Ministr Válek odmítl rozšíření úlevy z penále za dlužné pojistné

0
810
ministr
Foto: Úřad vlády ČR

Rozšíření okruhu dlužníků na zdravotním pojištění s možností splacení dluhu bez penále podle návrhu Senátu odmítl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09]. Uvedl, že penále jdou do fondů prevence pojišťoven, a tam by peníze chyběly.

Penále vyměřené z nezaplaceného zdravotního pojištění odpustí zdravotní pojišťovny pouze lidem, proti kterým daná pojišťovna vede daňovou exekuci. Rozšíření úlevy i na jiné způsoby vymáhání dluhu na pojistném podle senátní úpravy odmítl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Ministr Válek dál trvá na převzetí rezervních fondů pojišťoven

Ten při projednávání Senátem upraveného poslaneckého návrhu ve Sněmovně uvedl, že peníze z penále jdou do fondů prevence zdravotních pojišťoven. A Všeobecná zdravotní pojišťovna [VZP ČR] by tím přišla podle něj asi o 600 milionů korun. Ostatní zdravotní pojišťovny pak přibližně o obdobnou částku dohromady.

„Bude se platit méně prevence,” varoval ve Sněmovně ministr zdravotnictví.

Poslanec a jeden z předkladatelů sněmovní verze tisku Patrik Nacher [ANO] poukazoval na to, že zdravotní pojišťovny dostanou díky možnosti splatit dluh bez penále a jeho příslušenství od dlužníků jistinu. Senátorka Hana Kordová Marvanová z klubu ODS a TOP 09 částky uvedené ministrem Válkem zpochybnila.

Ministr Válek odmítl rozšíření úlevy na dlužné pojistné

Senátní úprava, kterou poslanci na svém včerejším [21.5.] zasedání odmítli, navrhovala, aby se odpuštění penále vztahovalo i na ty, proti kterým nezahájil úřad exekuci podle exekučního řádu. A také na ty, po nichž pojišťovny vymáhají dlužné peníze podle daňového řádu prostřednictvím celní správy. Mimořádná úleva by se podle senátní úpravy ale nevztahovala na penále a exekuční náklady vymáhané soudním exekutorem. Původní sněmovní verzi návrhu zákona o odpuštění penále na zdravotním pojištění tak nyní dostane k podpisu prezident Petr Pavel.

Češi platí druhé nejvyšší odvody na sociální a zdravotní pojištění

 

Exekuce podle daňového řádu využívá podle poslaneckých předkladatelů zákona převážně VZP ČR. Oproti tomu zbývajících šest zaměstnaneckých pojišťoven spoléhá standardně na soudní exekutory.

„Vzhledem k tomu, že dřívější právní úpravy se týkaly pouze odpuštění penále a exekučních nákladů v rámci soudních exekucí, jeví se jako spravedlivé, aby shodná možnost byla poskytnuta i těm osobám, u nichž je celá dlužná částka předmětem exekuce podle daňového řádu,” vysvětlují autoři sněmovní předlohy.

Mezi ně dále patří Marek Výborný [KDU-ČSL], Barbora Urbanová [STAN] a Jakub Michálek [Piráti].

Odpuštění penále a pokut na zdravotním pojištění

Prominutí penále a dodatečných nákladů k dluhu se podle poslanecké novely týká těch fyzických osob, vůči nimž běží daňová exekuce nařízená nejpozději do konce loňského roku. K úhradě dlužného zdravotního pojištění se tito lidé budou muset přihlásit ve době od začátku července do konce listopadu. Jistinu dluhu pak musí své smluvní zdravotní pojišťovně vyrovnat nejpozději do konce letošního roku.

Výjimkou jsou dluhy převyšující částku pět tisíc korun, jejichž vyrovnání rozloží pojišťovna až do dvanácti měsíčních splátek. Dluhy nad 50 000 korun pak bude moci dlužník splatit v 36měsíčních splátkách. Pokud dlužník některou ze splátek pojišťovně nepošle, daňová exekuce bude automaticky pokračovat.

Platby na zdravotní pojištění vzrostly ne o desetikoruny ale stokoruny

O odpuštění penále by podle předkladatelů novely mohly požádat tisíce dlužníků. Celkový objem zaplaceného pojistného odhadují na desítky milionů korun. Odpuštěné penále by mohlo podle předkladatelů představovat nižší desítky milionů korun.

Dlužníci zdravotního pojištění, kterým již nabíhá penále, ale ještě nečelí daňové exekuci, mají svou zdravotní pojišťovnu požádat o takzvané odstranění tvrdosti zákona. Ta jim většinou odpustí minimálně polovinu dlužného penále a často i jeho plnou výši.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here