Na Čínu dopadl imunitní dluh z dob covidu

0
604
na_Cinu
Ilustrační foto: Pixabay.com

Ambulance dětských lékařů a nemocnic v Číně jsou přeplněné pacienty. Mezi dětmi se šíří vlna respiračních infekcí nejrůznějšího původu. Nový virus čínské úřady odmítají. Podle odborníků dopadá na Čínu imunitní dluh z dob covidu.

Zhruba od poloviny října hlásí severní Čína nárůst chřipce podobných onemocnění ve srovnání se stejným obdobím v předchozích třech letech. Prudký nárůst počtu nemocných kvůli nově se šířícímu viru čínské zdravotní úřady ale odmítají. Za vysokou nemocnost podle nich může šíření bakterie mycoplasma penumoniae, což je hlavní původce velkého počtu respiračních infekcí. Dále především severní Čínou v posledních týdnech prostupuje vlna dalších respiračních nemocí vyvolaných známými viry, jako je chřipka, rhinoviry, adenoviry či respirační syncyciální virus [RSV].

K vysoké nemocnosti podle odborníků přispělo i to, že Čína byla jednou z posledních zemí, která zrušila protipandemická omezení kvůli covid-19.

„Tento fenomén nárůstu počtu respiračních infekcí po uzávěrách se někdy označuje jako imunitní dluh,” řekl k situaci v Číně profesor Francois Balloux z londýnské univerzity UCL.

„A vzhledem k tomu, že Čína zažila mnohem delší a tvrdší zákazy vycházení a další opatření, než v podstatě kterákoli jiná země na světě, očekávalo se, že by následné vlny nákaz po skončení uzávěr mohly být v Číně značné,” dodává profesor Balloux.

Na Čínu dopadl dluh z dob covidu-19

Situaci v Číně sleduje Světová zdravotnická organizace [WHO]. I podle jejích zástupců se šíření zmiňovaných virů a infekcí dýchacích cest dalo předpokládat. A nemoci vyvolané zmiňovanou mycoplasma pneumoniae [běžná bakteriální infekce typicky postihující děti a adolescenty, pozn. red.] čínské úřady evidují již od letošního května. S příchodem podzimu k tomu přibyly další zmiňované viry, které vyvolávají respirační onemocnění.

„Nárůst byl sice detekován dříve než obvykle, ale vzhledem ke zrušení opatření v souvislosti s covid-19 to není nic neočekávaného. Podobně jako to bylo i v jiných zemích,“ vysvětlují zástupci WHO.

Čínské úřady podle nich nehlásí žádné změny v klinickém obrazu onemocnění a ani žádnou detekci nových patogenů. Nicméně i WHO ve svém prohlášení k situaci v Číně doporučuje, aby lidé v zemi dodržovali opatření ke snížení rizika šíření respiračních onemocnění. Mezi ně patří očkování, širší odstupy od nemocných. Lidé by měli při nemoci zůstávat doma a nechat se vyšetřit, radí WHO. Podle zdravotního stavu se pak mají nechat vyšetřit lékařem a podle potřeby nasadit i roušky. Zapomínat nemají lidé ani na větrání a často si mýt ruce.

V souvislosti s obavami většího šíření respiračních virů v Číně WHO upozorňuje, že má země dobře zavedené systémy pro sběr informací v oblasti chřipky a chřipce podobných onemocnění. Sleduje a vyhodnocuje i šíření RSV a SARS-CoV-2. Údaje přenáší do sítí, jako je Global Influenza Surveillance and Response System. Podle WHO jsou clustery pneumonií u dětí školního věku hlášeny převážně v oblasti Pekingu a regionu Liaoning v Číně.

Covid proniká do mozku i svalů. Následky vyřazují z běžného života

Za nepřekvapivou současnou situaci v severní Číně nepovažuje ani Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí [ECDC]. Podle ECDC není v zeměpisných šířkách mírného pásma nárůst počtu respiračních infekcí v zimním období nic neočekávaného. A typicky se objevuji patogeny jako například RSV, viry chřipky, adenoviry, virus SARS-Cov-2 a zmiňovaná Mycoplasma pneumoniae.

„Země EU/EHP a Spojené království hlásí zvýšení respiračních infekcí v pediatrické populaci. Například z Francie je od září popisován výskyt bronchiolitid u dětí. Jižní Korea nedávno zaznamenala nárůst infekcí v souvislosti s M. pneumoniae,“ uvádí zástupci ECDC.

Infekce dýchacích cest se šíří hlavně mezi dětmi

Již několik týdnů vlna respiračních nemocí zahlcuje zdravotnická zařízení především na severu Číny. Nemocných přibývá hlavně mezi dětmi, informují západní média. Čínské úřady vyzývají obyvatele ke klidu. Nárůst počtu nemocných připisují následkům covidových uzávěr, píše zpravodajský server The Guardian.

Podle zpráv státních i jiných čínských médií je mnoho nemocničních oddělení plných. Deník Global Times minulý týden uvedl, že hlavní pekingská dětská nemocnice přijímá až 9 378 pacientů denně a v posledních dvou měsících měla plnou kapacitu. Ambulance, dětské kliniky a respirační oddělení v několika dalších pekingských nemocnicích jsou plně obsazené. Na internetu se dokonce objevily fotografie a videa ukazující přeplněné čekárny s lůžky lemujícími chodby v nemocnici v provincii Che-pej.

Pandemie covidu si na dětech vybírá daň ještě dnes

Záběry žáků, jak si v nemocnici dělají domácí úkoly, údajně přiměly místní úředníky, aby varovali školy, že by neměly nutit děti dohánět učivo, když jsou nemocné. V Chang-čou jeden z rodičů uvedl, že vyučování ve škole je pozastaveno, protože je spousta dětí kvůli nemoci chybí.

Dostupné údaje naznačují, že počet chřipkových onemocnění je více než dvakrát vyšší než v posledních letech. Čínské úřady ale vyzývají ke klidu a přičítají nárůst případů začátku první chřipkové sezony od zrušení protipandemických omezení. Na tiskové konferenci v minulém týdnu vyzvala národní zdravotní komise místní úřady, aby otevřely více klinik pro léčbu horečky, prodloužily provozní dobu a navýšily i zásoby léků.

ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here