Hrstková luštěninová polévka zahřeje i zasytí

1
210
hrstkova_polevka
Venku máme pěknou zimu. Proto dnes spojíme hrách a další suroviny, které již důvěrně známe, v jednu skvělou polévku na zahřátí. / Foto: Redakce Zdravé Zprávy

Na přípravu hrstkové polévky postačí zbylé luštěniny ze špajzu, ideálně hrách, čočka a kroupy. Chutný základ zajistí kořenová zelenina, lžíce sádla a trocha voňavého koření. Hrstková polévka kuchaře Dragana v zimě zasytí i zahřeje.

Ideální je do hrstkové polévky přidat hrách. Hrách je totiž plný vitamínů, minerálů a působí v těle jako antioxidant. Obsahuje lecitin, díky němuž se krvi daří lépe rozpouštět cholesterol a nezdravé tuky. Vysoké zastoupení mají v hrachu rovněž bílkoviny a vláknina.

Tělu dodává hrách spoustu kvalitních živin, energii a přispívá k tvorbě svalové hmoty. Hrách působí i na duševní zdraví, dokáže zklidnit nervové vypětí a stres. Hrách se podílí na silnější imunitě a regeneraci a zbavuje těla toxických látek. Kdo jí hrách, má i lepší zrak, zdravější pokožku a zdravější vlasy.

Z hrachu se připravují přílohy na nespočet způsobů, dále vydatné kaše a výborné polévky. Hrách je vhodný do salátů či na přípravu pomazánek. Z hrachu se připravují placky a ze žlutého hrachu třeba sladký krém. Hrách můžeme použít jako vložku do rizota či těstovin.

Další z receptů kuchaře Dragana? Zde!  >

Konzumují se i celé lusky, jež jsou rovněž zdravé a velmi lahodné. Použijte ale hrách cukrový, jehož lusky jsou sladké a křehké. Vůni a chuť pokrmům z hrachu dodají bylinky, které zároveň uleví zažívání. Tak a jdeme na vaření!

Hrstková luštěninová polévka

Venku máme pěknou zimu. Proto dnes spojíme hrách a další suroviny, které již důvěrně známe, v jednu skvělou polévku na zahřátí. Jde o generacemi ověřenou hrstkovou polévku. Její hlavní ingredience tvoří luštěniny a obiloviny. Anebo jen luštěniny. Výběr záleží jen na vás a na tom, co máte ve spíži nebo co vám zbylo. Držte se ale, prosím, jedné důležité zásady a použijte přibližně stejně velké a podobné suroviny. Tedy takové, co se přibližně stejně dlouho vaří. Tak a jdeme na to.

Hrstková polévka: suroviny na 4 -6 porcí:
  • 1,5 l vody nebo vývaru [vždy je lepší vývar]
  • 100 g ječných krup střední velikosti [namočit minimálně na dvě hodiny]
  • 100 g půleného žlutého hrachu [nemusí se namáčet předem)
  • 100 g černé čočky beluga [nenamáčí se předem]
  • 150 g mrkve
  • 150 g petržele nebo dva kusy
  • 2 cibule střední velikosti
  • 4 stroužky česneku
  • 2 bobkové listy
  • lžíce majoránky
  • 6 kuliček nového koření
  • 30 g přepuštěného máslo nebo sádla
  • sůl, pepř

Ječné kroupy propláchneme a namočíme minimálně na dvě hodiny do vody. Mrkev, petržel či celer nakrájíme na centimetrové kostky. Cibuli nakrájíme nadrobno. Na tuku nejdříve orestujeme zeleninu, přidáme bobkové listy a nové koření. Vše restujeme asi pět minut.

Poté přihodíme cibuli a propasírovaný česnek. Pokračujeme zhruba dvě minuty a poté zalijeme vývarem nebo vodou. Přidáme scezené a propláchnuté kroupy, dále majoránku a vaříme do poloměkka. Poté přidáme propláchnutý hrách a nakonec čočku.

Poté osolíme, opepříme a vše vaříme do měkka. Nakonec Hrstkovou polévku ochutnáme a případně ještě dochutíme. A máme uvařenou hustější sytou polévku voníci po majoránce a česneku s mírně zemitější chutí. Tak dobrou chuť.

Pěstování a zpracování hrachu

Hrách výtečnou potravinou pro sportovce a všechny fyzicky aktivní osoby. Oblíbený je hrách rovněž u vegetariánů, veganů. A zařazovat na jídelníček by hrách neměli zapomínat ani rodiče menších dětí. Díky hrachu budou totiž dobře růst a prospívat.

Další z receptů kuchaře Dragana? Zde!  >

Hrách setý [Pisum sativum] je hospodářsky významná rostlina z čeledi bobovitých. Nezralé hrášky či celé lusky se používají jako zelenina [hrášek], zralá semena [hrách] se používají jako luštěnina.

Zpracování rostlin, plodů a semen hrachu poskytuje „odpad“ ve formě stonků, listů, u některých odrůd i lusků a u hrachu žlutého i slupky ze semen. Všechen tento odpad ale obsahuje hodně vlákniny, bílkovin a jiných živin. Proto se zpracovává v hrachové produkty.

Hrachový škrob je vedlejším produktem extrakce bílkovin pro hrachový protein. Tudíž se stává, vzhledem k nízkým nákladům při výrobě, nejlevnějším škrobem na trhu. Je bohatým zdrojem amylózy. A tak se s ním zahušťuje lépe než třeba se škrobem kukuřičným či bramborovým. Hrachový škrob se používá do polévek a omáček. Při výrobě sladkých dezertů nebo těstovin. Využívá se i místo mouky k obalování masa před smažením.

Hrachová mouka se vyrábí z odrůdy žlutého hrášku, a to mletím oloupaných semen. Hrachová mouka obsahuje asi 23 procent bílkovin. Je skvělou bezlepkovou alternativou mouky pšeničné. Vzhledem k chuti a vlastnostem se však při výrobě produktů musí kombinovat s jinými druhy mouky.

Hrachový protein se vyrábí odstraněním škrobu a vlákniny ze semen tak, aby zbyly jen bílkoviny – proteiny. Hrachový protein je jedním z nejlepších rostlinných proteinů dostupných na trhu. Je součástí proteinových tyčinek ve fitness. Napomáhá procesu trávení a je bohatý na železo. Proto podporuje růst svalů.

Závěrem řekněme, že na hrachu si lidé pochutnávali již v období neolitu. V této době se hrách ale pěstoval s drobným zrnem. V prvním století našeho letopočtu byl hrách nejoblíbenější luštěninou, Římané jej díky vojenským výpravám rozšířili po celé Evropě. Hrášek jako první mlsali až Holanďané. Po staletí se hrách stal nejkonzumovanější potravinou po celém světě. V krmivářském průmyslu je u nás hrách nedoceněn a větší část hrachu se vyváží. Pro lidskou výživu se spotřebuje méně než 10 % produkce.

Dragan Žďánský

Kuchař Dragan je vyučený v oboru číšník na SOU v Poděbradech. Tenkrát tolik obávaná a nechtěná dvouletá vojenská základní služba pro něj měla jeden pozitivní přínos. Dala mu základy pro kuchařské řemeslo. Následně několik let pracoval na barových provozech v hotelu Forum. Na čas obor opustil a pracoval v reklamních agenturách. K řemeslu se vrátil a profesně rozvíjel v několika pražských restauracích. Dnes vaří v jedné ze středočeských restaurací s tradiční recepturou a v restauraci v centru Prahy.

1 komentář

  1. Odbočím od hrachu .. dvouletá základní vojenská služba před pučem89 … měla více pozitivních výsledků, než dnes novodobí soudruzi chtějí přiznat ! Řidiči se naučili jezdit s kdečím, nejen kuchaři s řemeslníky získali praxi … o partě kde se nelže, nepodráží, vrací dluhy … jako se děje dnes po 34 let nemluvě ! Naučit se pořádku, po sobě uklízet, fyzička … to dnešní rozmazlení mamánci neví co je … zbytek si starší pardáli doplní sami … Vše nebylo košér, to je jasné, ale dnes je to jiné … v tomto režimu ještě horším …

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here