Darujte plnou krev, je to i výhodné, vyzývají zdravotníci

0
1049
krev
Dárce krve na Hematologicko – transfuzním oddělení KNTB ve Zlíně / Foto: KNTB

I bezpříspěvkové dárcovství krve přináší benefity. Každý odběr značí úsporu na dani z příjmů 450 korun. Toho, kdo daruje krev, podpoří i zdravotní pojišťovny, které za její darování nabízí příspěvky na zubní hygienu, doplňky strany i pohybové aktivity.

Za bezpříspěvkové dárcovství krve si každý dárce odečítá tři tisíce korun od základu daně. Při současné 15% dani z příjmů jde o čistou finanční úsporu na dani za každý odběr ve výši 450 korun.

„Plnou krev mohou ženy darovat maximálně 4x a muži 5x v průběhu dvanácti měsíců,“ uvádí zástupci Českého červeného kříže [ČČK] na svém webu.

Prakticky to znamená snížení daňové povinnosti každý rok u žen až o 1 800 korun, u mužů o 450 korun víc, tedy 2 250 korun. Zaměstnancům provede daňový odpočet za odběry plné krve v každoročním zúčtování daní jejich mzdová účetní po doložení potvrzení o odběrech. Živnostníci si základ daně o odběry krve v daném roce poníží v daňovém přiznání. Rovněž k přiznání pro finanční úřad přiloží, dnes již elektronicky nahrají, potvrzení o provedených odběrech krve v daném kalendářním roce.

„Krev chodím darovat pravidelně, na transfuzní stanici u nás v klatovské nemocnici jsou milé sestřičky, nečekám dlouho, vše je vyřízené rychle a do dvou hodin jsem doma. V práci mám den placeného volna,“ popisuje dvaapadesátiletý Vladislav z Plzeňska.

Říká, že je na proceduru odběru tak zvyklí, že už jde v jeho případě o rituál, který by mu chyběl. Za výhodu odběru považuje hlavně jednodenní placené volno v práci i zmíněné daňové odpočty. A nejen je.

„S manželkou čerpáme od zdravotní pojišťovny za odběr krve i příspěvky na masáže,“ dodává pan Vladislav s tím, že si dobře uvědomuje i to, že darováním krve pomáhá nemocným lidem a pacientům po úrazech.

„Krev bych chodil darovat i bez těch výhod, určitě,“ odpovídá na otázku, zda jsou zmiňované benefity pro návštěvu odběrového místa zásadní, letitý dárce.

Pravidelných dárců ubývá

Dárci plné krve jsou pro fungující zdravotnictví nesmírně důležití a bez jejich ochoty a odhodlání by lékaři nemohli některé pacienty zachránit, léčit a vyléčit. Krev se totiž nedá i přes obrovský technologický pokrok v medicíně stále ničím jiným nahradit.

Trend v dárcovství krve ukazují data Českého červeného kříže [ČČK]. Podle nich v České republice mírně ubývá pravidelných dárců krve. Aktuálně jich ČČK eviduje 221 tisíc.

„Nemocnice se tak často potýkají s jejich nedostatkem. V současné době dle odhadu ČČK chybí kolem 80 tisíc dárců,“ uvádí zástupci ČČK.

Homosexuálové i v ČR zřejmě budou darovat krev častěji

Každý rok podle nich krev přestane darovat, ať už kvůli věku nebo zdravotnímu stavu, více než 30 tisíc z nich. A nových dárců nepřibývá stejným tempem. Přičemž potřeba jsou všechny krevní skupiny, tvrdí.

Připomínají, že k odběru může přijít do kterékoliv transfuzní stanice každý ve věku od 18 do 65 let s tělesnou hmotností alespoň 50 kilogramů. Podmínkou odběru je absence vážnějších alergií a prodělaných jaterních onemocnění. Dárce ještě před odběrem krátce vyšetří lékař a vzorek krve se otestuje na přítomnost několika infekčních markerů. Zdravotní sestra při jednom odběru, který zabere několik málo minut, odebere 4,5 dcl krve. A není se čeho obávat. Krev se v těle zase obnoví.

„Pokud jsme zdraví, neudělá nám to nic, krev se v těle zase doplní. Nejdůležitější je po darování krve doplnit tekutiny, protože tekutá složka krve je z 98 procent voda, zbytek jsou, bílkoviny, minerály a další látky,“ ubezpečuje dárce primářka Hematologicko-transfuzního oddělení Krajské nemocnice T. Bati Jana Pelková.

Odebraná krev se v těle rychle obnoví

Tekutá složka krve se podle ní obnoví do druhého dne, krvinky potom zhruba do týdne. Ještě v den odběru rozdělí zdravotníci dané transfuzní stanice odebranou krev na tekutou složku, kde je hlavně plazma. A pak na krvinky, které jsou hned připraveny k použití.

„Jsou hustější, takže je ředíme resuspenzním roztokem, který má navíc výživné látky. A pak je krev připravená pro pacienta. Samozřejmě striktně podle krevních skupin,“ dodává primářka.

Dárci kostní dřeně zachraňují životy

Oproti tomu plazmu pracovníci stanic zamrazují. Před použitím ji nechávají půl roku v takzvané karanténě.

Krev připravená k transfuzi vydrží šest týdnů. Když má daná stanice dostatek dané krevní skupiny, odběry obvykle koriguje. To tak, že dárce dané krevní skupiny k odběrům nezve. Při přebytku by totiž odebraná krev zbytečně exspirovala.

„Samozřejmě když má někdo krevní skupinu nula mínus, což je takzvaná univerzální skupina, může být zván k odběru častěji. Tedy v souladu s pravidly darování,“ dodává primářka Pelková.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here