodů a dalších dávek zástupci rezortu ministerstva práce a sociálních věcí. / Foto: MPSV ČR

O správu důchodů by se měl od roku 2026 postarat nový informační systém České správy sociálního zabezpečení [ČSSZ] za stovky milionů korun. Nynější software je starší přes 40 let a správu a výplatu penzí i nemocenských dávek komplikuje.

Nyní vedení ČSSZ připravuje projekt informačního systému pro evidenci a výplatu důchodů. Náklady na něj pokryjí podle ústředního ředitele ČSSZ Františka Boháčka z větší části peníze z evropského Národního plánu obnovy [NPO].

„Na výměně pracujeme… Jsme ve fázi příprav. V zásadě máme představu, co chceme v následujících dvou letech realizovat tak, abychom se posunuli zas o kus dál,” uvedl Boháček na tiskové konferenci [4.12.] s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou [KDU-ČSL].

Na ní také oznámili novou možnost požádat si o důchod i online formou. Podle stávajících plánů by nový systém mohl fungovat za dva roky, tedy od roku 2026.

Chci upozornit na to, že máme řadu systémů moderních. A pak máme systém, který slouží primárně pro evidenci a výplatu důchodů a který je zastaralý,” vysvětlil Boháček.

Náklady na něj vyčíslil na “jednotky stovek milionů”. Nový systém poslouží nejen k evidenci a výplatám penzí, ale i pro rozhodování u dalších agend. Je to komplexní projekt.

Vedle důchodové agendy má ČSSZ na starosti vyřizování a vyplácení dávek nemocenského pojištění. Tedy nemocenské, mateřské, otcovské, ošetřovného, dlouhodobého ošetřovného.

O důchody se postará nový informační systém

ČSSZ nyní posuzuje, co bude nutné v novém systému vytvořit a jaké dosavadní části se budou moci využít. Podle toho pak naplánuje vyhlašování veřejných zakázek. Od toho bude odvislé, zda bude dodavatelů více a případně kolik. Podle ministra Jurečky by ministerstvo práce mělo spravovat informační systémy pro ČSSZ i pro úřady práce.

„Na tom už se pracuje tak, aby opravdu rozhodovací kroky řídilo do budoucna ministerstvo práce, abychom lépe dokázali propojovat data a pracovat s nimi lépe analyticky i strategicky,” řekl Jurečka.

Na nevyhovující IT systém upozornil Boháček již dříve na jednání sněmovního Výboru pro sociální politiku. Podle něj se i zastaralý IT systém stal jednou z několika překážek, proč se pobočkám sociální správy nedařilo na přelomu loňského a letošního roku vyplácet včas penze. Stávající IT systém například nedokáže přepočítat důchody těch žadatelů, kteří požádají o předčasný důchod s pozastavenou výplatou. Po čase ale přijdou s tím, že už výplatu chtějí. Což znamená, že se znovu započítává nově doložená odpracovaná doba i výdělek získaný v mezičase.

„Námi používaný IT systém na toto automaticky neumí reagovat a penzi přepočítat,“ uvedl Boháček s tím, že následné přepočítání důchodů je „opravdu časově náročné, zvlášť, když ČSSZ musí nově zohledňovat i výchovné“.

Novela slučující posudkové lékaře pod nový institut je v závěrečném čtení

Problémy zastaralý software způsobuje i u výplaty nemocenských dávek. Jde přitom o 40 let starý software v programovacím jazyce COBOL. Jazyk COBOL [COmmon Business Oriented Language] vyvinuli experti v USA v 60. letech 20. století hlavně pro obchodní a později i databázové aplikace.

„Potíž je, že tento jazyk ovládá už jen velmi úzká skupina pracovníků. A modernizaci systému se v minulosti nevěnovalo příliš pozornosti,“ uvedl nedávno ředitel ČSSZ.

MPSV a MZ ČR společně propojí data

Na propojení dat nyní spolupracuje ministerstvo práce i s resortem zdravotnictví. Informace by měly vést k vymezení péče, která se dotýká obou resortů, takzvaného zdravotně sociálního pomezí. Aktuálně například ministerstvo zdravotnictví vypracovává pro resort práce i analýzu pracovních neschopností a uznaných invalidit za posledních deset let. Podle nich pak MPSV ve spolupráci s odbornou komisí složenou ze zástupců obou ministerstev vydá seznam náročných profesí, které by odcházely do důchodu dříve bez ponížení penzí.

Náročné profese s nárokem na dřívější důchod ukáže analýza

Na konci září vyplácela sociální správa více než 2,83 milionu starobních, invalidních a pozůstalostních důchodů. Vybírala odvody od 279 700 zaměstnavatelů, 4,63 milionu zaměstnanců a 772 700 živnostníků.

Za loňský rok dostala bezmála 250 tisíc žádostí o nové penze, kvůli jejich finanční výhodnosti často i s odkladem výplaty. Nyní lidé o důchody nově žádají i online pomocí formuláře na webu ČSSZ. Osobní návštěva úřadu kvůli vyřízení penze i objednávkové termíny slouží jako možnost vyřízení i nadále.

ČTK/RED–

1 komentář

  1. Platit vývoj a údržbu nového datového systému pro stávající státní důchodový systém je vyhazování peněz z okna. Systém je založen na VADNÉ ÚČETNÍ METODICE. Jen v roce 2023 dojde díky účetní chybě v důchodovém systému k vyplacení cca 70 miliard korun z prázdných účtů.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here