Kloubní výživy se dobře prodávají, ale často uživatele i klamou

0
4834
doplnky_stravy
Ilustrační foto: Pixabay.com

O volně prodejné kloubní výživy je mezi doplňky stravy velký zájem a lidé za ně utrácejí i tisíce korun měsíčně. Kontrola Státní zemědělské a potravinářské inspekce ale ukázala, že polovina z nich neobsahuje to, co jejich výrobci slibují.

„Za doplňky stravy na posílení kloubů zaplatím měsíčně až kolem dvou tisíc korun. O Vánocích je ale také většinou dostávám od dětí pod stromeček,“ říká dvaasedmdesátiletá Jindřiška z Nymburka.

Často trpí bolestmi kloubů, mívá potíže se vstáváním a v některých dnech nevyjde kvůli silné bolesti v kyčlích a kolenech ani na nákup. K ortopedovi chodí pravidelně, žádné na předpis vázané léky na klouby neužívá.

„I lékař mi doporučil užívat podpůrné přípravky na výživu kloubů, a tak jsem ho poslechla a několik let si je v lékárně a někdy i po telefonu kupuji,“ popisuje.

Na otázku, zda pociťuje nějaké zlepšení, odpovídá, že bolest kloubů je v jejím věku asi přirozená. Tedy paní Jindřišku klouby pořád bolí.

„Kloubní výživu užívám spíše jako takový doplněk na posílení kostí, klouby někdy bolí víc, a někdy méně, a tak to asi už zůstane,“ uzavírá své hodnocení užívané kloubní výživy.

Kloubní výživy nejsou levné a často uživatele i klamou

I když doplňkům stravy lidé důvěřují [průzkum Evropská asociace výrobců doplňků stravy, FSE] a neváhají za ně vydat i větší část svého měsíčního příjmu, ne vždy nebo spíše až v polovině případů, splňují doplňky stravy to, co jejich výrobci deklarují na jejich obalech. Zjistila to kontrola Státní zemědělské a potravinářské inspekce [SZPI] zaměřená právě na doplňky strany určené pro kloubní výživy.

„V rámci kontroly inspektoři odebrali 12 vzorků doplňků stravy pro hodnocení v laboratoři. Celkem 6 vzorků nevyhovělo požadavkům právních předpisů,“ říká k výsledkům kontrol kloubní výživy tiskový mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

U šesti nevyhovujících přípravků na klouby laboratorní rozbor potvrdil nižší než na obalech uvedené hodnoty obsahu látek. Konkrétně šlo o chondroitin sulfát, glukosamin sulfát, kolagen, MSM [metylsulfonylmetan] a vitamíny.

„Předmětní provozovatelé tak porušili čl. 7 odst. 1 písm. a) nařízení (EU) č. 1169/2011, a to tím, že uvedli zavádějící informaci o potravině, zejména o její charakteristice a složení,“ dodává mluvčí SZPI.

Prodeje nelegálních léků se rozjíždí i v Sapě, varuje SÚKL

S výrobci, kteří svým výčtem podpůrných látek obsažených v kloubní výživě klamali spotřebitele, zahájí inspektoři správní řízení. V něm jim zřejmě i uloží finanční sankce. Seznam všech nevyhovujících i vyhovujících vzorků si mohou čtenáři zjistit na webu Potraviny na pranýři.

Reklama na kloubní výživy

Jsou to právě kloubní výživy, které patří mez doplňky stravy k těm nejvyhledávanějším. Proto se na jejich prodeje výrobci i více zaměřují a na spotřebitele cílí i nespočet reklam. Do nich pak neváhají obsadit i známé tváře. I to byl důvod, proč se inspektoři SZPI zaměřili právě na tento sortiment doplňků stravy.

„Cílem kontrolní akce bylo prověření obsahu deklarovaných látek s fyziologickým účinkem na klouby a pojivovou tkáň uvedených ve složení doplňků stravy pro kloubní výživu,“ říká mluvčí Kopřiva.

Nejvíce užívaným doplňkem stravy je vitamín D

Spotřebitelé totiž při výběru přípravků na posílení kloubů podle inspektorů obvykle sledují obsah jednotlivých složek v daném preparátu a jejich účinky.

O ne příliš lichotivé situaci na trhu s volně prodejnými kloubními výživami svědčí i výsledky kontrol SZPI v roce 2021. Při ní neodpovídalo uvedené množství účinných látek uváděných na obalu těm skutečně obsaženým v přípravku u sedmi z deseti odebraných vzorků. I to byl mimo jiné důvod, proč se i letos inspektoři zaměřili na stejný druh sortimentu.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here