Pfizer žaluje Polsko kvůli dluhu na vakcínách proti covidu

1
322
Pfizer
Ilustrační foto: Pixabay.com

Polsko dluží společnostem BioNTech a Pfizer za vakcíny proti covidu-19. Soud je podle šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyenové až poslední možnost, jak se dohodnout. Společnost Pfizer už se na soud ale obrátila. 

Na soud tak zřejmě dojde, píše v článku Pfizer is suing Poland over vaccines. This is how we got here server Politico. Podle něj americká farmaceutická společnost Pfizer už žaluje polskou vládu za nezaplacení 60 milionů dávek vakcíny proti covidu-19, kterou vyvinula společně s německou firmou BioNTech. A Pfizer vystavil Polsku tučný účet: Částku 1,2 miliardy eur [cca 29,11 mld. Kč], která vychází z ceny 19,50 euro [cca 473 Kč] za dávku. K tomuto číslu dospěly Financial Times, přesná čísla vyplývající z kontraktu zatím veřejně známá nejsou.

„Pfizer a BioNTech chtějí Polsko přimět k tomu, aby dostálo svým závazkům plynoucím z objednávky vakcín ze strany jeho tehdejší vlády. Dodávky pro Polsko byly podle smlouvy podepsané v roce 2021 jako součást dodávek pro EU,“ řekl serveru Politico mluvčí Pfizeru s tím, že se k žalobě připojuje i firma BioNTech.

Podle polského listu Gazeta Prawa se Pfizer obrátil na civilní soud v Bruselu, protože vakcíny objednala Evropská unie [EU]. A smlouva byla vypracována podle belgického práva. První slyšení u soudu se uskuteční zřejmě 6. prosince.

Soudní pře nepřichází zrovna ve vhodný okamžik. Právě v těchto dnech totiž v Polsku vzniká nová vláda vzešlá z říjnových voleb. A ve stejné chvíli tak kulminují 19měsíční tahanice mezi Varšavou a firmou Pfizer. Přičemž budoucí premiér Polska Donald Tusk velmi usiluje o narovnání vztahů mezí Polskem a Evropskou komisí, která kontrakty s Pfizerem uzavírala. Mimo jiné i kvůli miliardovým zadržovaným dotacím ze strany Evropské komise.

Soudní pře hrozily od začátku kontraktu

Počátky sporu mají dlouhou historii. V roce 2021 podepsala Evropská komise s firmou Pfizer megakontrakt na dodávku 1,1 miliardy dávek vakcíny proti covidu-19. Což vyvolalo velké kontroverze. To kvůli údajné netransparentní SMS korespondenci mezi předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou a šéfem firmy Pfizer Albertem Bourlou. K jejich komunikaci mělo dojít ještě před zahájením jednání. Zvlášť, když původní kontrakt byl na 1,8 miliardy dávek vakcíny.

Tento společný obchod vyjednaný EK zastupující jednotlivé členské země zcela zastínil předešlé objednávky a ostatní výrobce vakcín vytlačil z trhu. Objem kontraktu se ale ukázal jako problém. A to nejen proto, že panovaly pochybnosti o jeho transparentnosti, když von der Leyenová odmítla diskutovat o své roli v něm. Kontrakt rovněž zavázal unijní země nakoupit a odebrat dávky, které nepotřebovaly.

Kanada zaplatí Novavaxu za objednané covidové vakcíny

 

Bývalý polský ministr zdravotnictví Adam Niedzielski již v dubnu 2022 oznámil, že země zastavila příjem vakcín. Uvedl, že se Polsko odvolává na doložku [Force Majeure, pozn. red.] uvedenou ve smlouvě s ohledem na finanční a hospodářské potíže způsobené přílivem uprchlíků z Ukrajiny. Dále uvedl, že zlepšující se zdravotní situace snižuje potřebu vakcín.

A netrvalo dlouho a polský příklad následovalo dalších devět zemí, všechny ze střední a východní Evropy. Zatím odběr vakcín plně nezastavily, ale stěžovaly si, že jsou v pasti a musí utrácet za něco, co nepotřebují. Tyto země tlačily na Komisi, aby znovu zahájila jednání o kontraktu. Komisi se nakonec podařilo získat od Pfizeru alespoň slib, že změní harmonogram dodávek. To některé dotčené země ale příliš neuspokojilo.

O očkování proti covidu-19 zájem není

Letos v květnu Komise oznámila, že bude o kontraktu znovu jednat. Snížil se, o nespecifikované množství, počet dosud nedodaných dávek a dodávky těch zbývajících se rozprostřou až do roku 2026. Polsko však tento revidovaný kontrakt odmítlo podepsat.

Pro budoucího polského premiéra Tuska je to nepříjemná situace. Snaží se mít s Bruselem dobré vztahy a bude se cítit zavázán plnit dohodnuté podmínky. Avšak mluvčí Pfizeru již uvedl, že padlo rozhodnutí „po dlouhotrvajících sporech a diskuzích mezi oběma stranami.“

Vakcínám a lékům proti covidu odzvonilo, tržby Pfizeru padají

 

„Pro Pfizer je to jasný signál vyslaný ostatním zemím, že by měly dluhy splatit,” řekl mluvčí.

Jelikož počet podaných očkování proti covidu-19 stále klesá, mnohé země EU znovu usilují o nové projednání kontraktu. Navíc se dožadují zveřejnění původního jednání mezi Pfizerem a Komisí.

„Co bylo slíbeno? To bychom rádi věděli,“ ptal se loni v prosinci například belgický velvyslanec Pierre Cartuyvels.

–AM–

1 komentář

  1. Někde jsem tady psal, kdo zbohatl na uměle vyvinutém amicovidu-19 i s vakcínami, vakcíny spíše škodlivé jak se nakonec prokázalo. Vše bylo ve voj. laboratořích na UA i v USA “vykoumáno”, příliš narychlo k umocnění politické moci i k obohacení vyvolených, kteří tyto “politiky” velmi dobře zaplatí. Tkz. světová politika od konce “studené války” se stala neprůhledná, lživá, morálně špinavá- zákeřná … nikdo neví kdo kde stojí a kdo vás do hodiny za zády podrazí jen pro osobní mamon … Jak před rokem řekl pán politik Kissinger .. ještě předpověděl zánik Ukrajiny s tímto vedením co tam je … snad se trefil, nic jiného si zelený sociopat z Kyjeva nezaslouží … pak už pro něho jen demokratický skok z 20. patra …

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here