Molnupiravir na léčbu covidu podněcuje mutace viru

1
1572
mutace_viru
Ilustrační foto: Pixabay.com

Léčivá látka molnupiravir, kterou na léčbu covidu-19 už běžně předepisují i praktičtí lékaři, podporuje rozvoj i vážné mutace viru SARS-CoV-2. Molnupiravir totiž podněcuje v těle pacienta tvorbu mutací po celém genomu viru.

Na skutečnost, že léčivá látka molnupiravir předepisovaná pacientům s covidem-19 ve vyšším riziku přechodu nemoci do vážnější formy podněcuje rozvoj mutací viru, upozorňuje Národní referenční laboratoř pro chřipku a nechřipková respirační virová onemocnění Státního zdravotního ústavu [SZÚ]. Vychází z mezinárodních databází celogenomových sekvenací GISAID. V ní laboratoře publikují několik sekvenací různých variant SARS-CoV-2, které pravděpodobně vyvolalo právě podávání léku na covid-19 obsahující látku molnupiravir.

„V mezinárodní databázi GISAID, kde sdílíme informace o existujících variantách covidu-19 na základě celogenomové sekvenace, lze nalézt genové sekvence subvariant omikronu charakteristické extrémně vysokým počtem mutací. Při bližší analýze těchto sekvencí vzniká podezření, že jsou důsledkem podávání molnupiraviru,“ potvrzuje Helena Jiřincová z NRL pro chřipku a nechřipková onemocnění SZÚ.

Mutace omikron varianty koronaviru laboratoře podle ní nacházejí náhodně rozložené po celém genomu viru. Tím se liší od běžného způsobu chování tohoto viru, který je, jak uvádí Helena Jiřincová, bez podnětu k takovému počtu mutací.

„Tento podnět k mutacím zřejmě dodává viru právě působení molnupiraviru v těle pacienta,“ vysvětluje Jiřincová.

Molnupiravir ne vždy zablokuje množení viru

Kvůli takovému zjištění a riziku z něj vyplývajícímu SZÚ považuje za naprosto zásadní, aby při užívání molnupiraviru, kdy se ale zdravotní stav pacienta nikterak nezlepšuje nebo u něj přetrvává pozitivita, dostaly laboratoře vzorky od pacienta k celogenomové sekvenaci.

„Pouze vlastním sledováním a sdílením zkušeností napříč virology z celého světa dokážeme přesněji určit možný další vývoj. Rozhodně je ale namístě věnovat záležitosti patřičnou odbornou pozornost,“ říká Helena Jiřincová.

Paxlovid a Lagevrio dostanou pacienti nově na eRecept

Molnupiravir působí na virus SARS-CoV-2 mechanismem známým jako zahlcení replikačního, tedy kopírovacího procesu. Působením látky na RNA vede virus k hromadění chyb ve virovém genomu. Což má vést k úplné blokádě replikace, neboli množení viru v těle. Celogenomová sekvenace ale nyní podle laboratoří naznačuje, že molnupiravir zřejmě ne vždy množení viru v těle zastaví. V některých případech virus pouze změní.

Nebezpečné mutace viru při léčbě molnupiravirem

A pokud vznikají mutace náhodně po celém genomu a nikoli pouze v místech, kde vir mutuje přirozeně, dochází i k vytvoření zcela neočekávaných variant. Právě ty mohou mít velmi nebezpečné vlastnosti a dopady na zdraví lidí v případě jejich šíření. Podle Heleny Jiřincové hrozí ještě vyšší riziko vzniku nebezpečných mutací při podávání molnupiraviru pacientům se slabší nebo utlumenou imunitou.

„U imunosuprimovaných pacientů se obvykle tvoří větší virová nálož, tedy u člověka s oslabenou imunitou je větší pravděpodobnost vzniku nové mutace viru,“ říká Jiřincová.

Následky covidu-19 zmírní tymián, břečťan a levandule

Předepisování léků s obsahem molnupiraviru by se proto měli lékaři u pacientů s oslabenou imunitou ideálně zcela vyhnout. A stejně tak pečlivě zvažovat i podání molnupiraviru pacientům s běžnou imunitou. Ti mají lék s molnupiravirem užívat pouze v samém počátku onemocnění.

–VRN–

1 komentář

  1. dělá to i oslavovaný a podstatně novější Paxlovid, připomenout slabiny dalšího diskutabilního přínosu světovému zdraví od Pfizeru pana Bourly, nic nefunguje tak jak od nich bylo deklarováno, bodejť by nevznikaly fámy…

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here