Poslanci: Ukrajinci se nejvíce léčí s HIV a TBC

9
26865
v_Cesku
Jednání sněmovního Výboru pro zdravotnictví za přítomnosti zástupců Ministerstva zdravotnictví ČR. / PSP ČR

Zdravotní pojišťovny hlásí skokový nárůst výdajů na péči v léčbě tuberkulózy a HIV. Stojí za ním uprchlíci z Ukrajiny. V jiných oblastech péče výkyvy nejsou. To se ale může změnit, až se Ukrajinci v českém zdravotním systému lépe zorientují. 

Vyplynulo to z včerejšího [5.10.] jednání sněmovního Výboru pro zdravotnictví. A to přesto, že v jeho úvodu zástupci Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] odmítli, že by uprchlíci z Ukrajiny v Česku nadužívali tuzemský zdravotní systém.

Stav dosavadního čerpání zdravotní péče ukrajinskými azylanty v českých zdravotnických zařízeních na 15. schůzi výboru shrnul náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček.

„V této chvíli se významným způsobem nepotvrdilo to, čeho jsme se obávali na začátku, že zdravotní péče bude čerpána opravdu dramaticky,“ řekl na jednání.

Za péči o Ukrajince dala VZP již necelou miliardu

Vycházel přitom z dat zdravotních pojišťoven, podle nichž u nás dosud nečerpalo vůbec žádnou zdravotní péči 70 procent z registrovaných ukrajinských azylantů. Dalších 25 procent ji mělo čerpat nanejvýš do částky pět tisíc korun. V těchto případech šlo podle něj hlavně o zdravotní služby praktického lékaře pro dospělé, pediatra a laboratoří.

„Zdaleka se nepotvrdilo to, že ta péče bude nějak více nadužívaná,“ řekl.

Příkladem uvedl, že u Všeobecné zdravotní pojišťovny [VZP ČR], u které je registrována většina Ukrajinců, je pojištěn, a tedy i léčen pouze jeden pacient s diagnózou cystická fibróza [velmi nákladná léčba, pozn. red.].

Strmý nárůst nákladů na léčbu Ukrajinců s HIV a TBC

Po příchodu Ukrajinců podle Dvořáčka ale narostly náklady zdravotních pojišťoven na léčbu infekce HIV a tuberkulózy. Ve skupině ukrajinských uprchlíků se jich u nás s HIV léčí více než 300.

„Tam je nárůst skokový,“ podotkl náměstek.

Předseda sněmovního Výboru pro zdravotnictví Bohuslav Svoboda [ODS] reagoval, že zvýšená incidence HIV se po příchodu Ukrajinců očekávala. Ukrajina má, jak uvedl, nulovou informovanost o této chorobě.

„Totéž platí pro tuberkulózu, to je dané neexistencí vakcinace,“ řekl Svoboda.

S nákazou HIV se v Česku léčí 308 běženců z Ukrajiny

Místopředsedkyně Výboru Věra Adámková [ANO] podotkla, že šest měsíců je krátká doba pro získání reálného obrazu o čerpání zdravotní péče ukrajinskými azylanty. S tím, jak se u nás jejich pobyt prodlužuje, se začnou dle jejího názoru zřejmě lépe zorientovávat v systému zdravotnictví i sociální péče. A náklady se mohou ještě výrazně změnit.

„Do nemocnice chodí zatím ti, co se chtějí léčit, jsou aktivní a chtějí pro sebe něco udělat,“ řekla s tím, že je tady minimálně další polovina těch, co nechce nikam chodit nebo k tomu mají jiné důvody.

Ukrajinci v Česku zřejmě zůstanou

Úřady, především pak registry Ministerstva vnitra ČR [MV ČR] a zdravotní pojišťovny, čeká od ledna příštího roku přeregistrace všech Ukrajinců s udělenou dočasnou ochranou.

„Od ledna do března budou muset projít přeregistrací,“ uvedl náměstek Dvořáček.

Dočasnou ochranu totiž získávají podle zákona váleční běženci na dobu jednoho roku. V souvislosti s tím se podle Dvořáčka prověří i přítomnost 420 tisíců Ukrajinců, kteří se u nás od počátku ruské invaze ke zdravotnímu pojištění registrovali. Proces nejprve proběhne na MV ČR digitálně. Poté dojde na prověření dat u zdravotních pojišťoven.

Na jednání se náměstek Dvořáček vyjádřil i k programům bezplatného vzdělávání Ukrajinců v oblasti zdravotnictví. Ty se jim u nás nabízí převážně prostřednictvím Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví [IPVZ].

IPVZ nabízí kurzy češtiny pro zdravotníky z Ukrajiny

O bezplatné kurzy je podle něj mezi Ukrajinci velký zájem. Programem prošlo nebo stále ještě prochází zhruba 800 lidí. Zatím má úřad finance na kurzy pro tisíc zájemců, kteří se do nich mohou přihlásit.

„My jsme se vlastně z té původní představy, že ti lidé tady budou nějakou omezenou dobu, už vlastně v rámci debaty na ministerstvu vnitra dostali do toho, že pracujeme na integraci těchto lidí do českého prostředí,“ uvedl Dvořáček.

WHO: Na Ukrajině hrozí epidemie spalniček, TBC i obrny

Podle něj je naprosto zřejmé, že ti lidé v Česku zůstanou minimálně další rok, možná i déle.

„Ten původní předpoklad, že velká část z nich se vrátí zpátky na Ukrajinu pomalu ale jistě padá. A musíme pracovat s tím, že ti lidé tady zůstanou ve velké míře asi napořád,“ řekl s tím, že je třeba využít těch, co se chtějí do systému zapojit a připravit k tomu podmínky.

Veronika Táchová

9 KOMENTÁŘE

  1. Česká republika zůstává zemí s nízkou úrovní infekce HIV/AIDS v rámci Evropy. V roce 2020 bylo v České republice na základě 1,45 mil. provedených vyšetření nově diagnostikováno 251 případů infekce HIV, z toho 141 u občanů ČR a 110 (43,8 %) cizinců s dlouhodobým či trvalým pobytem, dohromady o 29 více, než v roce 2019.

  2. No, je to katastrofa, že tady zůstanou. Většinou nemocní lidé, bez vzdělání, mnoho z nich zazobaných, kteří pouze využívají náš štědrý systém, a s věčně nataženou rukou stojí na dávky! Tohle se nám strašně vymstí! Jsou většinou velmi nevychovaní a dožadují se přednosti všude. Skupují firmy, čili za chvilku budeme jak na Sicílii. Mafie, vraždy, krádeže, nemoci!

  3. Proc by tu meli nejak hromadne zustavat naporad? Az ta valka skonci, tak se snad budou vetsinou vracet domu, ne?! Ostatne, chudoba tu v te dobe bude uz stejna (ne-li vetsi) jako na te Ukrajine, tak co by je tady melo drzet?

  4. Jak můžeme do ČR pouštět nakažené lidi HIV TBC a další. At si je vyléčí tam ,odkud přivandrovali.

  5. Po skončení války by se přece mělo posuzovat, zda dotyčné Ukrajince zde ponecháme nebo ne. Žádný automatický nárok, ale zohlednit, zda budou přínosem nebo naopak přítěží. Kriminálníků, nemakačenků a podobné verbeže tu je už dost.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here