Pandemie covidu si na dětech vybírá daň ještě dnes

1
1088
pandemie
Foto: UNICEF

Velký výskyt nemocí, které ohrožují hlavně děti, zůstává nechtěným dědictvím narušení zdravotnictví v době pandemie covidu-19. Podle odhadu více než 60 milionů dětí stále neobdrželo ani jednu dávku standardních dětských vakcín.

Situací se zabývají New York Times [NYT] v článku Unvaccinated and Vulnerable: Children Drive Surge in Deadly Outbreaks. Nejhorší situace je v nejchudších zemích světa. Server se odvolává na data Globální aliance pro očkování [GAVI].

Podle nich letos 47 zemí nahlásilo epidemii spalniček, zatímco v roce 2020 epidemie vypukla v 16 zemích světa. Ve 12 zemích, od Afghánistánu až po Zimbabwe, se objevily neštovice. A Nigérie právě čelí epidemii záškrtu. Dosud se v ní potvrdilo přes 17 000 případů a na nemoc v zemi zemřelo už téměř 600 lidí. Problémy potvrzují i zástupci Unicef.

„Výpadek očkování během pandemie nás dovedl do situace, kdy stoupá počet onemocnění a úmrtí,“ říká Ephrem Lemango, ředitel oddělení pro očkování Unicef.

Dětem jsme při pandemii ublížili nejvíc, říká psycholog

„S každým novým ohniskem počet ohrožených komunit roste. Musíme jednat rychle a podchytit děti, které nebyly v době pandemie očkovány,“ upozorňuje.

Problém ale je, že mnoho dětí promeškalo vhodnou dobu k očkování. A takzvané „nulově očkované“ děti se na dětské úmrtnosti podílí z jedné poloviny. Umírají na nemoci, kterým by očkování spolehlivě zabránilo.

Například loni promeškalo termín rutinního očkování proti spalničkám [první rok života] 22 milionů dětí. Což bylo sice zhruba o půlku méně než předloni, ale stále o 2,7 milionu dětí více než v roce 2019. A dalších 13,3 milionu dětí neobdrželo druhou dávku očkování. Epidemie spalniček funguje jako první varování před slabou imunizací, protože jsou vysoce nakažlivé.

Děti umírají, protože je za pandemie nikdo neočkoval

Děti především v rozvojových zemích za výpadky v očkování platí vysokou daň. Počet úmrtí na spalničky podle Světové zdravotnické organizace [WHO] loni vzrostl ve srovnání s předchozím rokem o 43 procent na 136 200. A letošní čísla naznačují, že se počet úmrtí zvýší dvakrát.

„Pokud jste se narodili v jisté době, nebyli jste zkrátka očkováni,“ uvedla Lily Capraniová z Unicefu.

Jednou z největších výzev podle ní je, že děti, které v letech 2020 až 2022 zmeškaly své první očkování, jsou dnes starší než typická skupina vhodná k rutinní vakcinaci. Odhalit je a ochránit před onemocněními v zemích s nedokonalým zdravotnickým systémem ale vyžaduje velké úsilí a peníze.

I proto Unicef po očkovací alianci Gavi požaduje 350 milionů dolarů [cca 7,8 mld. Kč] na nákup vakcín právě pro tyto „vynechané“ děti. Rovněž apeluje na země, aby okamžitě zahájily očkování v rámci nového programu, který by zachytil všechny děti ve věku od jednoho roku do pěti let, nebo dokonce od jednoho roku až do 15 let věku.

„Mnohé země však potřebují dodávky vakcín a vyškolení personálu, typického komunitního zdravotníka specializovaného na očkování dětí, který by obstaral a distribuoval vakcíny,“ říká Lemango z Unicef, který přesto doufá, že program začne příští rok fungovat.

Očkovaných dětí ve světě ubývá. Covid není omluva

V některých zemích, například v Brazílii, Mexiku a Indonésii se zdravotní systémy z pandemie vzpamatovali a očkují už stejně jako před ní. V ostatních zemích, hlavně v těch, kde bylo očkování na nízké úrovni už před pandemií, se systém ani zdaleka bývalým číslům nepřibližuje.

Jak je to v jednotlivých zemích a zkušenosti z Ghany

K zemím, kde je nejvíce neočkovaných dětí, patří Nigérie, Etiopie, Indie, Demokratická republika Kongo a Pákistán. V dalších zemích očkování brání vojenské konflikty, konkrétně v Sýrii, Etiopii a Jemenu. V Čadu a Súdánu tomu zase brání vysoký příliv uprchlíků.

Zkušenosti z Ghany ale mohou být příkladem pro mnoho chudých zemí. I tam rodiče nemohli v důsledku lockdownu nechat děti očkovat.

„Ale i když lockdown pominul, mnoho rodičů se k tomu nemělo, protože měli strach z nákazy,“ říká Priscilla Obiri, komunitní sestra z rybářských osad na předměstí Akkry.

Z dětí, které ji navštíví, nemá až jedna třetina kompletní očkování a někdy ani jednu dávku. Proto zdravotnice matky sama vyhledává. Ve snaze napravit situaci ale naráží na další problém. A tím je dezinformační kampaň spojená s pandemií, která způsobila, že rodiče nechtějí nechat své děti vůbec očkovat.

Evropská komise přispěje na očkování 300 milionů dětí

„V 55 zemích se v letech 2015 až 2022 zaznamenal prudký pokles důvěry v očkování dětí,“ říká Heidi Larsonová, jejíž tým sbíral statistická data z více než stovky zemí.

V roce 2015 až 95 procent ghanských rodičů uvedlo, že vakcínám věří a že jsou bezpečné. Loni však toto číslo kleslo na 67 procent a teprve letos začalo mírně stoupat.

Doktor Kwame Amponsah-Achiano, který řídí očkovací program v Ghaně, ale uvedl, že nevěří tomu, že důvěra v očkování klesla v době pandemie. Poptávka podle něj zůstává vysoká a v některých částech země je dokonce vyšší, než může program nabídnout.

Michal Achremenko

1 komentář

  1. Už slyším kramlici MPA s teologem jak všude vyjí … za vše může Babiš, my jsme v 5kolce vrtulníky … Amicovid-19 se vrátil a co dělá 5kolka ? Jako vždy nic nebo dělá peklo, jen vykřikuje něco o chřipce, svou neschopnost svádí na všechny kolem sebe kteří nelžou s nimi …

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here