Na Haiti se šíří cholera, bída a hlad

1
1975
cholera
Ilustrační foto: Pixabay.com

Haitské úřady hlásí další ohniska cholery. Země se obává epidemie, jíž si Haiťané navíc pamatují z doby před dvanácti lety. Tehdy zemi zasáhlo silné zemětřesení. Na choleru tehdy zemřelo deset tisíc lidí a 820 tisíc lidí se jí nakazilo.

Haitské zdravotní úřady nyní znovu potvrzují jednotky zemřelých na choleru. Zástupci Světové zdravotnické organizace [WHO] hovoří o tom, že realita bude zřejmě o dost horší a počty mrtvých budou vyšší. Vysoké riziko propuknutí epidemie cholery na Haiti připouští i tamní ministerstvo zdravotnictví. Na Haiti žije přibližně jedenáct milionů obyvatel.

„Cholera je nemoc, která se může šířit velmi rychle,” uvedl Laure Adrien z haitského ministerstva zdravotnictví.

Dodal, že lidé nakažení cholerou zemřeli kvůli tomu, že se včas nedostali do nemocnice. Důvod? Haitskou metropoli Port-au-Prince stejně jako město Cité Soleil ovládají ozbrojené gangy. Kvůli politické nestabilitě dlouhodobě váznou do země dodávky se základními potravinami, hygienickými potřebami a lidé trpí nedostatkem pitné vody. A kvůli chybějícím pohonným hmotám i zdravotnického materiálu v zemi už omezila činnost některá zdravotnická zařízení, některá z nich se uzavřela.

Epidemií cholery si Haiti tvrdě prošlo v roce 2010

Epidemií cholery si haitské obyvatelstvo prošlo před dvanácti lety, kdy zemi zasáhlo silné zemětřesení a zabilo přes 200 tisíc lidí. Devět měsíců po katastrofě se zemí začala šířit cholera. Podle informací uváděných na webu českého Státního zdravotního ústavu [SZÚ] trvala epidemie cholery roky a zasáhla přes 820 tisíc obyvatel.

„Cholera vedla k téměř 10 000 úmrtí, poslední laboratorně potvrzený případ Haiti ohlásilo v únoru 2019,“ uvádí zástupci SZÚ.

Další, byť mírnější zemětřesení zasáhlo převážně jihozápadní část Haiti 14. srpna 2021 a postihlo asi 1,2 milionu obyvatel, včetně 540 000 dětí. Životní situace se milionům Haiťanů od té doby opět zhoršila. Chybí potraviny, pitná, tedy zdravotně nezávadná voda. Což u odborníků vzbuzovalo obavy z možného opětovného výskytu cholery. A jejich obavy se nyní bohužel naplnily. Vymýtit choleru na Haiti se tak bohužel nepodařilo.

Cholera už se na Haiti zase šíří

Nekontrolovatelného šíření cholery na Haiti se nyní obává i WHO. Už minulý týden proto varovala, že případů cholery přibývá, a to i v jiných zemích [převážně na africkém kontinentu, například Malawi, pozn. red.]. Hrozí proto nedostatek vakcín proti onemocnění.

Rovněž generální tajemník OSN António Guterres vyjádřil obavy ohledně případů úmrtí na choleru na ostrově Haiti.

„OSN je připravena vyslat na Haiti týmy nouzové reakce, jakmile jim bude zajištěn bezpečný přístup a přestanou blokády dodávek paliva,” uvedl Guterres.

Šéf WHO: Covid neskončil. A není tu jen Ukrajina

Mnoho oblastí na Haiti ovládají ozbrojené gangy, které blokují silnice a sklady pohonných hmot. Palivo prodávají na černém trhu.

Pomoc už připravuje i Světová zdravotnická organizace. Její mluvčí Christian Lindmeier řekl, že organizace připravuje polní nemocnice pro léčbu cholery na Haiti. Chystá se požádat i o dodávky vakcín proti nemoci.

„Vzhledem k humanitární a sanitární situaci a vzhledem k tomu, že do některých oblastí kontrolovaných gangy bude jen těžký přístup, můžeme bohužel očekávat, že případy cholery dál porostou,” uvedl mluvčí WHO.

Pákistánem se šíří akutní průjmy, malárie i tyfus

Podle něj je dost pravděpodobné, že počet zemřelých na choleru je v zemi vyšší, než kolik jich hlásí úřady.

„Situace se rychle vyvíjí a je možné, že dřívější případy nebyly zaznamenány,” řekl.

Haitské úřady navíc nemají podchycena nová ohniska nákazy. Což situaci komplikuje. Nevládní organizace Lékaři bez hranic již avizovala, že v Cité Soleil otevřela novou jednotku pro pacienty nakažené cholerou. Ostatní zařízení totiž nezvládají nápor pacientů s podezřením na nákazu cholerou. Organizace uvedla, že obyvatelé mají čím dál větší potíže se dostat kvůli nedostatku paliva do zdravotnických zařízení.

Choleře prospívá špinavé prostředí

Cholera je velmi nakažlivé akutní střevní onemocnění způsobené bakterií Vibrio cholerae. Onemocnění se nejčastěji přenáší vodou znečištěnou fekáliemi, ve které bakterie cholery přežívají až tři týdny. Dále potravinami omývanými říční vodou, v níž bakterie přežívají v takzvaných biofilmech. Biofilmy hrají v přenosu cholery zásadní roli.

„Zdrojem onemocnění je dále nemocný člověk, rekonvalescent či nosič. Mezilidský přenos fekálně-orální cestou je obvyklý v oblastech s nízkou hygienickou úrovní,“ popisuje SZÚ.

Období nakažlivosti podle SZÚ přetrvává po dobu vylučování patogenu ve stolici a obvykle ještě několik dní až dva týdny po onemocnění. Vzácně i několik měsíců. Bakterie cholery vylučují i osoby s asymptomatickým průběhem onemocnění, a to po dobu sedmi až 14 dnů.

Inkubační doba trvá několik hodin až 5 dnů, obvykle dva až tři dny. Většina případů onemocnění má mírný průběh s průjmem. Nákaza může dokonce zcela asymptomatická.

„Pouze u přibližně 20 % symptomatických případů je průběh onemocnění závažný s náhlým začátkem, četnými vodnatými průjmy bez křečí v břiše a horeček, s dehydratací a hypotenzí,“ dodávají k choleře odborníci ze SZÚ.

Haiti: nemoci, chudoba a politická nestabilita

Ke vzniku závažné zdravotní hrozby na Haiti přispělo nestabilní politické řízení země. Současný haitský premiér a zároveň i prezident Ariel Henry, který je ve funkci od loňského července, kdy byl ve svém domě zavražděn jeho předchůdce Jovenel Moïse, slíbil uspořádat parlamentní a poté prezidentské volby.

Zatím se mu to ale nepodařilo. V zemi se mezitím konají velké protestní akce, demonstrace v ulicích a sociální nepokoje. Některé oblasti ovládají zločinecké gangy.

Haiti má nyní jen deset senátorů. To je třetina horní komory. Parlamentní a prezidentské volby kvůli nepokojům několikrát odložil i Moïse, který kvůli nefunkčnímu parlamentu vládl skoro dva roky pomocí dekretů, než byl zavražděn. Moïseho vražda se zatím neobjasnila.

„Haiti se nyní nachází v kompletním chaosu,” popsal situaci například sociolog Alex Dupuy, podle kterého si dnes zločinecké gangy mohou v zemi dělat, co chtějí.

Podle něj prozatímní vládu instituční rozklad moc nezajímá. Současný stav jí může dokonce vyhovovat, protože prodlužuje dobu jejího vládnutí. Pravdou je, že zločinecké skupiny nejsou na Haiti nic nového. Jejich vliv po vraždě prezidenta Moïseho ale výrazně posílil.

VRN/ČTK–

1 komentář

  1. Kdyby tyhle kultury nebo co to vlastne je, umeli i neco jineho nez se jenom mnozit, tak by nemuseli resit takove veci. Pripadal bych si jak ta nejvetsi spina, kdybych zil v totalnim humusu a ja bych vedome privedl do takoveho sveta vlastniho potomka, jde na tom krasne videt jak nekteri lidi premysli.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here