Vláda schválila novelu zákona o léčivech i další půjčku od EK

0
582
o_lecivech
Vicepremiér a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek se připravuje na zahájení jednání vlády 14. června 2023. To se mimořádně uskutečnilo v Poslanecké sněmovně PČR / Foto: Úřad vlády ČR

Vláda včera [14.6.] schválila novelu zákona o léčivech. Rovněž přijala záměr půjčit si od Evropské komise 137,4 miliardy korun pro Národní plán obnovy. Z nich by měly jít 3,3 miliardy korun na rozvoj geriatrické péče.

Alespoň to uvedl po včerejším jednání kabinetu ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09]. I když vláda původně uvažovala o půjčce ve výši 170 miliard korun, nyní slevila na 137,4 miliardy korun. Přesto na již schválený záměr vlády sjednat si další půjčky reagovala Národní rozpočtová rada [NRR]. Pokud Česko půjčku skutečně načerpá, zvýší tím podle NRR dluh vládních institucí [cca 3 bil. Kč] a strukturální saldo veřejných rozpočtů.

„To částečně zredukuje rozsah konsolidačního úsilí vlády,“ uvedli zástupci NRR.

Vláda Petra Fialy [ODS] již nyní vyniká v čerpání půjček od EK i mezinárodních institucí. Na skutečnost upozornil i Český statistický úřad, když ve zprávě o zadlužení vládních institucí v loňském roce uvedl: „Loni došlo k výraznému růstu objemu přijatých půjček [184,9 mld. Kč].“ Potvrzují to i data o řízení státního dluhu ministerstva financí. Potřeba úvěrů akcelerovala hlavně loni a předloni [více zde].

Novela zákona o léčivech

Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] uvedlo, že novelu zákona o léčivech připravilo „na základě dosavadních zkušeností s vývojem trhu léčivých přípravků“. Návrh zákona stanovuje mimo jiné nové povinnosti pro výrobce léčiv, jejich distributory, lékárny a státní úřady. K nejvýznamnějším povinnostem výrobců patří udržovat na skladě léky v objemu pokrývajícím měsíční nebo dvouměsíční potřebu. To s ohledem na druh léčiva a četnosti jeho výpadků na trhu. Platí to pro všechny jimi produkované léky. I když, jak v nedávném podcastu ZdraveZpravy.cz připustil náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček, v tomto ohledu zřejmě dojde k určitým změnám. Ty však nyní musí navrhnout poslanci při projednávání novely.

Léky musí za pacientem, ne za lékárnou, říká náměstek ministra

Podle ministra Válka novela představuje jednu z největších reforem lékové legislativy za posledních patnáct let. Podle jeho slov výrazně zvyšuje odolnost českého lékového trhu proti výpadkům a zásadně posiluje pozici pacientů.

„Ministerstvu zdravotnictví umožní efektivněji reagovat na výpadky dodávek léčiv a minimalizovat jejich dopady na občany,” řekl ministr.

Zdůraznil právě povinnost výrobců dodávat léky ještě jeden až dva měsíce po nahlášení výpadku z povinně držených zásob léků. Distributorům léků zase novela nařizuje informovat Státní ústav pro kontrolu léčiv [SÚKL], kolik balení přípravku s omezenou dostupností mají aktuálně na skladě. Tím ministerstvo a SÚKL získají údaj o tom, kolik daného přípravku je v distribuci, a tedy k dispozici pro dodání do lékáren.

Novela reguluje i dodávky léků do lékáren

Novela dále podle MZ ČR zabrání distributorům zvýhodnit jakoukoli lékárnu při dodávkách léků. Což podle úřadu omezí vznik lokálních nedostupností. K tomu se v podcastu ZdraveZpravy.cz vyjádřil i Jakub Dvořáček. Vysvětluje to na příkladu, kdy MZ ČR zajistilo v minulých měsících mimořádné dodávky antibiotik. Mnoho z nich podle něj ale neskončilo ve veřejných, ale v nemocničních lékárnách.

„Distributoři totiž preferovali jejich dodávky do nemocnic. A to z jednoho prostého důvodu. Distributoři mají s nemocnicemi nasmlouvané dodávky na velké objemy léků a v případě jejich nedodání jim hrozí vysoké pokuty. Proto distributoři, aby se ochránili před ztrátami, upřednostnili nemocniční lékárny před veřejnými lékárnami,“ vysvětlil.  

Na otázku, zda jde o systémovou chybu, odpověděl, že nikoli. Přesto podle něj MZ ČR ale uvažuje o změně legislativy v tom smyslu, aby v době krizí nedocházelo ke zvýhodňování určitých typů lékáren. Mezi ně řadí nejen nemocniční lékárny, ale i síťové lékárny s velkou tržní sílou.

„My potřebujeme, aby ten lék nešel za lékárnou, ale šel za pacientem. Takže i přemýšlíme nad tím, že v momentě opravdu krizové situace nastavíme systém objednávky léků ze strany lékáren přes elektronický recept. To znamená: Mám recept, mám pacienta, dostávám léčivo. Aby bylo jisté, že se nedostatková léčiva někde nehromadí a pacienti k nim musejí složitě hledat cestu,“ uvedl.

Nechci vysvětlovat, proč někdo umřel, protože neměl léky

Zástupci České lékárnické komory pro ZdraveZpravy.cz ale uvedli, že si nedovedou představit, že by pacient pro svůj lék chodil do lékárny dvakrát. Nejdříve s receptem a až ho lékárna objedná, pak by přišel pro lék. I to má podle Dvořáčka své řešení. Pacient se s lékárnou domluví, zašle jí e-recept předem a až po doručení léku si ho vyzvedne.

Dodejme, že podle novely lékárny budou mít rovněž povinnost hlásit aktuální stav zásob léčivého přípravku s omezenou dostupností. Současně ho budou moci objednávat jen v množství obvyklém pro danou lékárnu.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here