Homosexuálové i v ČR zřejmě budou darovat krev častěji

2
432
krev
Foto: Český červený kříž

Ministerstvo zdravotnictví připravuje vyhlášku upravující darování krve. S určitými zpřísněními pro její darování chce i otevřít diskuzi na téma, za jakých podmínek u nás budou darovat krev muži mající sexuální styk s muži.

Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] navrhuje podrobněji vyšetřovat krev dárců. Důkladnější vyšetření na virus HIV a žloutenku jsou podle odůvodnění připravované vyhlášky standardem západních zemí Evropské unie.

Resort podle jeho mluvčího Ondřeje Jakoba po vydání vyhlášky očekává otevření širší odborné diskuse o posuzování pohlavního styku mezi muži. To značí jako rizikové sexuální aktivity, která je vyřazuje na šest měsíců z darování krve.

„Sexuální orientace ani národnost, rasa, politická příslušnost, náboženství či pohlaví sama o sobě není. A ani nebyla v ČR důvodem k vyřazení z dárcovství krve, ani dočasnému,” uvedl Jakob.

Gayové ve Francii budou darovat krev bez omezení

Důvodem jsou podle něj výlučně takové faktory, které mohou ohrozit příjemce krve. Posuzují se podle epidemiologických údajů.

„S ohledem na vyšší riziko získání infekce HIV je pohlavní styk mezi muži považován za rizikovou aktivitu. A muži, kteří mají pohlavní styk s jinými muži, jsou z dárcovství krve na šest měsíců vyloučeni,” sdělil s tím, že do roku 2019 byla podle něj lhůta pro vyřazení dvanáctiměsíční.

Nová vyhláška otevře diskusi, míní MZ ČR

Nová vyhláška má podle návrhu platit od 1. července. Jakob v této souvislosti doplnil, že poté předpokládá otevření širší odborné diskuse týkající se posuzování pohlavního styku mezi muži jako rizikové sexuální aktivity. A to v rámci Společnosti pro transfuzní lékařství České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně a Národní transfuzní komise MZ ČR.

Podle dat Národní referenční laboratoře pro HIV/AIDS ČR se loni potvrdilo 292 nových případů nákaz HIV, letos za první čtvrtletí 66.

„Podíl způsobů přenosu se proměňuje v souvislosti s rostoucím zastoupením cizinců s dlouhodobým pobytem, mezi nimiž převažuje heterosexuální způsob přenosu,” uvedla v tiskové zprávě vedoucí referenční laboratoře Marta Marešová z Centra epidemiologie a mikrobiologie Státního zdravotního ústavu.

Loňské záchyty HIV jsou rekordní. Roste zájem o testování

Změna vyhlášky se i proto věnuje podrobnějšímu testování krve dárců na HIV a žloutenku typu B a C.

„Cílem zavedení těchto vyšetření je zvýšení bezpečnosti transfuzních přípravků v oblasti infekčních onemocnění přenosných prostřednictvím krevní transfuze a tím zvýšení bezpečnosti pro pacienty jako jejich příjemce,” píše se v důvodové zprávě ke změně, podle které ročně vyjde zdravotní pojišťovny na 110 až 135 milionů korun více.

Důvodů, proč legislativa některým lidem trvale nebo dočasně zakazuje darování krve, je více. Jsou mezi nimi například prodělané nemoci jako žloutenka nebo tuberkulóza, chronické nemoci jako vysoký krevní tlak nebo prodělaný infarkt. Anebo zdravotní potíže v poslední době, například užívání antibiotik.

V Česku daruje krev 250 000 dárců

Pravidelných dárců krve je podle údajů Českého červeného kříže [ČČK] v České republice asi 250 tisíc, chybí jich asi 50 tisíc. Lidé, kteří prodělali některé nemoci, ale také muži mající sex s muži krev darovat nemohou.

Světový den dárců krve láká k darování, v ČR krev chybí

Krev od dárců se využívá buď přímo ke krevním transfuzím podle krevní skupiny dárce a příjemce, nebo se z ní vyrábějí speciální přípravky a léky. Krevní plazma pomáhá například nemocným s poruchami imunity nebo krevní srážlivosti. A i z ní se vyrábějí léky.

Český dárce krevní plasmy je důležitý dárce

Transfuze krve dostávají lidé při operacích nebo krvácení do zažívacího traktu, ale i porodech nebo při léčbě novorozenecké žloutenky. Odběr krve trvá zhruba deset minut. Zdravotník dárci odebere asi 450 mililitrů. Dárcovství je bezplatné, lidé ale mají v den odběru nárok na placené volno v zaměstnání. Za darování krevní plazmy se platí.

–ČTK/RED–

2 KOMENTÁŘE

  1. Bože co to zase dělají za další nesmysl? Inkubační doba HIV je až 3, měsíce. Žádný homosexuál nevydrží několik měsíců bez styku. Je to nejvíc promiskuitní komunita s největším počtem infekčních a přenosných chorob. Těm je úplně jedno, že mohou někoho nakazit HIV. To aby se človaěk opravdu bál když bude potřebovat krev. Tohle je špatné rozhodnutí. Hodně špatné. A hodně gayů se vůbec před darováním nepřizná, že jsou gayi a že v posledních třech měsících měli homosexuální styk. Bože tohle ne 🙏🙏🙏.

  2. Nesmysl….ale bohužel velmi,velmi nebezpečný!!!! V případě nakažení “darovanou” /spíše prodanou,že… / krví by měly nemocnice vyplácet miliony a ono by je to brzy přešlo takhle riskovat…. Až se mi z téhle zprávy udělalo zle!!!

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here