V Británii se potvrdil dlouho utajovaný skandál s infikovanou krví

0
244
v_Britanii
Foto: NHS

Kvůli infikované krvi se v Británii mezi lety 1970 a 1991 nakazilo virem HIV či žloutenkou přes 30 000 lidí. Každý desátý z nich zemřel. Několik vlád i britský zdravotnický systém NHS se snažily skandál ututlat.

Informace uvádí včera [20.5.] zveřejněná vyšetřovací zpráva, o níž stejně jako o celém případu informují servery BBC News a deník The Guardian. Odškodné pro oběti a pozůstalé by se podle britských listů mohlo vyšplhat na deset miliard liber [cca 290 mld. Kč]. A je to právě odškodné, o které poškození a jejich rodiny dlouhodobě žádají.

„Tato katastrofa nebyla nehodou,” uvedl bývalý soudce Brian Langstaff, který pětileté vyšetřování vedl.

„K infekcím došlo proto, že odpovědní činitelé – lékaři, krevní služby a po sobě jdoucí vlády – nekladli bezpečnost pacientů na první místo,” dodal.

V Británii čekají lidé na operaci kyčlí roky. A nejen na ni  

K případu se vyjádřil i britský premiér Rishi Sunak. Ten v reakci na závěry vyšetřovací zprávy hovořil o dnu hanby pro britský stát. Veřejnosti se na síti X [viz níže] i omluvil.

„Je to den hanby pro britský stát. Výsledek vyšetřování by měl naším národem otřást do morku kostí,” řekl v britském parlamentu Sunak.

Kde udělali zdravotníci v Británii chybu

Infikovaná krev se během více než 20 let dostala k několika desítkám tisíc pacientů. To hlavně při transfuzích a při péči o pacienty s vzácným onemocněním krve, hemofilií.

„Kolem 3 000 z nich přišlo kvůli kontaminované krvi o život a další kvůli ní ještě zemřou,“ píše BBC News.

Mezi nakaženými virem HIV bylo podle zprávy i 380 dětí s poruchami srážlivosti krve. Zpráva dále vyjmenovává mnohá pochybení. Zdravotníci a úřady podle ní pacienty vystavili “nepřijatelnému riziku” například tím, že dováželi krev ze zahraničí. Včetně Spojených států, kde ji za peníze darovali i vězni či drogově závislí lidé.

Krev, jejíž část pocházela také od britských vězňů, navíc po určitou dobu nikdo nepodrobil testování. Pomíjelo se riziko hepatitidy, tedy žloutenky. Server dále uvádí, že krev nebyla nikterak ošetřena, aby se zajistilo zničení viru HIV.

Skandál se tutlal dlouhé roky

Když se na zanedbávání prevence přišlo, snažily se úřady skrývat pravdu. Vedle úmyslného zatajování faktů se podle vyšetřovací zprávy provinily i tím, že pacientům říkaly polopravdy a neinformovaly je o dostupných alternativách. Někdy je dokonce neinformovaly ani o tom, že jsou virem nakaženi.

„Skandál zničil životy, sny, přátelství a rodiny. Rozsah toho, co se stalo, je děsivý,“ uvedl vyšetřovatel Brian Langstaff.

Darujte plnou krev, je to i výhodné, vyzývají zdravotníci

Britský ministr financí Jeremy Hunt dokonce prohlásil, že skandál s infikovanou krví je nejhorším příkladem utajování ze strany úřadů, s nímž se kdy setkal. Dnes podle něj vláda představí podrobnosti plánu na kompenzaci zasažených rodin. V roce 2022 britský kabinet podle agentury Reuters souhlasil s “prozatímní platbou” v objemu 100 000 liber [cca 3 mil. Kč] pro postižené pacienty.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here