Lepší než na sněhu jsou Vánoce u moře, lákají Čechy cestovky

0
166
Vanoce
Ilustrační foto: Pixabay.com

Na Vánoce a Nový rok cestovní kanceláře a portály evidují zájem o dovolené ve Spojených arabských emirátech, Egyptě nebo Ománu. Prodeje pobytů na tyto termíny oproti loňsku podle cestovních agentur a portálů mírně rostou. 

„Vánoce nebo Silvestra stráví v zahraničí řádově vyšší tisíce našich klientů. Nyní je počet těchto klientů o pětinu vyšší než loni,” říká Jan Bezděk, mluvčí skupiny DER Touristik Eastern Europe, do níž patří cestovní kanceláře Fischer nebo Exim Tours.

Část klientů si podle něj koncem roku vezme dva týdny volna a v zahraničí stráví oba svátky. Doplnil, že zhruba tři čtvrtiny klientů odjedou k moři, ostatní vyráží na hory.

„Z hlediska lyžařské dovolené přichází vrchol sezony až o jarních prázdninách,” uvedl.

Podle dat portálu Letuška.cz koncem roku odletí tisíce Čechů do Asie nebo Severní Ameriky. K nejoblíbenějším destinacím ale patří Bangkok, Dubaj, Mauricius nebo Kolombo, sdělil ředitel portálu Josef Trejbal.

Zájem je také o vánoční trhy, například ve Francii, Dánsku a Estonsku. Tradičně je podle něj větší zájem o Silvestra, kterého klienti stráví především na horách.

„Kromě na těch českých budou slavit i na polské straně Krkonoš, v slovenských Tatrách nebo rakouských Alpách,“ tvrdí ředitel cestovatelského portálu Slevomat.cz Ladislav Veselý.

Podle něj je portál s prodeji na letošní oslavy svátků spojených s koncem roku již na vrcholu. Respektive Vánoce už mají lidé naplánované a Silvestra aktuálně řeší hlavně opozdilci. A prodeje jsou podle něj srovnatelné s loňským rokem, dodal.

Na Vánoce do Egypta? Proč ne!

Přesto, že Silvestr zůstává tradičně velmi oblíbeným termínem dovolených, podle zástupců cestovních agentur a portálů přibylo letos i klientů, kteří uvažují o Štědrém dni v některé z exotických destinací. Sem patří například Egypt nebo Maroko.

„Dříve byli Češi poměrně konzervativní a vyráželi na cesty častěji až po Štědrém dni,” tvrdí mluvčí cestovní kanceláře Alexandria Petr Šatný.

K nejvíce nabízeným destinacím ale patří vánoční zájezdy do okolních zemí. Přesto nabídka strávit Vánoce například u moře české turisty láká. K nejnabízenější destinaci patří Egypt, ale třeba i Kanárské ostrovy. Možností jsou ale i Kapverdské ostrovy. Tam je v prosinci kolem 27 °C a obdobná je tam i teplota Atlantiku.

Stálicí v nabídce jsou Spojené arabské emiráty. Ty nabízejí jak koupání, tak i lyžování například v krytých lyžařských areálech, jako je třeba Ski Dubai. Cestovatelům se na Vánoce nabízí i tropický ostrov Zanzibar.

Do úvahy připadá i Dominikánská republika v Karibiku. Tam je teď zhruba 28 °C. Výhoda je i v přímých letech z Prahy. Nabízí se rovněž Kuba, již zmíněný Omán nebo Katar. Náročnější cestovatelé mohou vyrazit do Mexika, na Maledivy, do Vietnamu nebo Thajska.

Vánoční a silvestrovské zájezdy jsou dražší

Stále ale zůstává více lidí, kteří dávají přednost mimo domov oslavit Silvestr než Štědrý den. V případě silvestrovských zájezdů některé klienty podle Petra Šatného láká vidět ohňostroj třeba na pláži ve Spojených arabských emirátech. A Češi jsou podle něj obecně ochotni si za dovolenou připlatit.

„Přesto jsou pobyty v tomto termínu na Vánoce a Silvestra opravdu většinou dražší než v jiných termínech. To je samozřejmě dané poptávkou a nabídkou ubytovacích kapacit, ale i letenek po celém světě a je tomu tak mnoho let,” vysvětluje.

Za zájezdy koncem roku jsou Češi ochotni utratit více peněz, ceny však zvyšují i samotní hoteliéři a přepravci. Mnohdy je cenový nárůst například v tuzemských horách proti exotickým destinacím vyšší.

Za zájezd o svátcích lidé podle marketingového ředitele portálu Travelking.cz Štěpána Pospíšilíka utratí přibližně o 2 000 korun více proti průměrné objednávce v listopadu.

„V letech 2022 i 2023 vidíme výrazný nárůst rezervací až od 27.12., tedy první pracovní den po Vánocích. Štědrý den tak očividně lidé chtějí stále trávit spíše doma,” uvedl.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here