MZ ČR hledá vrchního ředitele sekce zdravotní péče

1
457
sekce_zdravotni_pece
Foto: MZ ČR

Ministerstvo zdravotnictví [MZ ČR] vypsalo výběrové řízení na vrchního ředitele sekce zdravotní péče. Dříve šlo o funkci náměstka pro zdravotní péči. Od letoška vedou odborné sekce na úřadu vrchní ředitelé. Političtí náměstci zůstávají.

K přejmenování funkcí náměstků na vrchní ředitele nejen na ministerstvu zdravotnictví, ale i na ostatních resortech došlo od nového roku v souvislosti se změnou služebního zákona. Odborné sekce na ministerstvech nově vedou namísto náměstků vrchní ředitelé. Označení náměstek se nyní používá pouze pro náměstka člena vlády, tedy politického náměstka.

Jakub Dvořáček končí v AIFP a míří na ministerstvo

Personální obsazení čtyř odborných sekcí se na ministerstvu zdravotnictví nemění. Jak ukazuje organizační schéma resortu. Pátá sekce zdravotní péče zůstala od dubna 2022 po odchodu Martiny Koziar Vašákové neobsazená. Političtí náměstci na ministerstvu zůstávají dva, těmi jsou nadále Jakub Dvořáček [viz zpráva výše, pozn. red.] a Josef Pavlovic nominovaný Piráty. Na politickou nominaci třetího náměstka podle dřívějšího vyjádření mluvčího úřadu Ondřeje Jakoba ministerstvo čeká.

Vrchní ředitel sekce zdravotní péče nastoupí od března

Nový vrchní ředitel sekce zdravotní péče by měl nastoupit od března. Zájemci se mají hlásit nejpozději do 3. února. Ministerstvo po nich žádá bezpečnostní prověrku a další podmínky podle služebního zákona. Úkolem ředitele bude koncepce vzdělávání zdravotnických pracovníků či sledování odborné úrovně poskytovatelů zdravotních služeb a kvality poskytované péče. Ponese zodpovědnost také za tvorbu standardů a ukazatelů kvality.

Milan Blaha je nový náměstek ministra zdravotnictví

Loni nově vzniklou sekci informačních a komunikačních technologií na ministerstvu zdravotnictví nadále vede Milan Blaha. Sekci legislativy a práva Radek Policar a sekci ekonomiky a zdravotního pojištění Helena Rögnerová. V čele čtvrté odborné sekce ochrany a podpory veřejného zdraví zůstává Pavla Svrčinová, Hlavní hygienička ČR. Ta na úřad nastoupila v době pandemie covidu po odchodu Jarmily Rážové, tedy za vlády Andreje Babiše [ANO].

–ČTK/RED–

1 komentář

  1. Mám pocit, že by se ministerstva měla zeštíhlovat a zjednodušovat po vzoru nižších úřadů.
    Je do nebe volající, jak nám bobtnají úřady s malou efektivitou. Vázne i kontrola kvality péče o pacienty. Někde neodpovídá ani odbornost personálu. Hlavně by se ministerstvo mělo zajímat o menší komerci ve zdravotnictví. Komerční zdravotnictví je nákladné. Chybí kontrola indikací zbytečných úkonů.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here