MZ ČR vybere nového šéfa sekce legislativy a práva

0
255
sekce_legislativy
Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] vypsalo výběrové řízení na vrchního ředitele sekce legislativy a práva. Jejímu současnému šéfovi Radku Policarovi končí pětileté funkční období. O post se může dále ucházet.

Vrchní ředitel sekce legislativy a práva má na starosti koordinaci legislativních prací ministerstva. Do jeho kompetencí spadají i veřejné zakázky nebo povinnosti ministerstva vyplývající z členství v Evropské unii a dalších mezinárodních institucích. Ministerstvo rovněž zastupuje v Radě vlády pro lidská práva a Radě pro rovnost žen a mužů.

„Na služebním místě jsou vykonávány činnosti člena Krizového štábu Ministerstva zdravotnictví. Výkon těchto činností je spojen s neuropsychickou zátěží a pravděpodobným rizikem ohrožení života a zdraví nebo obtížným výkonem služby včetně míry neuropsychické zátěže a pravděpodobnosti rizika ohrožení života a zdraví,” píše se v oznámení.

Zájemci o místo podle služebního zákona se mohou hlásit do 14. července. Do funkce nastoupí nově vybraný ředitel sekce v srpnu nebo září letošního roku.

Jako státnímu zaměstnanci 16. platové třídy náleží řediteli této sekce tarifní plat v rozmezí 45 920 až 68 200 korun. K platu dostává příplatek za vedení od 27 962 korun do 31 372 korun a případný osobní příplatek podle dosažených výsledků ve výši až 10 230 korun.

Výběrová řízení na ministerstvu

Nyní má ministr zdravotnictví Vlastimil Válek tři politické náměstky. A sice Jakuba Dvořáčka [bezpartajní], Josefa Pavlovice [Piráti] a od letošního února Václava Pláteníka [KDU-ČSL].

Vrchními řediteli pro řízení ministerských sekcí jsou: Milan Blaha [sekce informačních a komunikačních technologií], zmiňovaný Radek Policar [sekce legislativy a práva], Helena Rögnerová [sekce ekonomiky a zdravotního pojištění] a Pavla Svrčinová [sekce ochrany a podpory veřejného zdraví]. Sekce zdravotní péče je neobsazená od loňského dubna, kdy post opustila Martina Koziar Vašáková.

K ministerstvem vypisovaným výběrovým řízení nelze nezmínit nedávno zrušené a znovu vypsané řízení na nové vedení Státního ústavu pro kontrolu léčiv [SÚKL]. I přes doporučení dvou kandidátů ve výběrovém řízení na šéfa lékového ústavu odbornou komisí ministr zdravotnictví Válek ani jednoho do čela SÚKL nejmenoval.

Výběr šéfa SÚKL ukazuje na špinavou politickou hru

Naopak výběrové řízení zrušil a nechal vypsat nové. Aniž by ale vysvětlil, proč ani jednoho ze dvou úspěšných kandidátů do funkce nakonec nejmenoval. Lidé obeznámeni se situací postup ministra vysvětlují tím, že jde o politickou objednávku na post šéfa lékového ústavu. Více ke kauze k přečtení zde.

Radek Policar pohořel na covid restrikcích

Současný vrchní ředitel sekce Radek Policar, jemuž končí funkční období, na sebe upoutal pozornost hlavně v době pandemie covidu, konkrétně při nastavování opatření proti šíření koronaviru. Mnohá ministerstvem vydaná opatření byla z rozhodnutí Nejvyššího správního soudu [NSS] zrušena kvůli nedostatečnému opodstatnění stejně jako nesprávnému postupu při jejich schvalování. Tehdy je ministerstvo vydalo ještě dříve, než je schválila vláda. Což bylo v rozporu s pandemickým zákonem.

MZ ČR hledá vrchního ředitele sekce zdravotní péče

Po auditu, který nechal zadat exministr Adam Vojtěch [za ANO] kvůli neobhájení vydaných protiepidemických opatření u soudů, které zrušily platnost několika z nich, mělo několik úředníků včetně Policara snížené platy. Policar, který byl za opatření formálně odpovědný, svou práci přesto obhajoval. Ministerstvo podle něj nikdy nenavrhovalo žádné opatření s vědomím, že ho soud prohlásí za nezákonné, argumentoval.

–RED/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here