Plněné papriky s rajčatovou omáčkou a bez mouky. Dobrou chuť!  

0
2694
papriky
Foto: Redakce Zdravé Zprávy

Čerstvé papriky či kapie patří nejen v létě na náš stůl. Papriky se pečou, plní, smaží i dusí. Můžeme z nich připravit pomazánky či polévku a vybízejí i k salátům. Paprika nám slouží i jako koření. My si dneska ale uděláme plněné papriky.

Paprikám v dnešním receptu zdatně sekundují rajčata, protože bez nich by to prostě nebylo tak skvělé. Upečeme si papriky plněné mletým masem, ale omáčka bude rajčatová, tedy o poznání jiná než klasická rajská omáčka. Opět to půjde bez mouky.

Papriky prospívají zdraví. Jejich všechny druhy obsahují vitamíny A, C a K. Papriky jsou významným zdrojem minerálů. Jako je například draslík, hořčík, fosfor a vápník.

  • Červená paprika obsahuje více než polovinu doporučené denní dávky betakarotenu pro dospělého muže. Kromě betakarotenu, který se v těle přeměňuje na vitamín A, paprika poskytuje i karotenoidy jako lykopen, který je rovněž zastoupen například v rajčatech.
  • Žlutá paprika je díky vysokém obsahu vitamínu E a antioxidantů zeaxanthin a lutein významnou ochranou očí před rizikem vzniku šedého zákalu.
  • Zelená paprika obsahuje kyselinu listovou, která je důležitá hlavně pro těhotné ženy a vývoj plodu. Zároveň podporují krvetvorbu, a uvádí se, že zelené papriky umocňují dobrou náladu.

Barvy plodů papriky a chilli pocházejí z karotenoidů a antokyanů [sekundární metabolity rostlin], jimž se připisují vlastnosti prospěšné pro zdraví. Někdy ostrou chuť paprik způsobuje pálivá látka kapsaicin. V chilli papričkách je obsažen také vitamín C, E a karotenoidy.

Plněné papriky mletým masem a s rajčatovou omáčkou

A jdeme na vaření. V míse promícháme maso s vejci a rýží. Směs ochutíme solí a pepřem. Z paprik opatrně vyřízneme stopku, vyjmeme semeník a bílá žebra. Poté papriky naplníme masovou směsí a uzavřeme stopkou. Na čtvrtky nakrájíme rajčata a vložíme do pekáče. Přidáme k nim naplněné papriky a dva stroužky česneku. Podlijeme vodou a vložíme do rozpálené trouby o teplotě 210˚C. Vše pečeme zhruba 40 minut. Podle potřeby podléváme vodu.

Plněné papriky mletým masem – ingredience [4 porce]:
  • 7 ks zelených paprik
  • 500 g mletého masa [hovězí a vepřové]
  • hrst předvařené rýže
  • 2 vejce
  • 700 g zralých rajčat
  • tři stroužky česneku/dvě červené cibule
  • 50 ml olivového oleje
  • 250 g drcených rajčat
  • lžíce oregana / lžíce bazalky – ideálně čerstvé
  • lžíce cukru do základu a dále podle chuti
  • sůl a pepř

Po upečení papriky hned vyndáme z pekáče. Pekáč s rajčaty vložíme na 10 minut zpět do trouby a mezitím si připravíme základ na omáčku. V hrnci na olivovém oleji orestujeme cibuli a přidáme lžíci cukru. Krátce restujeme a následně vložíme bylinky a nasekaný stroužek česneku. Přidáme drcená rajčata, vše společně krátce orestujeme.

Do takto připraveného základu dáme celý obsah pekáče z trouby [rajčata a šťávu] a necháme 15 minut provařit. Následně vše dohladka rozmixujeme. Omáčku nakonec dochutíme a můžeme podávat. Dobrou chuť k jídlu přeje kuchař Dragan.

Pár slov o paprice

Paprika pochází ze Severní Ameriky a severní části Ameriky Jižní. Pro její pikantní chuť ji lidé dříve využívali místo pepře a za tímto účelem ji Kryštof Kolumbus dovezl do Evropy. Ve Španělsku se časem začala pěstovat jako náhrada pepře. Další zemí, která papriku miluje, je Maďarsko.

Tvarohový koláč se švestkami >

Černá čočka s kořenovou zeleninou >

Candát na másle s pažitkou a salátem >

Lahodná italská cuketová polévka >

Paprika [Capsicum annuum] je jednoletá bylina z čeledi lilkovitých [Solanaceae]. Tam se řadí i brambory, rajčata a lilek. Z rostlin papriky vyrůstají tmavě zelené, špičaté listy se žlutobílými květy ve tvaru hvězdy, ze kterých se tvoří plody. Existují nejen různé barevné odrůdy, ale rozlišujeme také papriky nepálivé a pálivé. Škála odrůd a druhů paprik je velmi široká. Existují rozdíly ve tvaru, barvě, velikosti a ostrosti. Rozlišujeme sladké papriky [Capsicum annuum L. var. Grossum], feferonky, beraní rohy a chilli papričky [Capsicum frutescens L.].

Paprika je nejprodávanějším kořením světa. Koření se produkuje ve formě paprikového prášku, a to od sladké chuti přes pálivou až po velmi ostrou. Původně nejspíš pálily všechny papriky. Indiáni domestikovali prastaré odrůdy již 7 000 let př. n. l.

Lilek s balkán. sýrem, rajčaty a bazalkou >

Řecké tzatziky s bazalkou >

Když maso, tak třeba panenku v krustě >

Pečené fazole babičky Dragici >

Sezóna paprik u nás začíná v červnu a trvá až do října. A na závěr přidám jeden kuchařský tip: Chcete-li papriky oloupat, opečte je zprudka v rozehřáté troubě, až jejich slupka lehce zčerná. Poté je vložte do igelitového sáčku a zapařte je na zhruba pět minut. Vychladlé papriky následně zbavte zčernalých slupek.

Dragan Žďánský

Dragan Žďánský: Vyučený v oboru číšník na SOU v Poděbradech. Tenkrát tolik obávaná a nechtěná dvouletá vojenská základní služba pro něj měla jeden pozitivní přínos. Dala mu základy pro kuchařské řemeslo. Následně několik let pracoval na barových provozech v hotelu Forum. Na čas obor opustil a pracoval v reklamních agenturách. K řemeslu se vrátil a profesně rozvíjel v několika pražských restauracích. Dnes vaří v jedné ze středočeských restaurací s tradiční recepturou a v restauraci v centru Prahy.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here