Krásné snímky z vesmíru přinesla evropská sonda Euclid

0
329
Euclid
Úvodní foto i foto v galerii: ESA

Evropská kosmická agentura [ESA] zveřejnila první barevné snímky vesmíru z mise teleskopu Euclid. Vybrané astronomické snímky podle představitelů ESA názorně demonstrují plný potenciál teleskopu.

Doposud ještě nikdy nebyl k dispozici teleskop schopný vytvářet tak ostré astronomické snímky na tak velké části oblohy a s takovou hloubkou zobrazení vzdáleného vesmíru.

Teleskop Euclid zkoumá, jaký podíl má temná hmota a energie ve vesmíru. Během šesti let bude pozorovat tvary, vzdálenosti a pohyby galaxií do vzdálenosti až deset miliard světelných let. Přitom vytvoří největší vesmírnou 3D mapu, jaká kdy byla pořízena.

Zobrazení vesmíru teleskopem Euclid se stává výjimečné díky schopnosti vytvářet ostrý obraz rozsáhlé části oblohy ve viditelném i infračerveném světle. Euclid pozoruje celé škály objektů od jasných hvězd až po nepatrné galaxie. Zveřejněné snímky jsou podle ESA ukázkou této mimořádné schopnosti.

„Astronomické snímky, které by obsahovaly takové množství detailů, jsme dosud ještě nikdy neměli k dispozici. Jsou mnohem krásnější a ostřejší, než jsme doufali. A odhalují velké množství dříve netušených detailů i v důvěrně známých oblastech blízkého vesmíru. Nyní dokážeme pozorovat miliardy galaxií a studovat jejich vývoj v průběhu kosmického času,” říká vedoucí projektu Euclid René Laureijs.

Euclid je podle něj první teleskop v historii, který kosmologům umožňuje studium záhadných a vzájemně soupeřících temných entit.

„Temná hmota přitahuje galaxie k sobě a urychluje jejich rotaci do míry, kterou nedokážeme vysvětlit přítomností pouze viditelné hmoty. Temná energie působí jako hnací motor zrychleného rozpínání vesmíru,” říká profesorka Carole Mundellová, ředitelka pro vědu agentury ESA.

Sonda Euclid vzlétla 1. července 2023

Sonda Euclid vzlétla 1. července 2023 v 17:12 SELČ na raketě Falcon 9 společnosti SpaceX z kosmodromu na Mysu Canaveral [Florida, USA]. Cílí do Lagrangeovu bodu L2 na vnější straně spojnice Slunce-Země. Plné plánované vědecké pozorování začne na začátku roku 2024. V průběhu následujících šesti let prozkoumá jednu třetinu oblohy.

Euclid jako evropskou misi připravila a provozuje Evropská kosmická agentura ve spolupráci s NASA. Za zpřístupnění vědeckých přístrojů a analýz vědeckých dat je zodpovědné Konsorcium Euclid. To tvoří více než 2 000 vědců z 300 ústavů ve 13 evropských zemích, USA, Kanadě a Japonsku.

Jako hlavního smluvního dodavatele pro stavbu družice a jejího servisního modulu si agentura vybrala společnost Thales Alenia Space. Pro vývoj nosného modulu užitečného zatížení, včetně teleskopu, si vybrala společnost Airbus Defence and Space. NASA dodala detektory pro spektrometr a fotometr pro blízké infračervené spektrum [NISP]. V rámci programu ESA Cosmic Vision se Euclid řadí mezi mise střední třídy.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here