Na dětské skupiny má MPSV sedm miliard korun, ale zájem o ně není

0
2157
detske_skupiny
Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL] starostům blíže představuje dotační program na zřizování dětských skupin. Seminář se konal na Staroměstské radnici v Praze. / Foto: MPSV

O peníze na dětské skupiny není zájem. Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR [MPSV] na ně má v rozpočtu z Národního plánu obnovy [NPO] sedm miliard korun. Dosud ale přijalo žádosti za 700 milionů korun.

Sedm miliard korun na zřizování dětských skupin z evropského Národního plánu obnovy musí ministerstvo vyčerpat do poloviny roku 2026. Problém ale je, že o dětské skupiny není hlavně mezi obcemi a městy zájem. Ty již svá předškolní zařízení mají a míní, že boom kolem umisťování dětí v mateřských školách už v Česku pominul. To i s ohledem na populační vývoj a klesající porodnost. O nezájmu svědčí i to, že program resort otevřel již před rokem a termín jeho ukončení pro mizivý zájem už třikrát prodlužoval. Naposledy do konce letošního roku. Přesto ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL] věří, že se peníze z kapitoly podaří nakonec zcela vyčerpat.

„Náš cíl je vytvořit tisíce míst, abychom rodičům byli schopni nabídnout model flexibility a oni nemuseli čekat s návratem do práce, protože jim tříleté dítě do zařízení vezmou až další rok v září,” řekl na pondělním [20.5.] semináři k čerpání evropských peněz na dětské skupiny ministr Jurečka.

Odvolal se přitom na výsledky analýzy aktualizované k lednu 2020. Podle ní chyběla místa v mateřských školkách a dětských skupinách pro 70 000 dětí. Ministr na semináři řekl, že by ale mohlo jít až o 90 000 chybějících míst pro předškolní děti.

Dětské skupiny obce nelákají, obávají se obsazenosti

Podle něj totiž poptávka po volných kapacitách vzroste po zkrácení čerpání rodičovské na tři roky. Nyní ji mohou rodiče čerpat až do čtyř let věku dítěte. Svou roli v zájmu o místa v předškolních zařízeních sehraje podle Jurečky i rozšíření částečných úvazků. A dále to, že novela zákoníku práce dává zaměstnavatelům povinnost držet původní pracovní místo rodičům dítěte minimálně po dobu dvou let.

Podle dřívějších údajů MPSV u nás loni vzniklo 285 dětských skupin pro 3 645 dětí. Letos do konce března pak 51 dětských skupin pro 692 dětí. Do konce prvního čtvrtletí resort přidělil z plánu obnovy 340 milionů korun, dosud obdržel žádosti na projekty v celkovém objemu 700 milionů korun.

Dětská psychiatrie v ČR: Rodiče se nebojí o zdraví dětí, ale o jejich životy

Podle evidence MPSV nyní v Česku funguje 1 730 skupin, které provozuje 1 046 poskytovatelů a mají celkovou kapacitu 23 328 míst. Od konce března pak přibylo dvacet zaregistrovaných skupin pod správou devíti poskytovatelů, míst je téměř o 400 víc.

Kvůli slabému zájmu o peníze na zřízení a provoz dětských skupin určených pro děti již od věku šesti měsíců se nejenže termín dotační výzvy třikrát prodlužoval, ale došlo i na zmírnění dotačních podmínek. Peníze z kapitoly resort nabízí i na pořízení pozemků a budov. Dále na opravy objektů a zázemí pro dětské skupiny a na pořízení vybavení. Přičemž z programu se uhradí veškeré výdaje.

Pokud by vznikala skupina pro více než 24 dětí, na každé místo nad tento limit se přidává až 900 000 korun bez daně z přidané hodnoty [DPH]. Jedna z podmínek je, že se všechny projekty dokončí nejpozději do poloviny roku 2026.

Ministr Jurečka věří, že se peníze na skupiny vyčerpají

Vedení municipalit o dotace na zřizování dětských skupin ale nejeví zatím zájem. Někteří z nich se obávají klesající porodnosti a problému s využitím míst v dětských skupinách. S tím souvisí požadovaná udržitelnost takového zařízení, kterou EU stanovuje na deset let. Z toho minimálně prvních pět let pro děti. Dalších pět let už může jít o provoz jiné služby.

Přes jmenované obavy starostů ministr Marian Jurečka věří, že zájem o dotace na zakládání dětských skupin poroste a evropské peníze se podaří resortu vyčerpat. Navíc podle Petry Hájkové z oddělení metodiky evropských fondů MPSV už se ví o 120 “předpřipravených projektech”.

Za dětskou skupinu si rodiče od ledna připlatí, vláda zvýšila stropy

Pokud se peníze přesto nepodaří naplno využít, vláda se bude podle Jurečky snažit o jejich přesun do jiné oblasti.

„I když se starostům může zdát, že peak [vrchol, pozn. red.] mají za sebou a počty dětí půjdou pomalu dolů, tak bych byl opatrný. Celá řada rodičů by se ráda vracela do práce dřív než ve třech letech dítěte. Říkají nám to i data,” dodal Jurečka.

Navýšení míst v mateřských školách navrhuje jako jedno z opatřeních pro nastartování hospodářského růstu v Česku i Národní ekonomická rada vláda [NERV]. Její členové v této souvislosti upozorňují, že Česko patří k zemím s nejnižší zaměstnaností matek malých dětí.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here