Gayové ve Francii budou darovat krev bez omezení

0
1250
krev
Foto: Pixabay.com

Dárci krve ve Francii už nebudou uvádět sexuální orientaci v dotazníku před odběrem krve. Tamní vláda zrušila opatření zavedené kvůli obavě z šíření HIV. I homosexuálové tak budou moci nově darovat krev bez omezení.

O změně podmínek pro darování krve informovalo francouzské ministerstvo zdravotnictví. Úřad uvedl, že nová úprava zpřístupní dobrovolné dárcovství všem podle stejných kritérií. Změna vejde v platnost letos 16. března.

Muži mající sexuální poměr s jiným mužem mohli ve Francii legálně darovat krev už po roce 2015. Ovšem za podmínky, že neměli sexuální styk s jiným mužem přinejmenším jeden rok. Tato lhůta se v roce 2019 zkrátila na čtyři měsíce a od letošního března se zruší úplně.

Darovaná krev od homosexuálů ve Francii byla riziko

Homosexuálové nesměli ve Francii darovat krev za žádných okolností až do roku 2015. Až tehdy vláda zrušila více než 30 let starý zákon, který jim zcela zakazoval darování krve. Opatření zavedené v roce 1983 vydala Francie hlavně kvůli obavám z možného šíření onemocnění, jako je například virus HIV způsobující nevyléčitelné onemocnění AIDS. Nutno dodat, že homosexuálních žen se nařízení netýkalo.

Infekci HIV vymýtit nedokážeme, říká David Jilich z NNB

Francouzské ministerstvo zdravotnictví neočekává, že by se v důsledku zrušení omezení darovat krev homosexuály zvýšilo riziko přenosu HIV. Úřad připomněl, že takové riziko již po desetiletí neustále klesá.

Francie se zde inspirovala i u jiných zemí, které liberalizovaly dárcovství krve od homosexuálních mužů. Například Španělsko, Itálie, Izrael a nedávno dokonce i Velká Británie, která zrušila svá bezpečnostní opatření ještě před Francií.

Pacient z ČR úspěšně vyzkoušel průlomový lék na AIDS

Tento týden se přidalo i Řecku. I v něm budou moci nově homosexuálové bez omezení darovat krev. Dekret řeckého ministerstva zdravotnictví totiž vytváří nový formulář, v němž už nebude otázka na homosexuální styk, který byl mezi kritérii, jež bránila darování krve.

Přenos HIV v Česku dominuje mezi homosexuály

Od roku 1985, kdy se v České republice začala shromažďovat data o HIV pozitivních a pacientech s onemocněním AIDS, se nákaza potvrdila podle dat Státního zdravotního ústavu [SZÚ] k 30.11. 2021 u více než 4 558 osob. Z toho se HIV pozitivita potvrdila u 3 826 mužů a 732 žen.

Dominantní způsob přenosu je podle SZÚ od 80. let minulého století, kdy se u nás potvrdila první nákaza virem HIV, jednoznačně homosexuální styk muže s mužem. Virem se u nás tímto přenosem nakazilo 2 649 mužů.

WHO: Kvůli covidu klesly počty provedených HIV testů

Druhý nejčastější způsob přenosu HIV je pak heterosexuální styk, při kterém se u nás nakazilo 507 mužů a 511 žen. Injekční užívání drog pak stojí za přenosem viru u 113 nakažených mužů a 36 žen. A od roku 1985 se u nás virem HIV nakazilo 14 mužů a tři ženy při krevní transfuzi.

Co je Human Immunodeficiency Virus

HIV [z angl. Human Immunodeficiency Virus] je virus lidské imunitní nedostatečnosti. Jde o obalený RNA virus, který náleží mezi retroviry. Ty jsou skupinou virů, které mají schopnost vytvořit podle své RNA molekulu DNA. Tu pak dokáží vložit do genomu hostitelské buňky. HIV může způsobovat nemoc AIDS [z angl. Acquired Immune Deficiency Syndrome nebo též Acquired Immunodeficiency Syndrome]. To znamená syndrom získané imunitní nedostatečnosti, též syndrom získaného selhání imunity.

Peníze vydané na osvětu a nemoc AIDS se nevrátily

Na světě žije odhadem 37 milionů lidí s virem HIV. Každý rok jich zhruba jeden milion umírá a další dva miliony lidí se nově nakazí. Virus HIV postupně oslabuje imunitní systém nakažených. Ti se pak stávají náchylnější k dalším nemocem. AIDS se u HIV pozitivní osoby rozvine ve chvíli, kdy je imunitní systém natolik oslabený, že již nedovede bojovat s jinými infekcemi a nemocemi jako jsou zápal plic, meningitida či některé typy rakoviny.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here