Kořenová zelenina je celoroční zdroj vitamínů. Vědí to i Krausberry

0
1317
korenova_zelenina
Restovaná kořenová zelenina s červenou řepou a kozím sýrem / Foto: Redakce Zdravé Zprávy

Paní prodavačko, dobrý den, neviděla jsem vás nejmíň přes týden, máte dneska pěknou kořenovou zeleninu. Starej už mně zase churaví, snad ho vitamíny, snad ho uzdraví… Přes rok klempíruje a potřebuju medicínu.

Pokud hledáte studnici zdraví, tak jako ta paní v písni skupiny Krausberry, věřte, že ji máte celoročně k dispozici. Řeč je o kořenové zelenině. Nejenže je dostupná po celý rok a nabízí se pro nespočet kuchyňských úprav, ale obsahuje i cenné živiny, vitamíny a minerální látky. A bez nich se v těchto podzimních a zimních měsících jen těžko obejdeme.

My si dneska kořenovou zeleninu připravíme jednoduchým, rychlým, a hlavně šetrným způsobem. Tak, aby si zelenina zachovala co nejvíc cenných látek. Takto připravenou zeleninu můžeme použít jako přílohu, do salátů nebo v našem případě jako hlavní chod. Zemité chuti u kořenové zeleniny docílíme ochucenou červenou řepou. A já jsem neodolal touze přidat do pokrmu ještě kozí sýr. Restovaná kořenová zelenina s červenou řepou a kozím sýrem tak rozhodně nepřinese zklamání.

Tip: Jako nejšetrnější úprava k zachování nutriční hodnoty zeleniny se doporučuje její vaření v páře. Tato úprava potravin zabraňuje výluhu ve vodě rozpustných látek. Dochází též k minimální změně chutí. A pozor! Připravujte jen skutečně potřebné množství jídla, protože při dalším ohřívání už dochází ke ztrátám cenných a zdraví prospěšných látek.

Restovaná kořenová zelenina s červenou řepou

Nyní už jdeme na vaření. V misce smícháme ocet, citronovou šťávu, sůl a pepř. Postupně přilejeme olivový olej a vše promícháme. Na tenká kolečka nakrájíme uvařenou řepu, vložíme je do zálivky a promícháme. Vše dáme stranou odležet.

Ingredience na dvě porce:
  • 200 g celeru
  • 200 g petržele
  • 300 g mrkve
  • 200 g červené řepy
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 30 g másla  / přidáváme ho postupně
  • 1 lžíce směsi bylinek [tymián, bazalka, oregano]
  • 60 g kozího sýra
  • sůl, čerstvě mletý pepř

Zeleninu nakrájíme na tenčí špalíčky. Do připraveného kastrolu nalijeme vodu a vložíme pařáček. Až se nám voda začne vařit, položíme na pařáček zeleninu a přikryjeme pokličkou. Zeleninu v páře vaříme zhruba 5-7 minut. Výsledkem má být křupavá zelenina „al dente“.

A pokračujeme: Rozehřejeme si pánev s olivovým olejem a přidáme větší část másla. Do rozehřáté pánve vložíme zeleninu, přidáme bylinky a zeleninu restujeme do zlatova. V případě potřeby přidáme máslo. V závěru zeleninu opepříme a osolíme. To proto, aby nám nepouštěla během restování vodu.

Ingredience na zálivku na červenou řepu
  • 2 lžíce balsamico octa
  • 2 lžičky olivového oleje
  • 1 lžička citronové šťávy
  • sůl, čerstvě mletý pepř

Zeleninu restujeme do doby, než získá krásně opečenou barvu. Poté ji odstavíme z plotny a můžeme servírovat. Po obvodu talíře rozložíme plátky naložené červené řepy a pár si jich ještě necháme. Doprostřed talíře vložíme zeleninu, ozdobíme zbytkem červené řepy a přidáme kozí sýr. Dobrou chuť!

Pro naše zdraví: Mrkev, celer, petržel a červená řepa

V dnešním receptu jsme vařili hlavně z mrkve, celeru, petržele a červené řepy. Proč jsme zvolili ty nejlepší suroviny pro naše zdraví?

  • Mrkev má silné antioxidační účinky [flavonoidy a karotenoidy]. Napomáhá správnému fungování střev [vláknina]. Snižuje hladinu krevního cholesterolu [pektiny]. Říká se, že prospívá zraku a podporuje regeneraci kůže [vitamín A]. Mrkev se velmi dobře uplatňuje v celém dietním systému – je doporučována u všech typů základních diet.
  • Celer má díky jeho silicím silné baktericidní, antimykotické a protizánětlivé účinky [spikl, kvercetin, apigenin, luteolin]. Pozitivně působí na nervovou soustavu [vyšší množství draslíku, mědi, hořčíku]. Působí močopudně, to kvůli vyššímu množství draslíku. Brání tak vzniku ledvinových kamenů a má mírně projímavé účinky. U přecitlivělých lidí může vyvolat alergické reakce. Vyvarovat by se měli celeru pacienti trpící dnou, obsahuje totiž hodně purinových látek.

Další z receptů kuchaře Dragana? Zde!  >

  • Petržel podporuje krvetvorbu [vitamín C], má žlučopudné a močopudné vlastnosti díky silici oleum petroselinum a mírně projímavé účinky. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi [nenasycené mastné kyseliny]. Protože má vyšší obsah purinových látek, není stejně jako celer vhodná při dně a ledvinových onemocněních. Některé látky [polyacetylény, flavonoidy, terpény] nacházející se v petrželi mají protirakovinné vlastnosti.
  • Červená řepa prospívá oběhové soustavě, to díky červeným barvivům – betalain a betanin. Stimuluje činnost jater, snižuje riziko vzniku rakoviny a dalších jaterních onemocnění. Řepa obsahuje vyšší množství sodíku, purinových látek a kyseliny šťavelové, proto se rovněž nedoporučuje při ledvinových kamenech a u dny. Naopak by ji měli do jídelníčků zařadit lidé s aterosklerózou a nemocemi jater.

Další z receptů kuchaře Dragana? Zde!  >

Kořenová zelenina je široká skupina rostlin zasahující hned do několika čeledí. Lidé ji pěstují především kvůli podzemní části rostliny [kořen, bulva, hlíza] a v některých případech také kvůli nati [petržel]. Do této skupiny řadíme velké množství botanických druhů: mrkev, celer, černý kořen, červená řepa, křen selský, pastinák, petržel, ředkev, ředkvička, tuřín, ředkev vodnice, brambory a další.

Dragan Žďánský

Dragan Žďánský: Vyučený v oboru číšník na SOU v Poděbradech. Před rokem 1989 tolik obávaná a nechtěná dvouletá vojenská základní služba pro něj měla jeden pozitivní přínos. Dala mu základy pro kuchařské řemeslo. Následně několik let pracoval na barových provozech v hotelu Forum. Na čas obor opustil a pracoval v reklamních agenturách. K řemeslu se vrátil a profesně rozvíjel v několika pražských restauracích. Dnes vaří v jedné ze středočeských restaurací s tradiční recepturou a v restauraci v centru Prahy.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here