Situace na Haiti se zhoršuje, upozorňují Lékaři bez hranic

0
3783
Haiti
Nemocnice Port-au-Prince / Foto: Lékaři bez hranic

Haiti se potýká s obrovskou vlnou násilí, upozorňují Lékaři bez hranic. Lidé se bojí cestovat do nemocnic kvůli násilným a ozbrojeným střetům a některá zdravotnická zařízení se zavírají.

Na Haiti, kterým dlouhodobě zmítají politické, sociální a ekonomické krize, žije přibližně jedenáct milionů obyvatel. O aktuální situaci v zemi informuje členka týmu Lékařů bez hranic Tereza Wyn Haniaková. Ta působí na Haiti od začátku července. Podle ní zemi zmítá několik krizí najednou. Vedle zdravotních problémů Haiti řeší i politické a ekonomické potíže. Násilí ze strany ozbrojených skupin, extrémní inflace, přírodní katastrofy, ale i epidemie nakažlivých chorob, jako je cholera, paralyzují většinu společnosti.

„Haiti by mohlo být rájem na zemi, kdyby se nepropadlo do temnoty plné násilí,” říká Haniaková, která působí převážně v hlavním městě karibského ostrovního státu.

V Port-au-Prince neustále vznikají na nových místech další a další barikády z pneumatik a větví stromů. Každý takový začátek bojů má za následek vlnu lidí, kteří prchají z domovů.

„Žít v takové situaci nemá s pravým životem nic společného,” cituje Tereza Wyn Haniaková jenu z místní žen, která musela kvůli pokračujícímu násilí utéct.

Na Haiti se šíří cholera, bída a hlad

Pracovníci Lékařů bez hranic v posledních dnech proto objížděli místa, kam se tito lidé uchylují, a rozdávali jim hygienické pomůcky.

„Například v jedné z opuštěných škol se ukrývalo okolo 300 lidí. V malé bývalé učebně spaly až čtyři rodiny najednou,” popisuje Wyn Haniaková.

Boje na Haiti komplikují přístup ke zdravotní péči

Probíhající boje mezi ozbrojenými skupinami navíc přímo dopadají na zdravotnické aktivity organizace. Ta v zemi vede několik projektů. Lidé z obavy o bezpečnost necestují do nemocnic a některá zdravotnická zařízení se opakovaně zavírají.

„Zdravotní péče na Haiti je nedostatkovým zbožím, proto je každá fungující nemocnice naprosto klíčová,” říká Wyn Haniaková.

Například před několika dny se po skoro dvouměsíční pauze podařilo obnovit chod nemocnice Tabarre v hlavním městě, která se stará o vážně raněné a popálené pacienty.

Provoz nemocnice se na začátku července přerušil kvůli tomu, že do ní vtrhlo více než 20 ozbrojených osob. Ty ohrožovaly zdravotníky střelnými zbraněmi a přinutily je lehnout si na podlahu. Ze zařízení mezitím skupina unesla jednoho z pacientů. Červencové přepadení bylo posledním příkladem v sérii násilných incidentů, které donutily Lékaře bez hranic buď zavřít, nebo dočasně pozastavit svou činnost v zařízeních v Port-au-Prince.

„Rozhodnutí pozastavit činnost bylo obtížné vzhledem k tomu, jak zásadní roli nemocnice v Port-au-Prince hraje. Těžké však bylo i rozhodnutí o jejím znovuotevření, ve zdravotnickém zařízení není místo pro násilí nebo zbraně. Co se stalo v červenci, je naprosto nepřijatelné. Nebudeme moci pracovat, dokud pacienti a jejich rodiny nebudou v bezpečí a zdravotníci respektováni,” prohlásil Mumuza Muhindo, vedoucí mise na Haiti.

Lékaři bez hranic na Haiti

Lékaři bez hranic působí na Haiti od roku 1990, významně se podíleli na odstraňování následků katastrof. Jako bylo například zemětřesení, a pomáhali i při zvládnutí následné epidemie cholery.

V lednu například organizace ukončila svou podporu nemocnici Raoul Pierre Louis. Další z nemocnic v Cité Soleil, kde je dosud provoz omezen, opakovaně přerušovala fungování kvůli časté střelbě ve svém okolí. Například v blízkosti nemocnice Drouillard se našlo na 400 zbloudilých nábojnic.

V současné době lékaři pečují o pacienty ve vážném zdravotním stavu, s popáleninami či naléhavými poraněními. Věnují se pomoci přeživším sexuálního a genderově podmíněného násilí, nabízejí primární zdravotní péči a péči o matku a dítě. Upozorňují na to, že jakmile se boje v daných oblastech, kde lidé žijí, uklidní, snaží se do nich zpravidla vrátit.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here